Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2011 13:39 - Законът за референдумите – защо не се практикуват у нас?
Автор: mikino Категория: Лични дневници   
Прочетен: 28896 Коментари: 50 Гласове:
24


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Референдумът (или плебисцит) е пряко гласуване, при което цялото население на дадена държава с право на гласуване трябва да одобри или отхвърли дадено предложение. То може да бъде нова конституция, конституционна промяна, закон, отзоваване на избран служител или определено правителствено решение. Референдумът е форма на пряка демокрация. Има 2 вида: задължителен референдум и факултативен референдум.

По инициатива на Гражданска инициатива „Справедливост” и Сдружение „Болкан Асист” на 18.06.2008г. се състоя среща – дискусия на неправителствени организации и медии по проблемите на пряката демокрация. Акцентът на дискусията бе поставен върху необходимостта от промени в законодателството, насочени към разширяване на пряката демокрация и участието на гражданите в решенията на местно и централно ниво. Участниците в срещата изразиха подкрепата си за внесения в Народното събрание Законопроект за пряко участие на гражданите в управлението и споделиха безпокойството си от нежеланието на управляващите да предприемат практически стъпки и действия за реално включване на хората във важните решения. В хода на дискусията бяха направени следните констатации и предложения:

 * ограниченията, които поставя сега действащия, но неработещ Закон за допитване до народа, на практика дискриминират активната част на обществото и стимулират пасивността;

*необяснимо и нелогично е защо, след като е разгледан и одобрен от три парламентарни комисии (по правни въпроси, по местно самоуправление и регионална политика и по гражданско общество и медии) Законопроектът за пряко участие на гражданите в управлението не намира място в дневния ред на Народното събрание за обсъждане в пленарна зала – явно е необходим силен граждански натиск;

приемането на един нов, съвременен закон за прякото участие на гражданите в управлението ще допринесе и за антикорупционната среда в България;

*формите на пряката демокрация ще се противопоставят на порочната практика на купуване на изборни гласове;

конституцията също се нуждае от промени – тя трябва да стане по-демократична, за да гарантира реалното гражданско участие в управлението;

*да се създаде електронна медия на гражданското общество, като държавата предостави необходимите честоти, а неправителствените организации търсят съвместно финансирене;

*в новия законопроект за пряко участие на гражданите в управлението да се предвидят възможности за електрони референдуми, както и за намаляване на възрастовата граница за гласуване на местни референдуми (например - 16г.);

*да се използват предстоящите парламентарни избори, за да се ангажират политиците с приемане на закона за пряко участие на гражданите в управлението в следващия парламент;

*да стартира електронна подписка в подкрепа на приетото от участниците в срещата Обръщение към гражданите, политическите партии и народните представители и да се даде възможност на всички, които го подкрепят да направят това до 30.06.2008г.;

В заключение, участниците в срещата – дискусия се подписаха под общо Обръщение към гражданите, политическите партии и народните представители и възложиха на инициаторите (Иван Груйкин – Председател на Ус на Гражданска инициатива «Справедливост» и Славея Христова – Изпълнителен директор на Сдружение «Болкан Асист») да поискат среща с Председателя на Народното събрание, за да му връчат подписката и да поискат отговор на въпроса защо се отлага разглаждането на законопроекта за пряко участие на гражданите в управлението в пленарна зала. ( взето от http://referendum.wikidot.com/ )

Проучване на агенция "Афис" сред 1010 души, проведено между 3 и 8 май 2011 г. сочи, че 72% от пълнолетните българи биха подкрепили идеята за референдум относно строителството на АЕЦ "Белене". На другия полюс са близо 15% от нашенците, а 13% нямат мнение. Други 21% твърдят, че по-скоро биха се включили в референдума, 7% са категорично против допитването.

 На 26.06.2011г. , за пръв път бе проведен референдум, при който 89.6% от жителите на община Горна Малина гласуваха против откриването на кариери, мини и сметища за опасни отпадъци край техните селища, съобщиха организаторите на референдума.

Местен референдум се прави за четвърти път в България. През 2008 г. в Нови хан се произнесоха за незабавна ликвидация на сметището за радиоактивни отпадъци при 65.8% избирателна активност. През 2009 г. в Поморие, отхвърлиха изграждането на петролопровода Бургас - Александропулис през тяхната община. През март тази година в Кюстендил гласуваха, дали в града да се изгради здравен център с външно финансиране, но избирателната активност беше едва 18.99%, при необходима по закон повече от 50%.

Това пряко участие на хората във властта може да бъде поискано, чрез подписка. Всеки от нас може да допринесе за предизвикването на референдум! Половин милион подписа ще са нужни, за да могат гражданите с подписка до Народното събрание да предизвикат национален референдум. При такава бройка парламентът ще е задължен да свика допитването, а при събрана 200 хилядна подписка той ще може по свое усмотрение да казва "да” или "не” на референдума. Това предвижда приетият окончателно закон за референдумите през 2009г., размотаван почти половин година между комисии и пленарна зала, заради несъгласието на ДПС да го подкрепи.

Eто и част от промените: http://www.bgactivecitizen.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=126%3A2009-11-10-09-59-38&catid=36%3A2009-08-18-13-44-08&Itemid=59&lang=bg

Съдейки по значението на думата демокрация, народа дава властта и народа може да си я вземе, може да я критикува, може и да я хвали. Ние не сме песовете на Бойко Борисов, а хора, които имат мнение и имат правото да го изразят. Референдумът е един от най-ефикасните начини, да се въздейства на властимащите.

Правото на гражданите да инициират референдуми на местно и централно ниво ще ограничи властта на „елита” и ще намали зависимостта на гражданите от него.

Правото на референдум и гражданска инициатива е възможност за гражданите да се противопоставят на лоши политически решения и да правят предложения за управленски актове и закони.

Правото да гласуват не само на избори, е възможност за гражданите пряко да очертаят пътищата за развитие на собствената им община и държава.

Пряката демокрация е начин да се осъществява реален граждански контрол, да се засили увереността на хората в способността им сами да определят бъдещето си.

Пряката демокрация ще помогне за преодоляване на съществуващите зависимости и за възвръщане на доверието към институциите!  

