Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2011 11:46 - Законът за евтаназията – ЗА или ПРОТИВ?
Автор: mikino Категория: Лични дневници   
Прочетен: 30887 Коментари: 73 Гласове:
19

Последна промяна: 28.06.2011 11:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Как да гледаме на евтаназията?
Като свидетелство за зрелостта на едно общество, което издига в култ толерантността и човешките права? Като проява на състрадание и грижа?
Като лесен и евтин начин за решаване на проблеми, за които медицината все още няма отговор по правилото "Има човек - има проблем, няма човек - няма проблем" ? Дискусията стигна и до България, провокирана от последните промени в закона за Народното здраве и предложението на г-н Корнезов.

http://www.dnes.bg/politika/2011/06/27/kornezov-predlaga-zakon-za-evtanaziiata.122492

През 2010 година Германският федерален върховен съд разреши евтаназията, когато тя е желание на пациента. Решението бе взето, след години на продължителни спорове между поддръжници и противници на евтаназията като темата бе ангажирала цялата германска общественост. В крайна сметка съдиите в Берлин се произнесоха, че евтаназията не е престъпление и отмениха присъдата на адвокат, посъветвал по-рано семейство на възрастна жена в кома да прекъсне животоподдържащите й системи.

Случаят, който получи голяма известност, се отнася за 71-годишната Ерика Кюлмер, която изпада в кома след мозъчен кръвоизлив през октомври 2002 година. Тя изкарва в това състояние цели 5 години. Въпреки че госпожа Кюлмер преди това е пожелала да не бъде държана жива при подобни обстоятелства, болницата отказа да сложи край на живота й. По съвет на нейния адвокат, дъщерята на пациентката все пак реши да прекъсне животоподдържащите й системи. Върховният съд обяви, че адвокатът е действал законосъобразно и в интерес на пациентката, тъй като тя ясно е изразила преди това волята си да не бъде поддържана жива по изкуствен начин. Новината за съдебното решение бе посрещната със смесени чувства от германците. По-религиозните от тях реагираха остро и заявиха, че ще протестират срещу разрешаването на евтаназията.

Преди време имах котка, казваше се Маца, която живя дълго, но се разболя. Когато отидох във ветеринарната клиника, лекарите направиха всичко възможно, за да спасят живота й, но уви... Беше твърде късно и животинката нямаше шанс. Мъчи се няколко дни. Не можах да издържа гледката и отново отидох в клиниката. Попитах ги как мога да намаля мъките на Маца. Тогава единият от лекарите ми каза: „Ще се мъчи така поне още месец. Не мога да я тъпча с лекарства, защото отделителната й система вече не работи и това ще я довърши. Мога да Ви предложа нещо, но не знам до колко бихте се съгласили...”. Изгледах го странно, не знаех какво е предложението, а сълзите ми напираха, защото Маца не можеше да си намери място от болка: „Казвайте!”. Лекарят ми предложи евтаназия – умъртвяване, чрез инжекция. Даже не попитах и каква е инжекцията... Представих си котето, как след няколко часа вече няма да е сред нас, а бе като член от семейството – 14 години живя сред нас, радваше ни, играеше, правеше бели, но беше най-любимото същество на всички. Не знаех дали да приема, защото това си е чисто убийство. Ако се съглася, това значеше, да я убият с мое съгласие. Обадих се да баща ми и му казах какво са предложили ветеринарите. Първоначално той отказа, но мислеше на глас: „От една страна е отвратително, но от друга на Маца едва ли й остава повече от месец, в който ще я гледаме как се мъчи. Може би е по-добре...?”. Докато слушах тези думи, от другата страна се чуваше майка ми: „Не искам да я виждам в мъки, по-добре да си иде по-рано...”. Никой не искаше да се раздели с Маца, но в крайна сметка, всички стигнахме до един и същи извод – така или иначе е обречена, защо да мъчи, а с нея да се мъчим и ние. Не можехме да я съживим, не можехме да й помогнем по никакъв начин, нито за болките, нито за вече ясната й съдба и приехме предложението на лекаря. След няколко часа Маца заспа завинаги. Мъката ни беше голяма. Аз продължавах да се чувствам виновна и да се боря със себе си, като се убеждавах, че решението ми е правилно. Дори сега съм „разделена на две”. Не знам дали постъпихме правилно.

Чудовищно зловещо светотатство според силно вярващите, представлява идеята да се узакони евтаназията, защото се разрешава убийство на себеподобни. Убийството е престъпление от общ характер, обществено - опасно деяние, което е обявено от закона за наказуемо и е извършено с пряк умисъл. За небето смъртта не съществува, т.к. ”Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка и на тия , които са в гробовете живот дарува”.

В чл. 3 от Всеобщата Декларация за правата на човека, приета от Общото Събрание на Организацията на Обединените нации с Резолюция 217 А (ІІІ) от 10 декември 1948 г., изрично е записано, че ”Всеки човек има право на живот”. Европейската Конвенция за защита правата на човека и основните свободи в част І,чл. 2 постанови: ”1. Правото на живот на всеки се защитава от закона. Никой не може да бъде умишлено лишен от живот...”. Закрилата на правата на човека бе определена и гарантирана от 4 основни документи на ООН: Всеобща Декларация за правата на човека (1948), Международният пакт за икономическите, социалните и културните права (1966), Международният пакт за гражданските и политическите права (1966) и Факултативният Протокол към него. Декларацията бе манифест изцяло с морална сила. Пактовете представляват международни договори, обвързващи държавите, които са ги ратифицирали. Взети заедно, те бяха илюстрация на 4 последователни етапа на изработване на документа, което Общото Събрание на ООН назова Международна Харта за правата на човека. Европейският съюз постави човешката личност в центъра на своята дейност. ”Всеки човек има право на живот.”(част ІІ, озаглавена ”Харта на основните права на съюза”, чл. ІІ-2, носещ името ”Право на живот” от Конституция за Европа). В ”Декларация на независимостта”, произнесена пред Конгреса на 4 юли 1776 г. Томас Джеферсън каза: ”Ние смятаме, че видни от само себе си са истините: всички хора са създадени равни, а техният Създател ги е надарил с някои неотменими права, измежду които правото на живот...”. Във ”Втори трактат за властта” Джон Лок (1632-1704) определи естествените права на човека като право на ”живот, свобода и имущество”. Естественият закон е вечен закон. Американската Декларация за правата и задълженията на човека (1948) прокламира в гл. І, чл. 1 озаглавена ”Права”, че ”Всяко човешко същество има право на живот...”. В този контекст важно значение имат Американската Конвенция за правата на човека, според която: ”1. Всяко лице има правото да бъде зачитан животът му. Това право се защитава от закона и – по принцип – от момента на зачатието. Никой не може произволно да бъде лишен от живот.”(гл. ІІ ”Граждански и политически права”, чл. 4 ”Право на живот” от Конвенцията) и Африканската Харта за правата на човека и народите, в която се възвестява, че: ”Човешкият живот е неприкосновен. Всеки има право да бъдат зачитани неговият живот и цялостта на неговата личност. Никой не може произволно да бъде лишен от това право.”(част І ”Права и задължения”, гл. І ”Права на човека и права на народите”, чл. 4 от Хартата).**

