Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2010 10:50 - ГМО - бизнес или не?
Автор: mikino Категория: Други   
Прочетен: 1792 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 10.02.2010 09:10


Дълго време си мислех, дали да започвам тази тема изобщо, но ежедневните спорове относно Генетично модифицираните продукти /ГМО/ ме накараха да се поразровя тук-там и да поразсъждавам. Като начало на поста бих започнала с това, какво представляват тези продукти - ГМО са всички организми, чийто генетичен материал е изменен чрез техниките на генното инженерство, известни като рекомбинантна ДНК-технология. C помощта на рекомбинантна ДНК-технология ДНК-молекули от различни източници се комбинират инвитро  в една молекула, за да се създаде нов ген, който след това се прехвърля в друг организъм и му придава нови свойства (картофи, които произвеждат отрова срещу колорадски бръмбари). Генното инженерство позволява да се подберат единични гени, които да бъдат прехвърлени от един организъм в друг, както между сходни, така и в отдалечени видове.

Успешни опити за генетични модификации са направени още през 70-те години на миналия век, а генно модифицирани храни за търговски цели в САЩ се произвеждат за пръв път през 1996 г. Въпреки, че не са направени достатъчно тестове и анализи за ефекта, който ГМО могат да имат върху човешкото здраве и околната среда, компаниите, занимаващи се с генно инженерство, агресивно промотират своите продукти, като обещават по-високи добиви, използване на по-малко пестициди и висока устойчивост на културите.

През 2005 г., членовете на "Грийнпийс" откриват незаконно отглеждане и продажба на ГМ ориз в провинция Хъбей на Китай. Те вземат от местните фермери проби от 25 сорта ориз. Анализите показват, че 19 от тях са били трансгенни. И се оказва, че те се продават повече от две години. Според "Грийнпийс", за една година от Китай незаконно са изнесени над 13 хил. тона ГМ ориз.

В отговор на това, списанието на Китайската академия на науките „Новини от науката” публикува статия, в която се казва, че ГМ храни е „възможно” да крият три опасности за здравето:

  • токсините, съдържащи се в тези продукти могат да предизвикат у хората остри и хронични отравяния, както и да причинят раково заболяване, дефекти и мутации;
  • имунните вещества и алергени, съдържащи се в ГМ продуктите, могат да причинят свръхчувствителност или аномалии в човешкото тяло;
  • променените на генно ниво хранителни вещества, съдържащи се в ГМ продукти, понижават тяхната хранителна стойност и предизвикват дисбаланс на тези вещества.

         След проведеното научно изследване, експертите на "Грийнпийс” , доказват на 100%, че белтъците в BT63 - ориза, наречен Cry1Ac, предизвикват алергични реакции при мишки и не е изключена подобна реакция и  при хората.

По-късно, Австрийското правителство публикува резултатите от изследвания, доказващи безспорно неблагоприятното въздействие на генно-модифицираните храни върху репродуктивната система. Д-р Jurgen Zentek, професор по ветеринарна медицина към Виенския Университет, е водещ на екипа. Били са изследвани две групи мишки – едната хранена с нормална храна и другата група, хранена с 33 % генно-модифицирана царевица – хибрид на Monsanto MON 810 и друг сорт, и нормална хранителна смес.

              През периода на научните опити е наблюдавано, намаляване на числеността на няколко последователни поколения и по-ниско тегло на новородените от родителите, хранени с ГМО.  Публикуваните резултати дават потвърждение, за това, че все още се знае твърде малко за природата на генно-модифицираните продукти и тяхното влияние върху здравето в дългосрочен аспект и напълно възможно да се отразят на няколко поколения. Те също така поставят под сериозно съмнение системата за оценка на рисковете, която в момента функционира в Европейския съюз.

От икономическа гледна точка, разпространението на ГМ пшеница в САЩ например, ще доведе до драстичен срив на изкупните цени на вътрешния пазар, а съответно и до рязко намаление на доходите на американските зърно - производители с 47% за твърда пролетна пшеница и с 57% за пшеница дурум
Икономистите твърдят, че разпространението на ГМ пшеница на американския пазар е много рисково начинание. Проучванията показват, че големите купувачи на зърно от ЕС, Япония и други азиатски държави ще пренасочат своите покупки към страните, доставящи „чиста” пшеница  или т.нар "свободна" (GM-freе wheat).