Не беше ли редно, преди да се приемат законови промени, като тези за евтаназията например, да се проведе обществена дискусия, след това референдум и най-накрая гласуването в Парламента? А ако се върна още по-назад във времето – затварянето на блоковете на АЕЦ «Козлодуй», ами още по-отдавна – НАТО и ЕС? Не че имам нещо против тези решения, но смятам за редно, преди да се взимат каквито и да било по-радикални решения, от които зависи цял народ, първо да се попита? Колко пъти до сега, освен тези, които изброих по-горе, у нас са се провели Обществени дискусии и Референдум? А хората искат да говорят за важните неща, искат да изкажат мнение, търсят чуждото мнение и сравняват, тъсят компетентни и ясни обяснения, за даден проблем... Защо не им се дава тази възможност? Кой няма интерес да имаме Гражданско общество и проблемите да се решават с участието на хората?

Задавам си тия въпроси от доста време и бих се радвала да споделите своето мнение!

Поздрави и весел ден на всички!





Гласувай:
24



1. locke - Наличието и броят на проведените референдуми...
29.06.2011 13:49
... са мерило доколко една страна е демократична. В нашата страна има твърде малко държавни длъжности, подложени на пряк избор от населението. И като изберем някой - няма махане. Иска ми се да видя голям референдум. И като че ли става все по-възможно... но нека първо някоя много голяма община да проведе такъв - например София по отношение на ПСА.
цитирай
2. анонимен - Обичам ангажирани млади хора.
29.06.2011 14:09
Ето, ти например пишеш само по сериозни теми. За евтаназията, за референдума и т.н. Какво би казала за тройната коалиция? За бюджетния дефицит? За стоте български фашиста?
цитирай
3. hamstera - Душицо златна,
29.06.2011 14:22
Още една наболяла тема, за което те поздравявам! НО, у нас демокрация не е имало никога и ще ти кажа защо. Защото нямаме независима 4-та власт - Медиите! Защото народа е свикнал друг да му решава проблемите. И защото нищо не се е променило - управляват ни същите нещастници и наследниците им, които ни управляваха и преди 90та!
цитирай
4. mikino - . . . са мерило доколко една страна е ...
29.06.2011 14:31
locke написа:
... са мерило доколко една страна е демократична. В нашата страна има твърде малко държавни длъжности, подложени на пряк избор от населението. И като изберем някой - няма махане. Иска ми се да видя голям референдум. И като че ли става все по-възможно... но нека първо някоя много голяма община да проведе такъв - например София по отношение на ПСА.

Да оставим длъжностите, интересуват ме по-скоро наболели въпроси, които хората могат да решат, чрез референдум.
цитирай
5. mikino - Ето, ти например пишеш само по се...
29.06.2011 14:33
clubmate написа:
Ето, ти например пишеш само по сериозни теми. За евтаназията, за референдума и т.н. Какво би казала за тройната коалиция? За бюджетния дефицит? За стоте български фашиста?

Ако се отнеса сериозно към въпросите, които ми задаваш - Тройната коалиция хаха, какво те интересува точно? Аз имам мнение по въпроса, кой доведе голотиквеника и какво му обеща... Бюджетния дефицит - ами бръкни по сметките в чужди банки, на 99% от управниците от 90та насам и ще разбереш. Стоте български фашиста - какво за тях?
цитирай
6. анонимен - Ето, ти например пишеш само по се...
29.06.2011 14:37
mikino написа:
clubmate написа:
Ето, ти например пишеш само по сериозни теми. За евтаназията, за референдума и т.н. Какво би казала за тройната коалиция? За бюджетния дефицит? За стоте български фашиста?

Ако се отнеса сериозно към въпросите, които ми задаваш - Тройната коалиция хаха, какво те интересува точно? Аз имам мнение по въпроса, кой доведе голотиквеника и какво му обеща... Бюджетния дефицит - ами бръкни по сметките в чужди банки, на 99% от управниците от 90та насам и ще разбереш. Стоте български фашиста - какво за тях?


Поименно, госпожо Маринова, поименно!
цитирай
7. mikino - Ето, ти например пишеш само по се...
29.06.2011 14:39
clubmate написа:
mikino написа:
clubmate написа:
Ето, ти например пишеш само по сериозни теми. За евтаназията, за референдума и т.н. Какво би казала за тройната коалиция? За бюджетния дефицит? За стоте български фашиста?

Ако се отнеса сериозно към въпросите, които ми задаваш - Тройната коалиция хаха, какво те интересува точно? Аз имам мнение по въпроса, кой доведе голотиквеника и какво му обеща... Бюджетния дефицит - ами бръкни по сметките в чужди банки, на 99% от управниците от 90та насам и ще разбереш. Стоте български фашиста - какво за тях?


Поименно, госпожо Маринова, поименно!

Не съм Маринова хахах! А поименно, можеш сам да си ги намериш! Аз имам по-важна работа!
цитирай
8. locke - Мисълта ми беше, че всъщност волята на народа не е достатъчно представена!
29.06.2011 15:01
Ако огромната част длъжности бяха изборни и подлежащи на следизборен контрол от гласоподавателите, референдумите нямаше да са толкова необходими, защото длъжностните лица щяха да се съобразяват с хората, ако искат преизбиране. А сега се гаврят...Представи си мажоритарно избрани депутати - дали те нямат да се съобразяват с мнението на хората в района си, било за АЕЦ, било за НАТО, ЕС, европакта или къде да се направи ново сметище... А по морални теми като евтаназията и смъртното наказание нямат друго място за решение освен референдум... Иска ми се да има референдум по поне 5-6 въпроса при всички редовни избори...
цитирай
9. mikino - 8. locke
29.06.2011 15:25
Мажоритарният вот и аз не го харесвам. За да се промени обаче, пак трябва да има допитване до хората. Темите като АЕЦ-ове и т.н., отново засягат всички, защото при одобрение и старт на проекта БЕЛЕНЕ, България изцяло ще зависи от Русия - цени на електроенергия, екология и безопасност. За въвеждането на Евро-то също, защото ако това стане, няма да имаме Валутен борд, който да ни предпази от фалит, както се случва с Гърция. За момента поне, още сме стабилни, точно благодарение на Валутния борд. Така, че не е уместно да се бърза с включването ни към Еврозоната. И изобщо референдуми трябва да има - виж Холандия - правят референдум поне веднъж годишно!
цитирай
10. hamstera - Ако огромната част длъжности бяха ...
29.06.2011 15:30
locke написа:
Ако огромната част длъжности бяха изборни и подлежащи на следизборен контрол от гласоподавателите, референдумите нямаше да са толкова необходими, защото длъжностните лица щяха да се съобразяват с хората, ако искат преизбиране. А сега се гаврят...Представи си мажоритарно избрани депутати - дали те нямат да се съобразяват с мнението на хората в района си, било за АЕЦ, било за НАТО, ЕС, европакта или къде да се направи ново сметище... А по морални теми като евтаназията и смъртното наказание нямат друго място за решение освен референдум... Иска ми се да има референдум по поне 5-6 въпроса при всички редовни избори...