**Откъс от статия: http://www.bukvite.bg/best/poem.php?docid=69305

Общо взето, мненията по този въпрос за различни и зависещи от гледната точка. Все още се колебая и самата аз, каква да бъде позицията ми. Дали да бъде разрешена евтаназията или не?

Надявам се, че ще предизвикам дискусия и ще изложите своите мнения! Не е лесно да решиш, дали да прекратиш нечий мъки с убийство. За никого от Вас няма да е лесно решението да подложат на евтаназия Ваш близък. Но ако съдбата му е отредила мъки и фатален край... Какъв ще бъде Вашият изобр?

Очаквам мненията на всички!

Хубав и спокоен ден!





Гласувай:
19



1. hamstera - :(
28.06.2011 11:57
Хм... Да, въпросът ти е сложен... По-скоро съм склонен да приема евтаназията. Смятам, че за неизлечимо болни хора, които изпитват болки това може да е решение, както за самите тях, така и за близките им. Ако се хвана за християнството и правата на човека, логично е евтаназията да се сметне за убийство, но не е ли достатъчно убийствено, да гледаш близък човек, как умира в ръцете ти? Някак този въпрос не се коментира много, а би трябвало. Както сама казваш, дискусията може да роди решението. Не знам... Склонен съм да я приема...
цитирай
2. kaktuscho - Понякога морфина и чакането са е...
28.06.2011 11:57
Понякога морфина и чакането са единственото решение. За тези случаи евтаназията трябва да бъде разрешена
цитирай
3. анонимен - Хубава, дълбокомислена тема.
28.06.2011 12:00
По-добро е от онова със стоте фашисти в България. То си беше откровено казано много смешно.
цитирай
4. mikino - Понякога морфина и чакането са е...
28.06.2011 12:01
kaktuscho написа:
Понякога морфина и чакането са единственото решение. За тези случаи евтаназията трябва да бъде разрешена

По-скоро да. За такива случаи, в които просто няма друг избор и друг изход, освен съмртта, може би е по-добре да е по-скоро.
цитирай
5. mikino - Хм. . . Да, въпросът ти е сложен. . . ...
28.06.2011 12:03
hamstera написа:
Хм... Да, въпросът ти е сложен... По-скоро съм склонен да приема евтаназията. Смятам, че за неизлечимо болни хора, които изпитват болки това може да е решение, както за самите тях, така и за близките им. Ако се хвана за християнството и правата на човека, логично е евтаназията да се сметне за убийство, но не е ли достатъчно убийствено, да гледаш близък човек, как умира в ръцете ти? Някак този въпрос не се коментира много, а би трябвало. Както сама казваш, дискусията може да роди решението. Не знам... Склонен съм да я приема...

В случая с моята Маца, беше наистина труден избор. Бях готова да я гледам и да я обгрижвам, но така или иначе краят ще е все един и същ. Докато я гледам,ще зная, че тя умира, щеше ми бъде много мъчно и може би родителите ми бяха прави.
цитирай
6. mikino - По-добро е от онова със стоте фаш...
28.06.2011 12:04
clubmate написа:
По-добро е от онова със стоте фашисти в България. То си беше откровено казано много смешно.

Старая се да пиша неща, които засягат всички ни. Понякога има и теми, които не се харесват, но пак зависи от гледната точка. Нещо все пак да кажеш, някакво мнение?
цитирай
7. анонимен - Съгласен с евтаназията
28.06.2011 12:09
но при строго определени правила.
цитирай
8. locke - Животът е въпрос на личен избор.
28.06.2011 12:12
В този смисъл евтаназията по желание на терминално болен пациент изглежда съвсем логична. А евтаназията в случаи на кома и подобни - тоест при обявено предварително желание за мен е идентична с обявеното предварително желание за даряване на органи - и в двата случая волята на индивида е определяща пред желанието на близки, роднини и лекари... Изкуствено поддържаният живот с медикаменти или апаратура пълни джобовете на болниците и фармацевтичните компании, поради което и съпротивата срещу законната евтаназия е толкова сериозна!
цитирай
9. mikino - но при строго определени правила. ...
28.06.2011 12:13
katana написа:
но при строго определени правила.

Да, може би това е решението - нека е възможно, но да има много строги условия, за извършването й, както и основателни причини.
цитирай
10. mikino - В този смисъл евтаназията по жел...
28.06.2011 12:18
locke написа:
В този смисъл евтаназията по желание на терминално болен пациент изглежда съвсем логична. А евтаназията в случаи на кома и подобни - тоест при обявено предварително желание за мен е идентична с обявеното предварително желание за даряване на органи - и в двата случая волята на индивида е определяща пред желанието на близки, роднини и лекари... Изкуствено поддържаният живот с медикаменти или апаратура пълни джобовете на болниците и фармацевтичните компании, поради което и съпротивата срещу законната евтаназия е толкова сериозна!