                 Естествено мнението на потребителите в ЕС и Япония е против приемането на ГМ пшеница. Напоследък дори Южна Корея и Тайван изразяват резерви по въпроса. Правителството в Япония, дори отправи предупреждение към САЩ, че ако ГМ пшеница бъде одобрена, най-вероятно Япония ще преустанови изцяло вноса си на пшеница от американски фермери. Това се равнява общо на 2,5 милиона тона американска пшеница всяка година - достатъчно, за да извърли хиляди семейни ферми от бизнеса. Южна Корея отправи подобни предупреждения към Щатите, през май 2003г. В същото време обаче, Монсанто продължава да тества своята нова ГМ пшеница в полета из целия САЩ, въпреки твърдата опозиция на фермерите в Северна Америка. Което потвърждава факта, че ГМО са пряко следствие от преплитането на наука и бизнес икакто казват: "Борбата ще бъде безмилостно жестока".
               НО нещата не се изчерпват само с това.:
             „Европейската комисия за безопасност на храните /European Food Safety Authority/, въпреки неоспоримите факти за вредата на ГМО, продължава да извършва неадекватни проверки за безопасността на храните от ГМО и често само легитимира твърденията на агробизнеса и корпорациите, без реално да ги проверява.” – твърдят експертите от „Грийнпиис”.

България се нарежда сред тези европейски държави, които имат уклончива политика по въпроса и са по-скоро склонни да гласуват за снижаване на нивата на контрол и превенция /даже, ако вчера сте чели новини, съм убедена, че сте забелязали и реакцията на г-н Барозу по този въпрос/ на риска от въвеждането на ГМО в ЕС. Притеснява ме и факта, че дори да бъдат въведени тези забрани у нас, отново ще започнат далавери и подкупи на държавни контролни органи, само и само на опаковката на продукта да присъства надписа GM - freе wheat. Това, което ние можем да направим е, да покажем желанието си, като граждани на Европа да бъдат създадени по-добри механизми за контрол на безопасността на храните, на здравето и околната среда. Можете да подпишете петицията към министрите на ЕО на следния адрес:  genetic-engineering/take-action   

ЕЛАТЕ!
http://universalnite000.blog.bg/drugi/2010/02/09/blog-vylna-predai-natatyk.489798

BLOG VULNATA :PREDAI NATATAK!!!!

http://bgzemia.blog.bg/politika/2010/02/08/filmi-za-istinata-koiato-taka-staratelno-kriiat.489249

http://panazea.blog.bg/technology/2010/02/09/sreshtu-gmo.489688

http://zabylgarite.blog.bg/politika/2010/01/12/genno-modificiranite-hrani.470944

12:17 - ПРОТЕСТИТЕ СЕГА ПРОТИВ ГЕННИТЕ МУТАНТИ- ВАРНА и СОФИЯ Автор: bgzemia Категория: Политика   image
Прочетен: 12 Коментари: 0 Гласове: 3
Последна промяна: 13:39
 

ДАТА: 11 Февруари 2010 г.
МЯСТО: пл."Независимост" СОФИЯ
ЧАС: 14.00 ч.
ДАТА
: 11 Февруари 2010 г.
МЯСТО: ОБЛАСТНА УПРАВА - ВАРНА
ЧАС: 16:30 ч.

Разпространете информацията на колкото може повече хора, за да отстояваме своята позиция докрай и да защитим бъдещите поколения от мутации! 
image image image




Тагове:   ГМО,   не,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. panazea - Поздрав!
09.02.2010 14:25
Аз продължавам вълната!
цитирай
2. mikino - :)
09.02.2010 14:40
Благодаря ти! Весел и слънчев следобед!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mikino
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2993206
Постинги: 294
Коментари: 5491
Гласове: 9209
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930