Следизборен контрол може да има и сега, но маймуните нямат интерес да го правят, защото ще се открият купените гласове и злоупотребите им с изборния туризъм! Аз също съм на мнение, че нормалните западни държави /визирам тях, защото натам уж сме се запътили, с желанията си да станем европейска държава/, правят запитвания към гражданите си за всеки по-голям и важен за решаване въпрос. Там има демокрация! Тук не!
цитирай
11. mikino - 10. hamstera
29.06.2011 16:06
Ами може да има, ако си я поискаме Хам! Няма нищо по-силно от волята на народа! Нали ние гласуваме? Заплатките им са от нашите пари! Ако ние не си оправим бъркотията, никой няма да дойде и да ни я оправи!
цитирай
12. locke - Единственият начин да си направим истинска, а не фасадна демокрация...
29.06.2011 18:52
... е да направим поне един референдум, а после серия такива. И още на втория или третия да свалим необходимите подписи за следващ референдум на 250 000 или по-малко. Иначе политиците, които сме избрали, ни обясняват как не сме достатъчно интелигентни, че да ползваме референдума като изразно средство. Но понеже те са прости като фасул, за да ги изберем сме достатъчно интелигентни. Микино, мисля, че се опита да кажеш, че си против пропорционалния вот, а не против мажоритарния. Иначе в България има избори на всеки две години., което е цикъла и в САЩ. Доколкото съм добре запознат с практиката там - 2 години са достатъчно добър срок за събирането на достатъчно теми за референдуми - те правят местни, щатски и всякакви... Разбира се, по ултра важни въпроси, подходящи за национален референдум, не пречи да се направи специален такъв. Моята малка мечта е да видя преди 2020 референдум за правото директно да избираме прокурори, съдии и омбудсмани ...
цитирай
13. mikino - От вън ни налагат някъкви смешници, ...
29.06.2011 20:29
nikstan написа:
От вън ни налагат някъкви смешници , за да се гаврят с нас и да опипват почвата за по голям тормоз/виж какво става с цените на ток газ и т. н ./ Нама яснота кой са водачи на народа.За какво да ни питат,като знаят какво следва и го правят??? Много добре знаят какво се говори за тях и затова постоянно ни показват среден пръст......Опровергай ме!!!

Ник, не искам да ти опонирам - прав си! Бих ти отговорила на въпроса с въпрос - КЪДЕ СМЕ НИЕ ХОРАТА ТОГАВА? Виж какво се случва в Гърция, хорта не се измориха да искат, да протестират и да показват мнението си пред държавната власт! Вярно, че гърците живяха на гърба на Европа, но те са свикнали да живеят по един стандарт и имат право да искат да продължат да живеят така! Нищо не оправдава липсата на гражданска позиция - НИЩО!
цитирай
14. mikino - . . . е да направим поне един рефер...
29.06.2011 20:32
locke написа:
... е да направим поне един референдум, а после серия такива. И още на втория или третия да свалим необходимите подписи за следващ референдум на 250 000 или по-малко. Иначе политиците, които сме избрали, ни обясняват как не сме достатъчно интелигентни, че да ползваме референдума като изразно средство. Но понеже те са прости като фасул, за да ги изберем сме достатъчно интелигентни. Микино, мисля, че се опита да кажеш, че си против пропорционалния вот, а не против мажоритарния. Иначе в България има избори на всеки две години., което е цикъла и в САЩ. Доколкото съм добре запознат с практиката там - 2 години са достатъчно добър срок за събирането на достатъчно теми за референдуми - те правят местни, щатски и всякакви... Разбира се, по ултра важни въпроси, подходящи за национален референдум, не пречи да се направи специален такъв. Моята малка мечта е да видя преди 2020 референдум за правото директно да избираме прокурори, съдии и омбудсмани ...

А моята мечта е да чуя ггласът на хората! Този глас, който дава право на шепа нещастници да ни управляват, да ни манипулират и крадат! Този глас, който 90та година бе излъган, а се чу, а бяхме заедно!
цитирай
15. анонимен - хейтъра
29.06.2011 21:21
hamstera написа:
Още една наболяла тема, за което те поздравявам! НО, у нас демокрация не е имало никога и ще ти кажа защо. Защото нямаме независима 4-та власт - Медиите! Защото народа е свикнал друг да му решава проблемите. И защото нищо не се е променило - управляват ни същите нещастници и наследниците им, които ни управляваха и преди 90та!