За даряването на органи след смъртта съм категорично ЗА, защото решението си е мое. Но когато става дума за друг човек не знам дали бих казала директно "да". Все пак това е друго човешко същество, може би ако краят е фатален при всички положения и в описаните от теб случаи е по-добре. Това за фармацевтичните компании звучи доста правдоподобно и изобщо не бих се учудила и да е така.
Поздрави!
цитирай
11. hamstera - но при строго определени правила. ...
28.06.2011 12:22
katana написа:
но при строго определени правила.

Катана, прав си за правилата, но те по-скоро би трябвало да бъдат отнесени към близките на болния и към лекарите, ако самия човек няма възможност да каже какво иска. Аз лично, недай Боже да имам възможността да решавам за себе си, бих се подложил. Въпреки, че християнството осъжда самоубийството като грях, нямак ще ми е гадно да измъчвам роднините си.
цитирай
12. hamstera - В този смисъл евтаназията по жел...
28.06.2011 12:26
locke написа:
В този смисъл евтаназията по желание на терминално болен пациент изглежда съвсем логична. А евтаназията в случаи на кома и подобни - тоест при обявено предварително желание за мен е идентична с обявеното предварително желание за даряване на органи - и в двата случая волята на индивида е определяща пред желанието на близки, роднини и лекари... Изкуствено поддържаният живот с медикаменти или апаратура пълни джобовете на болниците и фармацевтичните компании, поради което и съпротивата срещу законната евтаназия е толкова сериозна!
Това с предварителното желание е малко опасно. Един добър фалшификатор спокойно може да изработи документ, тип завещание с подписа ти. Ако случайно имаш дебела застраховка, някой може да се възползва за сметка на живота ти. Против съм предварителното решение приживе! Не знам на кого, какво и кога ще му хумне нещо. Живеем в отвратителен свят и никога не знаеш, дали това решение няма да ти подпише присъдата.
цитирай
13. mikino - 12. hamstera
28.06.2011 12:37
Когато последно бях при личната ми лекарка говорихме и за даряването на органи. Тя ме предупреди, да не попълвам никакви деклараци, защото това може да ми изиграе лоша шега. Млади и здрави хора като нас, могат да станат обект на злоупотреба и тук си прав. Нещата обаче пак са условни - ако нещо се случи, близките ти са тези, които ще вземат решението да дарят твоите органи. Тоест може да ти се случи нещо уж, така случайно, но ако наистина някой има нужда и можеш да спасиш живот и то не един... Много е условно и за това се боря за дискусия.
цитирай
14. mikino - можеш спокойно да подпишеш декл...
28.06.2011 13:06
clubmate написа:
можеш спокойно да подпишеш декларация за даряване на мозъчни клетки. Нищо не те заплашва. :)))

Темата не е за подценяване, камо ли за тъпи заяждания! Дали имам мозък, си е мой проблем, а като ти гледам идиотския коментар, май злобицата те тресе, че някой може да пише за по-важни теми и има малко повече мозък!
Моля, спести си тъпите коментари или ако ти се пишат тъпотии иди някъде другаде да си показваш плиткоумието!
ВСЕКИ КОМЕНТАР, ОТ ТУК НАТАТЪК, КОЙТО НЕ Е ВЪВ ВРЪЗКА С ТЕМАТА ЩЕ БЪДЕ ИЗТРИТ! МОЛЯ, ПАЗЕТЕ ДОБРИЯ ТОН!
цитирай
15. анонимен - Ама моят коментар беше по темата.
28.06.2011 13:16
Беше отговор на твоя предишен коментар.
цитирай
16. hamstera - Беше отговор на твоя предишен ко...
28.06.2011 13:23
clubmate написа:
Беше отговор на твоя предишен коментар.

Абе ти тъп ли си? Я да те опитам тогава директно, щото мацката е достатъчно възпитана, за да не ти тегли майната: Ако твой близък, НЕДАЙ БОЖЕ, пострада, изпадне в кома и жив труп, какво ще направиш? Ще го оставиш да умре? Ако дойде фаталният край, няма ли сърцето ти да подскаже, че има хора, които цял живот чакат за един здрав бъбрек??? Ако случайно постадалия няма шан и до края на дните му му са отредени само мъчения, какъв ще е отговора ти ако предложат евтаназия? Помисли преди да пишеш, защото това може да се случи на всеки! НЕ СИ БОГОПОМАЗАН!
цитирай
17. turb04 - Всеки трябва да има правото да умре ...
28.06.2011 14:15
Всеки трябва да има правото да умре достойно!
Аз съм изпитвал тези болки и макар да се оправих, споменът не ме е напуснал.
Да, твърдо "За".
цитирай
18. turb04 - бях клонингът на Микино, който ви ...
28.06.2011 14:17
clubmate написа:
бях клонингът на Микино, който ви запали фитилите, а също така и мега-успешният потребител tur4in. Бях също anqpiskova, 4udoiv6teto, carvulesteven и мн. други. :)))


Ти си смръдльо. Нищо повече.
цитирай
19. sreden - е бате ако ми паднеш.....
28.06.2011 14:33
clubmate написа:
бях клонингът на Микино, който ви запали фитилите, а също така и мега-успешният потребител tur4in. Бях също anqpiskova, 4udoiv6teto, carvulesteven и мн. други. :)))

ше те прая да умиргаш пет пати без евтамазия.....
цитирай
20. mikino - НЯКОЙ ТРИЕ КОМЕНТАРИ, ЗА КОЕТО СЕ ИЗВИНЯВАМ, НЕ Е ПРИ МЕН ПРИЧИНАТА!
28.06.2011 14:54
Анонимкото, който бе изтрит, каза нещо интересно - "всеки има живот, за който трябва да се бори до край" /дано предавам думите точно/. Това безспорно е така, дори и мъките са както някой казват "карма" - трябва да се случи, или изпитание от Бога, но все пак когато краят е неизбежен, а пътят до него е изпълнен с болка, ме кара да мисля, че е по-добре да свършва по-бързо.
цитирай
21. анонимен - Твърдо За евтаназията съм!
28.06.2011 14:55
Имам разказ и стих на тази тема.
цитирай
22. mikino - бях клонингът на Микино, който ви ...
28.06.2011 14:55
turb04 написа:
clubmate написа:
бях клонингът на Микино, който ви запали фитилите, а също така и мега-успешният потребител tur4in. Бях също anqpiskova, 4udoiv6teto, carvulesteven и мн. други. :)))


Ти си смръдльо. Нищо повече.
С малоумници не ми се разправя ЧЕСТНО! Темата е достатъчно сериозна, за да се занимавам с тъпаци!
цитирай
23. hamstera - бях клонингът на Микино, който ви ...
28.06.2011 15:33
clubmate написа:
бях клонингът на Микино, който ви запали фитилите, а също така и мега-успешният потребител tur4in. Бях също anqpiskova, 4udoiv6teto, carvulesteven и мн. други. :)))

А мене тФа, кФо ме е еня кой си? Питах нещо, не получавам отговор, значи си тук, за да се заяждаш, но не и да пишеш по темата!
Мик, изпълни обещанието си от горния коментар плс!
цитирай
24. mikino - бях клонингът на Микино, който ви ...
28.06.2011 15:39
sreden написа:
clubmate написа:
бях клонингът на Микино, който ви запали фитилите, а също така и мега-успешният потребител tur4in. Бях също anqpiskova, 4udoiv6teto, carvulesteven и мн. други. :)))

ше те прая да умиргаш пет пати без евтамазия.....

Не се ядосвай, няма смисъл да трошиш нерви заради един безмозъчен, троши ги за нещо истинско и смислено!
Поздрави!
цитирай
25. mikino - Като гледам на къде клонят нещата, ...
28.06.2011 15:43
Като гледам на къде клонят нещата, според вас дали трябва да се проведе референдум с въпрос, какъвто задавам в заглавието? Аз мисля, че трябва!
цитирай
26. darcy - Има ли отнемане на живот за добро? ...
28.06.2011 16:05
Има ли отнемане на живот за добро? Това е моралната гледна точка, която прави проблем от темата. Иначе аз лично съм твърдо за евтаназията, при строго определени обстоятелства, разбира се. От друга страна обаче съм против смъртната присъда. Което май си е противоречие.
Доста е сложно.
цитирай
27. joysii - Мисля, че не е лошо да има някакъв ...
28.06.2011 16:08
Мисля,че не е лошо да има някакъв изход при състояние на силни болки, напреднала болест и безнадеждност.
НО, струва ми се,че трябва близките и самият болен да преценят това.
Всеки случай е специфичен и особен.
Не е лесно да отнемеш човешки живот,както не е лесно да гледаш близък да се гърчи в нечовешки мъки.
Може би, все пак съм ЗА евтаназията.
цитирай
28. baimomchil - За но преди това
28.06.2011 16:36
да се махнат всички спасители от плажовете по черноморието или да се направят така, че 50% от тях да са неохраняеми. След като мога да си поискам да ме умъртвят имам право да поискам и никой да не се грижи за моя живот (каквото всъщност искам).
цитирай
29. mikino - Има ли отнемане на живот за добро? ...
28.06.2011 16:58
darcy написа:
Има ли отнемане на живот за добро? Това е моралната гледна точка, която прави проблем от темата. Иначе аз лично съм твърдо за евтаназията, при строго определени обстоятелства, разбира се. От друга страна обаче съм против смъртната присъда. Което май си е противоречие.
Доста е сложно.

За смъртната присъда съм ЗА, само в случаите, когато е отнет човешки живот по особено жесток начин. Няма нищо човешко и нищо хуманно, в това да убиеш някого по мъчителен начин. За мен такива "хора", не са човеци, нито са животни, нито са нещо ценно за Планетата. Звучи много радикално, но след като имат смелостта да отнемат живот, просто друго не заслужават.
Не случайно пуснах постинга, темата наистина е много сложна, морална и дори емоционална. По-добре да пишем за това, от колкото да се плетат интриги и някои да сеят злоба. Нека се отнесем сериозно към човешкия живот, защото колкото и да сме нищожни на фона на Вселената, сме длъжни да бъдем в хармония с нея, а ще бъдем ако поне малко си размърдаме мозъците върху важните теми, а не да леем безплодни емоции в разправии, които са проводник на лоша енергия, която унищожава Вселената.
Ужас... Прекалих май с философията... Но някак приемам, че ако бъдем добри и лоялни едни към други, можем да заживеем по-добре.
цитирай
30. get - - Така, както формално е поставен въпросът - всичко навежда към едно "ДА", за ...
28.06.2011 17:26
... евтаназията !
mikino написа:
Като гледам на къде клонят нещата, според вас дали трябва да се проведе референдум с въпрос, какъвто задавам в заглавието? Аз мисля, че трябва!


- Нещо подобно е изказвано, като идеи от древните и "мъдри" гърци, че раждането и човешкият живот е едно нещастие ! - Прави ли са били с това !??
... друг изхожда от позицията когато коминтера проблема от болка страдание и смърт. Та по тази логика ... самото раждане на човек, е болка и потрес ?! - тогава да не се и раждаме ?
- А трето становище - за болестта, като изпитание, тоест няма да ни постигне едно такова състояние, ако съответно човек е адекватен в действията си на един порядък от по-висш ред(степен). Ако нашите мисли действия не отговарят на същият ни постигат съответните премеждия, било болест ... било някаква от друг вид загуба ! - над това, струва ли да се замислим ?

- Така че, на пръв поглед еднозначните отговори, поставени чрез въпроса - ЗА или ПРОТИВ евтаназията ! ... мисля не са, съвсем толкова прости ??!

- С уважение !