Ето това е отговор! Това е и причината, управниците ни да ни мислят за слабохарактерни, прости овце! Не сме им показали с нищо твърдата позиция! Не можем да искаме референдуми, без да сме упражнили правото си да санкционираме тези, които ни мачкат ежедневно, както финансово, така и психически, с пренебрежителното си поведение!
Темата е хубава!
цитирай
16. nosense - Има независими медии
29.06.2011 21:30
Всъщност има независими медии и те се наричат Блогосфера - всички блогъри. И все повече политиците се притесняват от това което научават от авторите в блоговете.
За съжаление едва ли на тези избори ще бъдем свидетели на победа от типа на Барак Обама, спечелена до голяма степен в предизборна борба водена в Интернет, но мога да кажа че двама от стабилните политици във Велико Търново, които най-вероятно ще успеят да влязат в местният парламент поддържат доста висока Facebook и социална активност. Освен това вземат доста от забележките в Интернет за каузи и работят по тях!
За това се надявам, че в скоро време медиите ще се вземат в ръце и ще почнат да стават по обективни.
Колкото до референдумите, напълно съм съгласен че не само трябва да ги има но и да са задължителни за пълнолетните граждани!
Освен това, по мое лично мнение, трябва да имаме и възможност да отзоваваме депутати! Не може депутат от моят избирателен район да ходи в работно време да си взема Vertu а аз да не мога да го отзова!
цитирай
17. mikino - 17. nosense
29.06.2011 21:52
Здравей и благодря ти, че мина!
Блоговете са чудесно място, да изразиш позиция, аз също съм тук заради това. Проблемът на този блог обаче е, че започна да се отеля внимание на други, не чак толкова съществени неща. Факт е, че малко хора пишат по наболели теми... Виж ако пусна някоя тенденциозна интрига, ще се втурнат да коментират всички! Това ме кара да мисля, че хората тотално са се отдръпнали от важните проблеми, засягащи цялото ни общество.
Хубава вечер!
цитирай
18. nosense - Здрасти
29.06.2011 22:21
Ами хората отделят за глупости време да пишат тук се дължи на аудиторията не на хората:)
Колкото до интригите, със сигурност ще стане така, но това е част от манталитета.
Упорството обаче винаги връща положителен резултат т.е. пишейки както и каквото ти харесва нещата се случав.
Само ще подхвърля, че някой неща се случват изненадващо в един момент и понякога смисленото съдържание по някакви причини излиза бързо напред:)
цитирай
19. анонимен - къв ти е проблема на тебе "С...
29.06.2011 23:38
къв ти е проблема на тебе "Стелче"?
това което съм СЪМ и твоята бездарна поезия не може нищо да направи в отрицателна посока
:)))
цитирай
20. yotovava - Микино, за провеждането на референдум трябва масата от участниците
30.06.2011 07:49
да имат "будно гражданско" съзнание. Ти лично вярваш ли, че в България такова нещо не съществува - масата се състои от сеирджии, непросветени, просветени "организирани" - в единия случай ЗА, вдругия случай ПРОТИВ.
Не си спомням колко пъти съм се разписвала по улиците под накакви списъци. Всъщност не разбрах и кое доказва легитимността на тези спицъси - Иван Драганов, подпис.
цитирай
21. mikino - да имат "будно гражданско...
30.06.2011 08:51
yotovava написа:
да имат "будно гражданско" съзнание. Ти лично вярваш ли, че в България такова нещо не съществува - масата се състои от сеирджии, непросветени, просветени "организирани" - в единия случай ЗА, вдругия случай ПРОТИВ.
Не си спомням колко пъти съм се разписвала по улиците под накакви списъци. Всъщност не разбрах и кое доказва легитимността на тези спицъси - Иван Драганов, подпис.

Звучи като утопия, но все още вярвам, че има будни хора, които мислят. Ако всеки мислеше така - че няма надежда, че нищо няма да се оправи що за народ сме?
цитирай
22. hamstera - Вярно, че гърците живяха на гърба на ...
30.06.2011 09:10
nikstan написа:
Вярно, че гърците живяха на гърба на Европа, но те са свикнали да живеят по един стандарт и имат право да искат да продължат да живеят така! Нищо не оправдава липсата на гражданска позиция - НИЩО! НЕ ЗНАМ ДАЛИ ТИ Е ИЗВЕСТЕН ФАКТА,ЧЕ ЗА ПРОТЕСТИТЕ ГЪРЦИТЕ ПОЛУЧАВАТ ... БЛИЗО 85% ОТ НАДНИЦИТЕ ЗА ТЕЗИ ПРОТЕСТИ. . ТЕХНИЯТ ПРОТЕСТ НЕ Е САМО ОТ ВЪЗМУЩЕНИЕ А ИМА И ПАРИЧНО ИЗМЕРЕНИЕ. ИМА ЛИ РАЗЛИКА??? ТЕ НИКОГА НЕ СА РАБОТИЛИ СЪБОТНИЦИ ЛЕНИНСКИ ДНИ И ТЕМ ПОДОБНИ ГЛУПАВИ И БЕЗМИСЛЕНИ ОБЩЕСТВЕННИ МЕРОПРИЯТИЯ!и ПОНЕЖЕ "СВЕТОВНИЯТ ПРОЛЕТАРИАТ" ЗАПОЧНА ДА СЛАГА ВСИЧКИ ПОД "ОБЩ ЗНАМЕНАТЕЛ", ДЕМЕК , " ЗА ГЛОБУЛИЗМА / РАЗБИРАЙ ЮДЕО-ХАЗАРИТЕ/ ЗА РОДШИЛД ТЕ МИНАВАТ В НАЧАЛНИЯТ СТАДИЙ НА "РЕАЛНИЯТ СОЦИАЛИЗЪМ" КОЙТО НИЕ ИЗСТРАДАХМЕ .И НЕ ИСКАТ ДА ИЗЖИВЕЯТ НАШИЯ УЖАС .И ЗА ТОВА СА ПО-СПЛОТЕНИ .АКО НЯМА БОРБА ПРОТИВ СЕГАШНОТО СТАТУКВО ГЪРЦИТЕ ЩЕ ПОСЛЕДВАТ НАШАТА СЪДБА! НЯМА ДА ИМАТ НИКАКЪВ ШАНС.ХОБОТА НА СВЕТОВНИЯТ КЪРЛЕЖ ИЗСМУКВАЩ ЖИЗНЕНИТЕ СОКОВЕ НА НАРОДИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОТРЕЖЕ.ВЪПРОСЪТ Е НА ДЕЙСТВИЕ НЕ НА КОМЕНТАРИ...твой ред е......