от Гет "ктист"
цитирай
31. kdd - А как е по света? В Холандия евт...
28.06.2011 17:28
А как е по света?
В Холандия евтаназията се прилага от десетки години и се възприема като едно важно човешко право, въпреки че голяма част от населението е религиозно. Има строги правила, разбира се. По въпроса за донорството, в тази страна всеки гражданин когато навърши 18 години, получава от държавата формуляр където да заяви дали иска да бъде донор или не. Донорите са регистрирани в електронно досие. Системата работи.
От етична гледна точка въпроса е много сложен. Кой не иска да умре достойно, без да бъде в тежест на близките си? Личността би трябвало да може да разполага сама с живота си. Това становище изглежда логично ако погледнем развитието на западната доктрина за важността на индивида и неговите свободи. В тази връзка някой някога да си е задавал въпроса защо самоубийството не е разрешено/ забранено със закон? И при самоубийството личността сама решава.
Една голяма част от човечеството в този момент на своето развитие проповядва култа към индивида и индивидуалната свобода, в тази тенденция евтаназията се вписва.
Но готови ли сме емоционално за това? Аз лично не съм. Борихме се до последно за живота на майка ми въпреки че беше безнадеждно.
Въпреки това смятам че свободата на избор трябва де се узакони. Може и да има силни хора, които да направят този избор.
цитирай
32. анонимен - А какво мислите за
28.06.2011 17:34
омъртвяването по-изкуствен начин?
цитирай
33. анонимен - омъртвяването по-изкуствен на...
28.06.2011 17:54
clubmate написа:
омъртвяването по-изкуствен начин?

Бръкни в контакта "Велики", по естествен път ще стане. :D
/шрифта нали "jo"/
цитирай
34. mikino - . . . евтаназията ! Като гледам на ...
28.06.2011 18:25
get написа:
... евтаназията !
mikino написа:
Като гледам на къде клонят нещата, според вас дали трябва да се проведе референдум с въпрос, какъвто задавам в заглавието? Аз мисля, че трябва!


- Нещо подобно е изказвано, като идеи от древните и "мъдри" гърци, че раждането и човешкият живот е едно нещастие ! - Прави ли са били с това !??
... друг изхожда от позицията когато коминтера проблема от болка страдание и смърт. Та по тази логика ... самото раждане на човек, е болка и потрес ?! - тогава да не се и раждаме ?
- А трето становище - за болестта, като изпитание, тоест няма да ни постигне едно такова състояние, ако съответно човек е адекватен в действията си на един порядък от по-висш ред(степен). Ако нашите мисли действия не отговарят на същият ни постигат съответните премеждия, било болест ... било някаква от друг вид загуба ! - над това, струва ли да се замислим ?

- Така че, на пръв поглед еднозначните отговори, поставени чрез въпроса - ЗА или ПРОТИВ евтаназията ! ... мисля не са, съвсем толкова прости ??!

- С уважение !

от Гет "ктист"


Здравей Гет! Сигурно ще се повторя за енти път - не случайно пуснах тази тема за обсъждане. Такива въпроси трябва да се решават от всички, чрез обществени дискусии. Приемането на такъв закон, без участието на хората, за мен е НЕморално! Не случайно описах и случая в Германия - за да се достигне до окончателното решение, са трябвали пет години, а тук ни поставят пред свършен факт, без да са ни питали! Евтаназията е както проблем на законодателството, така и на хората, на хората са тези, които решават, а не политиците в парламента!
цитирай
35. mikino - омъртвяването по-изкуствен на...
28.06.2011 20:02
анонимен написа:
clubmate написа:
омъртвяването по-изкуствен начин?

Бръкни в контакта "Велики", по естествен път ще стане. :D
/шрифта нали "jo"/

Много точен отговор! Спести ми обясненията! Благодаря!
цитирай
36. анонимен - Кучкар
28.06.2011 20:21
Проблемът с евтаназията наистина е обществен. Чудя се защо медийте мълчат? Защо не се говори по този въпрос изобщо! Занимават се с глупости, а това е въпрос, който в Европейските държави се обсъжда с години и с медиино участие. Парламента приема закони без да пита хората!!! Изобщо, какво става с демокрацията у нас и има ли такава??? Ако имаше референдуми много промени нямаше да се случат! Оня нещастник ни сравнява с кучета!!! Да, вярно кучетата не ги питат - дресират ги!
цитирай
37. skit - skit
29.06.2011 00:32
Съзнавам, че почти всеки който е виждал близки в продължителна и безнадеждна агония, ще възрази и лесно ще покрепи евтаназията. Аз, обаче, намирам, че популярността на евтаназията е изключително тревожен симптом на духовната деградация на модерното общество. За мен съмнение няма - човешкият живот е извън нашето право на свободна воля. Животът ни не ни принадлежи - той е дар и задължение дори когато е непоносим. А решението за евттаназия на някой друг ВИНАГИ е еквивалентно на убийство. Евтаназията е консуматорска философия приложена към най-великия дар. Използването й за политически цели е симптоматично, с една дума - прилича им на тези, които декларират, че в политиката морал няма и не бива да се очаква.
цитирай
38. mikino - Проблемът с евтаназията наистина е ...
29.06.2011 08:46
анонимен написа:
Проблемът с евтаназията наистина е обществен. Чудя се защо медийте мълчат? Защо не се говори по този въпрос изобщо! Занимават се с глупости, а това е въпрос, който в Европейските държави се обсъжда с години и с медиино участие. Парламента приема закони без да пита хората!!! Изобщо, какво става с демокрацията у нас и има ли такава??? Ако имаше референдуми много промени нямаше да се случат! Оня нещастник ни сравнява с кучета!!! Да, вярно кучетата не ги питат - дресират ги!