Аз що си мисля, че някой го скрои това с гърците? Намирисва ми на някакъв сценарий... Ама хората и с поред мен са си прави. Представи си братле да взимаш два бона заплата примерно и шефовете ти да решат, че ще ти намалят заплатата на един... Аз бих се издразнил... Обикновения грък няма вина за машинациите на управата и е съвсем редно да поиска сметка. Ако това е някакъв сценарий, аз ги поткрепям с две ръце!
цитирай
23. kasnaprolet9999 - Правото на референдум и гражданска ...
30.06.2011 09:40
Правото на референдум и гражданска инициатива е възможност за гражданите да се противопоставят на лоши политически решения и да правят предложения за управленски актове и закони. Точно това се случи на 25 юли в Горна Малина.(не на 26, както си го написала). Общината бе спечелила европейски проект за залесяване на място, където държавни чиновници се опитаха да наложат изграждането на кариери. Знаем колко малко са усвоените средства от европейските фондове и въпреки това се пречи на високо ниво те да се усвоят, заради интересите на частна фирма, на която се опитаха да дадат там концесия. Накараха хората зорлем да се вдигнат, за да отстояват интересите си за право на живот в екологичо-чисти условия. За всяко нещо у нас трябва да се воюва, за неща, които в другите държави са даденост. Хората се умориха от борбата за оцеляване на всички равнища и за това бягат навън, където в белите държави това не се случва. Трябва да се помисли за местните референдуми да се даде възможност на хората, които имат имоти в селището, където се провежда референдума да могат да участват. Оказва се, че сега участват тези, които имат постоянен или настоящ адрес там. Аз не можах да участвам, защото в с.Макоцево имаме вила, но това не означава, че не ме касае проблема за кариерите. Ами нали отивам там за да възстановя силите си на чист въздух, как може да не ме касае. Някой обаче хитро е сложил поредната преграда и ми е отнел правото на участие, както на мен, така и на многото хора, които имат имоти в тези места.

цитирай
24. анонимен - За референдумите имам и "за" и "против"
30.06.2011 10:02
Еден референдум трябва да се провежда след сериозно представяне на фактите. Не виждам как ще стане сега, защо цялата ни обществена система е на лобистка основа.
цитирай
25. mikino - Еден референдум трябва да се про...
30.06.2011 10:08
katana написа:
Еден референдум трябва да се провежда след сериозно представяне на фактите. Не виждам как ще стане сега, защо цялата ни обществена система е на лобистка основа.

И Късна пролет, определено държавата в този случай пречи. Ясно е, на всички, че управниците ни няма интерес, обществото да има позиция. Пак казвам, от нас си зависи, дали ще ги оставим въпросните лобита да си разиграват коня. Не знам дали се чувствате по-добре когато мълчите, аз не!
цитирай
26. get - - Уважаема Микино, пропускаме един много съществен и важен момент, когато ...
30.06.2011 10:24
... обсъждаме формите на пряка демокрация !
- Ако не вземем в предвид, това което ме безпокои има опасност нещата да бъдат съзнателно тласнати в един още по изроден вид на управление.
- Какво имам в предвид ? - и в момента политиците ни(демагози) използват законови слабости, с които заобикалят или подменят истинският вот на Суверена ! Това става чрез така известните - "купуване на гласове" или "изборен туризъм" !
- Няма защо да си зариваме главите в пясъка и да се правим, че не съществува един много съществен проблем на обществото ни - маргинализацията ! Причините са множествено-комплексни, но ще се спра на един, който е най-лесно установим и значим според мен ! Той е свързан и с една определена демографско и етносно определима група от населението ... голяма част от която за мен страда от така наречената "социална олигофрения", присъща на едно население, което го поставяме в нищо не говорещата и подвеждаща ни понятийна рамка "цигани" или роми .

- Ако не се отчетат същите, като социален и политически значим фактор, формата на пряка демокрация (референдума) може да придобие една изродена и негативна по същността си форма, която се нарича "охлокрация". За незапознатите с проблематиката ще цитирам от "История" на Полибий:
"Тирания на необразованата тълпа, чрез ненужно използване на сила-та за задължаване на управляващите да приемат дадена нежелана политика, решение или неблагоприятни промени". Когато, демокрацията се характеризира с беззаконие и насилие, с течение на времето, се превръща в охлокрация."
Полибий описва цикъл от шест фази, при който монархията се изражда в тирания, аристокрацията в олигархия,а демокрацията е заменена от охлокрация. ... има и още да се обяснява във връзка с това, но до толкоз, на първо време !
- Единствено решение, за справяне с проблема е въвеждане на ценз "образование", което малко или много ще се явява гаранция, че няма да имаме лесно манипулируеми избиратели поради тяхната "социална олигофрения" !

- С уважение !

П.П. Това на първо време, като проблематика на референдума !
цитирай
27. penchoan - Политическата върхушка се отнася с ...
30.06.2011 10:53
Политическата върхушка се отнася с презрение към народните маси, по-просто наречени електорат. Затова не смята за нужно да се съобразява с интересите и желанията на хората. Народът също се отнася с презрение към избраниците си и не гласува на избори. Остава една прослойка от лумпени и купени поддръжници на партиите, които никак не се интересуват от референдуми.
Трябва да се добави и ролята на медиите, които са изучили най-старата професия до съвършенство.
цитирай
28. hamstera - 28 Get :)
30.06.2011 11:05
Нали се сещаш приятел, какво ще настъпи, ако се въведе образователен ценз? ЕС ще ревне, че дискриминираме манугстите, щото 90% от тях нямат дори основно! Отделно самите братя, ще се вдигнат, а вЕрвай ми те с много по-обединени от нас!!! Съберат ли се - жална майка на управниците! Те ще ни научат, как се чува гласа на хората! Тъй че туй за образованието го забрави! При референдумите, единственият начин всички да разберат какво ще ги питат е обща и публична дискусия, излъчена по националната телевизия. Иначе не виждам как ще стане...
цитирай
29. mikino - Политическата върхушка се отнася с ...
30.06.2011 11:20
penchoan написа:
Политическата върхушка се отнася с презрение към народните маси, по-просто наречени електорат. Затова не смята за нужно да се съобразява с интересите и желанията на хората. Народът също се отнася с презрение към избраниците си и не гласува на избори. Остава една прослойка от лумпени и купени поддръжници на партиите, които никак не се интересуват от референдуми.
Трябва да се добави и ролята на медиите, които са изучили най-старата професия до съвършенство.