Здравейте! Обидната квалификация на г-н Премиера говори, че скоро демокрация у нас няма да има... Всъщонст имало ли е някога демокрация в истинския смисъл на тази дума!?!
цитирай
39. hamstera - Проблемът с евтаназията наистина е ...
29.06.2011 09:02
mikino написа:
анонимен написа:
Проблемът с евтаназията наистина е обществен. Чудя се защо медийте мълчат? Защо не се говори по този въпрос изобщо! Занимават се с глупости, а това е въпрос, който в Европейските държави се обсъжда с години и с медиино участие. Парламента приема закони без да пита хората!!! Изобщо, какво става с демокрацията у нас и има ли такава??? Ако имаше референдуми много промени нямаше да се случат! Оня нещастник ни сравнява с кучета!!! Да, вярно кучетата не ги питат - дресират ги!

Здравейте! Обидната квалификация на г-н Премиера говори, че скоро демокрация у нас няма да има... Всъщонст имало ли е някога демокрация в истинския смисъл на тази дума!?!

По-голямо фалшименто от "демокрацията" у нас едва ли има някъде другаде! Тук демократичните идеи бяха само в хората, но не и в тези,които през 90та фалшифицираха изборите! За медийния курвалък писах вече! По-голяма проститутка от 4-тата власт няма!
цитирай
40. hamstera - Съзнавам, че почти всеки който е ...
29.06.2011 09:05
skit написа:
Съзнавам, че почти всеки който е виждал близки в продължителна и безнадеждна агония, ще възрази и лесно ще покрепи евтаназията. Аз, обаче, намирам, че популярността на евтаназията е изключително тревожен симптом на духовната деградация на модерното общество. За мен съмнение няма - човешкият живот е извън нашето право на свободна воля. Животът ни не ни принадлежи - той е дар и задължение дори когато е непоносим. А решението за евттаназия на някой друг ВИНАГИ е еквивалентно на убийство. Евтаназията е консуматорска философия приложена към най-великия дар. Използването й за политически цели е симптоматично, с една дума - прилича им на тези, които декларират, че в политиката морал няма и не бива да се очаква.

Консуматорство е факта, че чрез поддържане на живота на обречения никой друг не печели, освен фармацевтичните компании и болницата! Не винаги другите решават, ако си с акъла си и ти сам можеш да решиш, какво да правиш с живота си.
цитирай
41. kite333 - Аз съм за.
29.06.2011 09:14
А защо за - ти си отговорила добре в частта с Маца.
цитирай
42. muerte - Късно видях темата, но все пак.
29.06.2011 10:05
Прочетох внимателно написаното до тук и виждам, че повечето наистина подхождате интелигентно, но и чисто идеалистично към един такъв закон. Приемате го в чистата му форма - какъв ТРЯБВА да бъде.
Ще помоля да помислите от гледна точка на реализма - КОЙ закон в Бг е читав и се прилага така, както е бил замислен? Почти никой, с изключение на тези, които нарочно са приети за да облагодетелстват определени кръгове или интереси.
Нашето общество, нация, държава, манталитет ако щете не е узряло (съзряло, развито, достигнало и т. н.) за такова нещо като евтаназията. При нас нещата просто ще се изродят. Гарантирано! Ще има злоупотреби, корупция, балкански страсти и какво ли още не. Не на последно място за да въведеш евтаназията трябва да имаш перфектна здравна система. Нашата каква е си отговорете сами.
В реда на тези мисли се питам, защо законопроект за евтаназията се появи точно сега?
А иначе - аз съм ЗА евтаназията. Не само защото мой близък почина в адски болки (дори морфина не помагаше накрая), а защото по принцип трябва да имаме избор. Та дори и за това дали и кога да умрем.
цитирай
43. mikino - Прочетох внимателно написаното до ...
29.06.2011 10:09
muerte написа:
Прочетох внимателно написаното до тук и виждам, че повечето наистина подхождате интелигентно, но и чисто идеалистично към един такъв закон. Приемате го в чистата му форма - какъв ТРЯБВА да бъде.
Ще помоля да помислите от гледна точка на реализма - КОЙ закон в Бг е читав и се прилага така, както е бил замислен? Почти никой, с изключение на тези, които нарочно са приети за да облагодетелстват определени кръгове или интереси.
Нашето общество, нация, държава, манталитет ако щете не е узряло (съзряло, развито, достигнало и т. н.) за такова нещо като евтаназията. При нас нещата просто ще се изродят. Гарантирано! Ще има злоупотреби, корупция, балкански страсти и какво ли още не. Не на последно място за да въведеш евтаназията трябва да имаш перфектна здравна система. Нашата каква е си отговорете сами.
В реда на тези мисли се питам, защо законопроект за евтаназията се появи точно сега?
А иначе - аз съм ЗА евтаназията. Не само защото мой близък почина в адски болки (дори морфина не помагаше накрая), а защото по принцип трябва да имаме избор. Та дори и за това дали и кога да умрем.

Ще ти отговоря - защото идват избори. Идеята е на г-н Корнезов от БСП, а ГЕРБ ще се възползва от нея. Това е истината! Възнамерявам да се поинтересувам, в тази връзка какво пише в закона за референдума и изобщо, защо до сега никой за нищо не ни е питал, а ние хората имаме право на мнение, като демократично общество?
цитирай
44. bosia - За кого е евтаназията?
29.06.2011 10:48
Кой има полза от евтаназията? Болният или ние?
Ако сме честни, ще трябва да си признаем, че говорейки "прекрасни" думи за болките и страданията, ние тайно правим това за нас самите, за да си облекчим живота. А болните и починалите лесно ги прежалваме.
Това е!
Босия
цитирай
45. amore - Привет, mikino! Радвам се, че си повдигнала тази тема
29.06.2011 10:49
Аз също имам мнение за евтаназията, и го пиша, преди още да съм прочела всичките коментари. АЗ СЪМ ЗА евтаназията. Понякога близките ни страдат от такива нечовешки мъки, че е садизъм да им ги удължаваме изкуствено, отколкото да вземем мъдрото решение да ги прекратим. Четох преди време едно мнение, че пушейки, ние сами вземаме решение да унищожим здравето и живота си, но по-бавно. Т.е. по-разтеглено във времето. Прекалявайки с алкохол или наркотици, отново сами отнемаме живота си, но по-бавно. Защо тогава да нямаме право да решим той да бъде прекратен, когато сме изгубили всякакво подобие с човешко същество и "хуманната медицина" ни обрича на мъчително вегетиране. Затова съм ЗА евтаназията. Благодаря ти за хубавата тема и сърдечен поздрав!
цитирай
46. rucifer - Въпрос :
29.06.2011 11:00
Евтаназия ли е , изключването на животоподдържащи системи , на безнадеждно болен човек в кома ?
цитирай
47. анонимен - Всеки трябва да има правото да из...
29.06.2011 11:09
Всеки трябва да има правото да избере как да умре ...
Всеки трябва да има правото да умре достойно и особено ако това е свързано с ужасни мъки и страдание и унижение да търсиш, просиш помощ от некадърните ни медици!
Животът си е негов и само негов, за разлика от всичко друго в тази държава!
Да, твърдо "За".
цитирай
48. mikino - Кой има полза от евтаназията? Бо...
29.06.2011 11:22
bosia написа:
Кой има полза от евтаназията? Болният или ние?
Ако сме честни, ще трябва да си признаем, че говорейки "прекрасни" думи за болките и страданията, ние тайно правим това за нас самите, за да си облекчим живота. А болните и починалите лесно ги прежалваме.
Това е!
Босия