Бездействието на мислещите хора допълва тази картинка. Убедена съм, че има такива, които имат позиция, но не я изразяват, което за мен означава, че я нямат - защо ми е да имам позиция, като не я казвам?
цитирай
30. mikino - Здравей Гет!
30.06.2011 11:29
Прав си - поручава се един омагьосан кръг - от една страна ромите взимат по 20лв., за да гласуват, от друга политическите партии, които имат интерес да им ги дават и от трета - овчедушието на хората. Защо овчедушие? Ами ще ти дам прост пример: мой познат става свидетел на купуване на гласове, подминава групичката роми, влиза, гласува и излиза безмълвно... Когато го попитах, защо не е подал сигнал за нарушението, макар и анонимен, той ми каза така: "Че къф е смисъла? Никой няма да ги спре.". Докато разсъждаваме по този балъшки начин, нямаме право да очакваме нещата да се променят! Аз бих подала сигнал, дори да остане глас в пустиня! Защо? Защото съм гражданин на РБ, спазвам законодателството и в позицията си на такъв, се чувствам длъжна, да информирам компетентните органи, за нарушения. Това куца у нас! Липсата на всякакво участие на хората, въпреки че имат право на това! Изводът какъв е: не си знаем правата!
цитирай
31. panazea - Аз съм за електронен референдум
30.06.2011 12:10
за всички български граждани в страната и по света.
Ако се проведе , много неща ще се променят в България.
Те ни размахват картата на българските турци в Турция , но всъщност се страхуват от българите по света ! Ха ха !
цитирай
32. get - - Уважаеми пишещи в блога на Микино - моля ви (!) освободете се от шаблоните ...
30.06.2011 12:20
... понятийно-категориалното мислене ! - какво имам в предвид ?!
- Първо бях откровен да назова на глас един проблем, и то значим ! - изказвайки становища, че следва да се въведе избирателен ценз при едно използване на референдум, като форма на пряка демокрация - Аз изказвам НЕ НАЛАГАМ мнението си като единствено меродавно и правилно ! - вероятно има и по-добри решения на проблема ?
- Нека ги премислим и кажем на глас !

- Относно "омагьосаният кръг" драга Микино, той си съществува и към момента и поради тази причина сме в това положение.
- Но аз съм материалист-позитивист, при решаване на едни "такива" проблеми ! - Поради това си поставям въпроса - Защо това е така ? ... защо управляващите са приели да стоят така нещата с тази част от обществото ? - Поради леност или немарливост ли - Не ! - Тогава поради какво ?
- Дайте да помислим и формулираме на глас - какви са мотивите, и от какво се движат политиците при нерашаването от тях, на тези проблеми, които определено тежат върху нас останалите членове на обществото ни, като включвам в това число и самите "виновници"(тоест нарочените за виновници роми) !!

- С уважение !
цитирай
33. mikino - Драги Гет,
30.06.2011 13:07
Моето мнение е, че основният мотив за действията на политиците, относто ромите е: Твърде силното желание за власт, което поражда схемите за измами на изборите. Понеже, "политическият елит" много добре знае, че няма да изкласи без техните гласове и понеже е свикнал да прави далавери, това е едниственият начин да се сдобие с властта. Убедена съм, че този сценарий е игран толкова много пъти, че вече им е станало навик.
Същият "елит" изобщо не го интересува, че този проблем тежи на всички, просто защото неговата единствена цел е да влезе в управлението. А изводът от цялата история е, че човек, който тръгва с далавери, с далавери продължава! Факт е!
цитирай
34. mikino - за всички български граждани в с...
30.06.2011 13:13
panazea написа:
за всички български граждани в страната и по света.
Ако се проведе , много неща ще се променят в България.
Те ни размахват картата на българските турци в Турция , но всъщност се страхуват от българите по света ! Ха ха !

Пан, здравей!
Те се страхуват от умните, можещите и прозорливите! Не само от българите в чужбина. Погледи какво се случва с образователната система! Направиха така, че да възпитат неграмотна и НЕмислеща младеж! Само се огледай и виж на какво приличат: чалга певици, момченца на мама и тате, по-беднички, които биват подигравани, побоища по дискотеките, агресия и просташки език! И тези са бъдещето на България!!!! Много са малко децата, които са възпитани да мислят и които не разчитат само на обучението в училище! Прост народ - слаба държава! Това иска и въпросния "елит", за който пиша в предния си коментар! Хора, които лесно могат да бъдат манипулирани, за да останат слепи, за далаверите!
цитирай
35. lisichka - Мискино започна да ми харесваш в...
30.06.2011 13:24
Мискино започна да ми харесваш вече. Вече не мяуцаш като разгонена маца , а мисълтта ти тече задълбочено анализаторски.
Продължавай в същия дух.
Похвалена си от мене.
цитирай
36. hamstera - Гет, приятелю, нерешените проб...
30.06.2011 13:53
Гет, приятелю, нерешените проблеми не са техни и това е причината да продължава да не им дреме! Све кое интересува обикновения, човечец и не му бърка в джЕба, не ги интересанто! Туй, че са там благодарение на нас, само ги кара да продължават да си мислят, че сме лумпени. А остатъка от гласовете, те сами си ги уреждат... Просто знаят, че българина е търпеливо копеле и ще издържи на всякакви издевателства! Я да им резнат правата на братята роми а? Наш какво ще настъпи??? Ще се съберат и не само права и свободи ще имат, а ми и червена пътека ще им постилат! Затова не смеят и да ги пипнат, защото им е лесно да дават по 20-50 кинта веднъж на две години, да ги оставят да живеят както искат, за да може следващият път пак да ги купят!
цитирай
37. hamstera - Мискино започна да ми харесваш в...
30.06.2011 13:55
lisichka написа:
Мискино започна да ми харесваш вече. Вече не мяуцаш като разгонена маца , а мисълтта ти тече задълбочено анализаторски.
Продължавай в същия дух.
Похвалена си от мене.

Опознай противника,... За да го обикнеш. Лисе, и ти имаш готини неща в блога си и се чудех какво толкоз я беше захапала, при положение, че и двете имате мозъци... Ай стиснете си ръцете и да продължаваме нататък!
цитирай
38. get - - Уважаеми Микино, hamstera ... ет цетера ! - позволете ми каламбура ... ?!
30.06.2011 16:05
mikino написа:
Те се страхуват от умните, можещите и прозорливите! Не само от българите в чужбина.

- Може човек да има и малко "акъл" но важно е навреме до му дойде ! :)) ... Обратният вариант на тази ситуация, която се опитвам да уясня се характеризира пак с крилата (народна) мисъл: Ум море, ма главата му шамандура ! - бързам да се подсигуря и избягна недоразуменията - Не визирам никого от преждепишещите с това !

- Просто разглеждайки проблема с лумпенизацията - считам, че голяма част от тези, които се изживяват, като политици мисля, че са движени от крайно егоистични и комерсиални интереси. - Какво имам в предвид ? - за решаване проблемите относно тези групи "в риск", не само европейският съюз но и самата България заделя твърде голяма част от своя ресурс, Който измерен във "финикийски знаци" просто не знам дали си имате представа колко невйобразимо голям е ?!
Та във връзка с това ... покрай тези средства са се нароили невъобразимо число, правителствени и обществени органи и организации, които преразпределят този ресурс определено не в интерес на обекта на въздействие.
Второ - чрез тези пари се захранва една иерархична социална система присъща за такива общества, които на практика живеят още в условията на феодално общество - предполагам, чували сте за "цигански барони" та дори и "царе". също така тези същите създават паралелни на държавата структури единствено и само с цел да поддържат изпадналото по силата на обстоятелствата, зависимо от тях население от гетата. С такива проблеми съм се сблъсквал в качеството си на полицай ! Това са трайни соцшиални образувания, които в старанието си да увековечат своята власт над тази безпросветна част от населението ни, търсят съответни контакти със силните на деня, тоест тези които се именуват "политици".
- Целият този комплекс от причини и отношения - поставят обитателя на "гетото"(в положение на зависимост). По причина на това, хора с качества, не могат да се измъкнат от сковаващата ги социална рамка !?
цитирай
39. penchoan - Прав си - поручава се един омагьосан ...
30.06.2011 21:55
mikino написа:
Прав си - поручава се един омагьосан кръг - от една страна ромите взимат по 20лв., за да гласуват, от друга политическите партии, които имат интерес да им ги дават и от трета - овчедушието на хората. Защо овчедушие? Ами ще ти дам прост пример: мой познат става свидетел на купуване на гласове, подминава групичката роми, влиза, гласува и излиза безмълвно... Когато го попитах, защо не е подал сигнал за нарушението, макар и анонимен, той ми каза така: "Че къф е смисъла? Никой няма да ги спре.". Докато разсъждаваме по този балъшки начин, нямаме право да очакваме нещата да се променят! Аз бих подала сигнал, дори да остане глас в пустиня! Защо? Защото съм гражданин на РБ, спазвам законодателството и в позицията си на такъв, се чувствам длъжна, да информирам компетентните органи, за нарушения. Това куца у нас! Липсата на всякакво участие на хората, въпреки че имат право на това! Изводът какъв е: не си знаем правата!


Ако системата можеше да се промени с избори, щяха да бъдат забранени! Нашите права са: можем да гласуваме или да не гласуваме. И в двата случая губим, но в първия случай подкрепяме системата и статуквото. Олигархията, която държи тоягата и моркова, никога няма да допусне да загуби властта си с избори. Хората се надяват на нови политици, нови партии, но в действителност с всяко следващо правителство нещата стават все по-зле. Само наивни хора могат да очакват промяна с избори.
Нещата ще се променят, когато му дойде времето, но след като се забранят партиите.
цитирай
40. mileidi46 - Референдум? Какво беше това?? К...
02.07.2011 02:47
Референдум? Какво беше това?? Когато написах в блога на парасол по повод постинга му за демонтирането на ПСА, че е редно по този въпрос да има референдум, да се допитат до народа тази власт .. той ми отговори знаете ли как:,, какво разбираш ти под думата народ " с което направо ме застреля ... Та за референдума ... кой да го направи и с кого? ..,, какво разбирате вие под думата НАРОД "
цитирай
41. get - - Уважаема Микино, диалога по повод поста ти, започна да добива направо сюрреа ...
02.07.2011 07:34
... листични измерения ??!

- При уважаем блогър, Пенчоан - чета още по-странни "откровения" ?
"Само наивни хора могат да очакват промяна с избори.
Нещата ще се променят, когато му дойде времето, но след като се забранят партиите."

- какво чета при уважаемият/та/ daimyo ? "Пример е рефендума в Ирландия за приемането на ЕС конституция. Първият път гласуваха "не" и от ЕС де факто им казаха "Грешен отговор. Опитайте пак"
А идеята да се провежда референдум още повече в България и това да влияе на решения на ЕС е извънредно несериозна :)"

- А "третото" - "За референдума ... кой да го направи и с кого? ..,, какво разбирате вие под думата НАРОД "

- Започвам коментара си в обратен ред на цитираното ! - скепсиса, говори за неуважение или по-лошото неприемане и пренебрежение към това, което се крие зад понятието НАРОД. Този скепсис за мен е признак за надменност !!

- Относно Референдума и в частност този от Ирландия се коментира явно без да се познават нещата ?! - Тъкмо той и другият от Холандия доказа на еврочиновниците че тяхната конституция не струва - та се стигна до Лисабонският договор, с което на практика се заобикаля суверенитета на "старите" демокрации в Европа !! ... в суспендиране на част от правата на Суверена !! :(((

- Та в заключенияе обяснявам защо изпитах чувство за "сюрреализъм" - Какво се крие зад това понятие ? - това било своеобразен стремеж да се освободим от разума и изразим подсъзнателното(?) защото рационалното мислене подтискало "творческите" потенции на човеческото съзнание ... Хехе, ако говоря "За живота ни, като за изкуство" да, бих се съгласил с вас Пенчоан - Но като чета "ще дойде време да се забранят партиите", ще да попитам - Това означава ли, че ще дойдат "здравите сили"(сопаджиите), които да "въведат ред" в "изгнилото" ни буржоазно общество ? - Другият вариант за който може би намеквате ... предсказания на пророци и "Апокалипсис", досега знаете ли колко сме го чакали да дойде ?! ... също като комунизма :)) !
цитирай
42. get - - Приятелю, не искам никого да обидя ! :((
02.07.2011 13:14
daimyo написа:
Успокой се, господарю. Лисабонският договор имах предвид. Но това не е важно. Ти не си разбрал дори накъде бия. Машала аферим, ефенди


- Явно не съм схванал (?), "тънкийо" намек. :)) ! ... така че пишете, по така, като за по простички ... визирам себе си ! :))(iсимволичната усмивка, да се "чете" тълкува, като самоирония !).