Не мисля, че го правим само за себе си, ако самия болен вземе решението, както се е случило в Германия /случая, който описвам в началото на постинга/. Друго е вече, ако на нас ни се налага да взимаме решението за живота на близък.
цитирай
49. mikino - Евтаназия ли е, изключването на ...
29.06.2011 11:26
rucifer написа:
Евтаназия ли е , изключването на животоподдържащи системи , на безнадеждно болен човек в кома ?

Мисля, че да. Ако решението е взето от близките, които съовтетно трябва да бъдат информирани подробно за състоянието на болния и фаталния край. Медицинският екип или лекуващият лекар би трябвало да бъде задължен, да попита близките в този случай. Не че той също не трябва поема отговорността, но първо я поемат роднините. При такива случай епикризата /историята и диагнозата/ на заболяването, според мен трябва да е изключително подробна и разгледана поне от още един екип, за становище. След това да се питат роднините и тогава да се взима решение пред нотариус или някакво друго лице, което да засвидетелства желанието на близките.
цитирай
50. amore - 42. muerte!
29.06.2011 11:41
Напълно съм съгласна с Вас! Много е възможно един такъв закон - ЗА евтаназията - да отпприщи нови болнични и бюрократични злоупотреби. Най-вече е възможно да започне да се прилага в случаи, в които не е крайно необходима, само за да се реализират спестявания и икономии на болнични средства. Тогава наистина може да стане много неприятно. За съжаление - казано е - всеки закон си има вратичко. Възможно е, когато се касае за човешки живот - вратичката да бъде към ада, или към гузната съвест, ако изобщо има такава. Поздрави!
цитирай
51. анонимен - Аз съм твърдо против евтаназията .
29.06.2011 11:43
Евтаназията означава край не само на живота , но и на надеждата и на вярата . Много се учудвам , че точно най-религиозните блогъри тук са писали , че са ЗА "доброволното умъртвяване" . Значи вярата им е само докато са добре и всичко е ок ?
Моята причина да съм против евтаназията е проста : Човек винаги може да умре , но стане ли това - то е завинаги . Няма връщане назад .
Микино , ти знаеш какви чувства си изпитала , когато е трябвало да се съгласиш да приспат котката ти . Можеш ли да си представиш как казваш на лекарите да изключат системите на майка ти или бащата ти ? Би ли могла да го направиш ?
Дано на никой не му се налага да прави такъв избор - нито за себе си , нито за някой близък .
цитирай
52. hamstera - Напълно съм съгласна с Вас! Много е ...
29.06.2011 11:46
amore написа:
Напълно съм съгласна с Вас! Много е възможно един такъв закон - ЗА евтаназията - да отпприщи нови болнични и бюрократични злоупотреби. Най-вече е възможно да започне да се прилага в случаи, в които не е крайно необходима, само за да се реализират спестявания и икономии на болнични средства. Тогава наистина може да стане много неприятно. За съжаление - казано е - всеки закон си има вратичко. Възможно е, когато се касае за човешки живот - вратичката да бъде към ада, или към гузната съвест, ако изобщо има такава. Поздрави!

Eто за това трябва да има строги правила! А не да приемат закони, без да мислят, за последствията! Защото ония 240 маймуняка точно това правят! Да не говорим за това, че тоя проблем са длъжни да го поставят пред хората и да бъде с обществена дискусия и референдум преди да приемат закона!
цитирай
53. mikino - Евтаназията означава край не само ...
29.06.2011 11:56
sartorium написа:
Евтаназията означава край не само на живота , но и на надеждата и на вярата . Много се учудвам , че точно най-религиозните блогъри тук са писали , че са ЗА "доброволното умъртвяване" . Значи вярата им е само докато са добре и всичко е ок ?
Моята причина да съм против евтаназията е проста : Човек винаги може да умре , но стане ли това - то е завинаги . Няма връщане назад .
Микино , ти знаеш какви чувства си изпитала , когато е трябвало да се съгласиш да приспат котката ти . Можеш ли да си представиш как казваш на лекарите да изключат системите на майка ти или бащата ти ? Би ли могла да го направиш ?
Дано на никой не му се налага да прави такъв избор - нито за себе си , нито за някой близък .

За изборът ми, ако недай Боже се случи с мой родител, мога със сигурност да ти кажа, че ще е ЗА. Това ще е така, защото и майка ми и баща ми са направили своя избор. Когато стана това с Маца, майка ми ми каза: "Ако някой ден се разболея, изпитвам болки и създвама само грижи, а краят ми е ясен, по-добре да умра по-бързо.". Цялото ми семейство сме християни, но в този случай, те предпочитат да се освободят от страданието и да ми помогнат, като ме лишат от мъката да гледам смъртта в очите всеки ден и да я чакам да сложи край на живота им.
цитирай
54. анонимен - Ех , Микино ...
29.06.2011 12:25
На думи сме силни и смели , но аз съм преживявал такъв момент (баща ми почина от рак) и знам какво е да си изправен реално в такава ситуация . За това казвам , че не го пожелавам на никой .
Не става с референдум , нито с гръмки думи по форумите в нета . Само хора , които са преживели такива неща могат да имат реална преценка какво е чувството .
Не може да има общ закон за нещо толкова лично и индивидуално .
Да не говорим , че някои хора ще намерят начин и да печелят пари от това . Българите не са готови като култура , морал и манталитет за подобно решение .
Това е много сериозна тема и ще са нужни години да се осмисля и преоценява от различни гледни точки .
цитирай
55. mikino - На думи сме силни и смели, но аз съм ...
29.06.2011 12:35
sartorium написа:
На думи сме силни и смели , но аз съм преживявал такъв момент (баща ми почина от рак) и знам какво е да си изправен реално в такава ситуация . За това казвам , че не го пожелавам на никой .
Не става с референдум , нито с гръмки думи по форумите в нета . Само хора , които са преживели такива неща могат да имат реална преценка какво е чувството .
Не може да има общ закон за нещо толкова лично и индивидуално .
Да не говорим , че някои хора ще намерят начин и да печелят пари от това . Българите не са готови като култура , морал и манталитет за подобно решение .
Това е много сериозна тема и ще са нужни години да се осмисля и преоценява от различни гледни точки .

Е да де, но нали това е целта на пиането тук? Все пак да го обсъдим... Ако управниците ни не ни питат, то поне ние самите да си задаваме тези въпроси! Ние да предизвикаме това обществено обсъждане, както е в случая, който описвам в началото на постинга - случаят е бил личен, но е предизвикал дискусия, която се е водила с години и е стигнала до държавната власт и хората, които правят законите!
цитирай
56. hoyden - Аз съм с две ръце ЗА евтаназията
30.06.2011 18:11
За мое щастие тя е разрешена в страната, в която живея.
Предпочитам да умра достойно, отколкото да стоя с дни (месеци) между живота и смъртта, наблъскана с морфин и в безсъзнание от болки. Искам и близките ми да ме запомнят като ЖИВ и Здрав човек, а не като развалина.
Със съпруга сме дискутирали надълго и нашироко темата за смъртта - задължително даряване на органи, ако е възможно, ако се налага-евтаназия, следва кремация.
Поздравления за хубавата тема!
цитирай
57. анонимен - viagra online 854 15161
17.10.2012 07:42
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#8675>generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#20404>buy viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#10321 buy viagra
цитирай
58. анонимен - payday loans online 965 17120
17.10.2012 08:39
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#19554>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#14042>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#5030 payday loans online
цитирай
59. анонимен - payday loans online 634 13811
17.10.2012 11:22
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#5840>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#2590>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#12125 payday loans online
цитирай
60. анонимен - order kamagra online 17759
20.10.2012 05:01
<a href=http://orderkamagranow.com/#zuokp>kamagra 100mg</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#eoxva >buy cheap kamagra</a> , http://orderkamagranow.com/#zheld cheapest kamagra
цитирай
61. анонимен - levitra online without prescription 16775
20.10.2012 14:40
<a href=http://orderlevitrahere.com/#ekcur>generic levitra</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#jebpa >levitra online without prescription</a> , http://orderlevitrahere.com/#eloch levitra without prescription
цитирай
62. анонимен - generic viagra 11949
20.10.2012 16:48
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#astek>viagra 120 mg</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#whaye >viagra without prescription</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#slxgg buy viagra online
цитирай
63. анонимен - buy levitra
21.10.2012 00:48
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#3459 - buy cheap levitra, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#5481>buy generic levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#5392 online
цитирай
64. анонимен - buy generic viagra 800 9118
21.10.2012 12:10
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#14053>viagra online</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#17661>generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#15900 generic viagra
цитирай
65. анонимен - payday loans 835 18657
21.10.2012 18:57
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#10777>payday loans</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#13331>payday loans</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#17344 payday loan
цитирай
66. анонимен - cialis 60 mg 19362
21.10.2012 21:28
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#inghs>buy cheap cialis</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#ucjms >cheap generic cialis</a> , http://ordercheapcialishere.com/#qniiv cialis without prescription
цитирай
67. анонимен - buy cialis 827 752
23.10.2012 04:26
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#2324>buy generic cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#5145>cialis online</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#18324 generic cialis
цитирай
68. анонимен - payday loans 888 20678
23.10.2012 05:48
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#9091>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#11438>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#3016 payday loans
цитирай
69. анонимен - buy levitra online
23.10.2012 15:23
If you want to buy levitra use keywords <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#5425>buy generic levitra</a>, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#1025>buy generic levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#2148 online
цитирай
70. анонимен - buy cialis online 2150
24.10.2012 04:53
<a href=http://cialisstorehere.com/#mskac>buy cialis online</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#pumfw >cialis online</a> , http://cialisstorehere.com/#rshwc buy cialis
цитирай
71. анонимен - buy viagra 21152
24.10.2012 14:08
<a href=http://viagrastorehere.com/#icgzn>buy viagra online</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#bxctn >viagra online</a> , http://viagrastorehere.com/#vfljs cheap viagra
цитирай
72. анонимен - buy levitra online 15059
24.10.2012 16:08
<a href=http://levitrastorehere.com/#yhkyr>levitra online</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#rvxtj >levitra online</a> , http://levitrastorehere.com/#pfqvb buy levitra
цитирай
73. анонимен - cheap kamagra 13861
25.10.2012 14:04
<a href=http://kamagrastorehere.com/#hxgbl>generic kamagra</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#lqbgu >cheap kamagra</a> , http://kamagrastorehere.com/#zykqt generic kamagra
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mikino
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2991520
Постинги: 294
Коментари: 5491
Гласове: 9209
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930