- Вече сериозно, относно Лисабонският договор ! - не знам защо, но същият някак натрапчиво ми напомня на решенията, които се вземаха на Постоянният консултативен съвет при Съвета за икономическа взаимопомощ.
- Апропо - дали не се е осъществила мечтата на . Ленин ? - да бъде изградена геополитечска структура, която той в мечтите си нарича "Европейски социалистически щати" ?

- Простете ако в думите усещате дмусмислени нотки - това е автоирония ... защото предвид, Как се развиват нещата(?) - май ни остава едиствено и само "да се смеем през сълзи" !

- С уважение ! ... и простете, ако думите ми обиждат(обидиха) някого !?
цитирай
43. penchoan - - get
02.07.2011 23:43
Другият вариант за който може би намеквате ... предсказания на пророци и "Апокалипсис", досега знаете ли колко сме го чакали да дойде ?! ... също като комунизма :)) !


Това ми прилича на вица за оня шоп, дето чакал на Орлов мост да дойдат американците да ни освободят. Питали го: "Преди 50 години ти чакаше тук руснаците да ни освободят, защо сега чакаш американците?"
А той отговорил: "Е, па они не дойдоха ли?"
Ако чакаме някой отвън да помисли за нас, няма да стане работата.
Системата не се променя с избори, а с революции. С избори може да се избере по-добър и некорумпран все още кмет, но само до тук. Кризата още не е достигнала кулминацията си. Когато повече хора огладнеят, ще излязат на улицата и ще съборят стария порядък. Имам в предвид по същото време и приближаване на предстоящия Апокалипсис. Догодина
цитирай
44. get - - Всеки има право да си вярва и чака, каквото сърце му желае ! :) - Но да бъдем ...
03.07.2011 00:03
... реалисти и прагматици ... ??
penchoan написа:
Другият вариант за който може би намеквате ... предсказания на пророци и "Апокалипсис", досега знаете ли колко сме го чакали да дойде ?! ... също като комунизма :)) !


Това ми прилича на вица за оня шоп, дето чакал на Орлов мост да дойдат американците да ни освободят. Питали го: "Преди 50 години ти чакаше тук руснаците да ни освободят, защо сега чакаш американците?"
А той отговорил: "Е, па они не дойдоха ли?"

- Дайте да чакаме китайците !? :) ... за моста, ще се договориме допълнително :)

penchoan написа:
Ако чакаме някой отвън да помисли за нас, няма да стане работата.
Системата не се променя с избори, а с революции. С избори може да се избере по-добър и некорумпран все още кмет, но само до тук. Кризата още не е достигнала кулминацията си. Когато повече хора огладнеят, ще излязат на улицата и ще съборят стария порядък.

- Е да де, ма кой ще даде парите за революционерите - нямаме си български Ротшийлд ?!

penchoan написа:
Имам в предвид по същото време и приближаване на предстоящия Апокалипсис. Догодина

- Тъй, тъй - то през 1666 г. в "матушка Расия" патриарх Никон чакаше Апокалипсиса. После, като не се сбъдна прогнозата му поискаха оставката . :)
- Странното е че, през същата тази година един друг "светия му" Сабтай Цви и той обърка прогнозата, та трябваше от юдеин да става мюсюлманин !! :)
цитирай
45. mikino - Другият вариант за който може би ...
03.07.2011 11:22
penchoan написа:
Другият вариант за който може би намеквате ... предсказания на пророци и "Апокалипсис", досега знаете ли колко сме го чакали да дойде ?! ... също като комунизма :)) !


Това ми прилича на вица за оня шоп, дето чакал на Орлов мост да дойдат американците да ни освободят. Питали го: "Преди 50 години ти чакаше тук руснаците да ни освободят, защо сега чакаш американците?"
А той отговорил: "Е, па они не дойдоха ли?"
Ако чакаме някой отвън да помисли за нас, няма да стане работата.
Системата не се променя с избори, а с революции. С избори може да се избере по-добър и некорумпран все още кмет, но само до тук. Кризата още не е достигнала кулминацията си. Когато повече хора огладнеят, ще излязат на улицата и ще съборят стария порядък. Имам в предвид по същото време и приближаване на предстоящия Апокалипсис. Догодина

Яз се питам до кога ще чакаме - докато затънем в мизерия? Докато се случи така, че да не знаем дали ще оцелеем на следващия ден? Революция - ок, нямам нищо против, колко са такива като нас, които искат тази радикална промяна обаче? Колко биха излезли на улицата? Когато беше протеска срещу мобилните оператори, знаете ли колко чоека имаше??? Смешно е числото!!! А всеки трети страда от измамите им! Правете си изводите що за народ сме! Не случайно веднъж се изразих така - мазохисти спрямо себе си!
цитирай
46. mikino - Драги Гет,
03.07.2011 11:28
Кажи ми в Гърция дали им трябват пари, за да излязат да кажат исканията си? Никой не финансира недоволството на хората и никой не е длъжен да гоправи. Инициативата си е на самите хора и тя не се прави с пари!
За Апокалипсиси изобщо няма място - живеем тук и сега! Кога ще бъде краят ни, това го решава Господ! Ако ще и всички учени и ясновидци да го предричат , ничие мнение не е меродавно! Ми да седнем тогава, да не правим нищо, децата ни да гладуват или да хващат пътя някъде вън, да се примирим с всичко А?
цитирай
47. анонимен - "Троловете" в блога? Знаете ли ги?
03.07.2011 18:02
Панто - самоопределил се трол лайно! Пише дълги безмислени разказчета и се мисли за оригинален. Мозъчни гънки - 2-3, получени от удари по главата. Социален статус - неграмотен, самотен, нещастен и пристрастен към социално-клюкарските мрежи. Пъзлив, обидчив, не може да даде адекватен отговор, върти латерната с познати фрази. Ако го хвалиш си добър, който и да стои зад ника. Ако го плюеш, си враг, нищо че пак си ти, но зад друг ник. Модерацията - задължителна!

Рустам - нещастен, остарял, парясан даскал, прекарващ времето си пред допотопна щайга с тумбест монитор. Както се казва "Барабар Петко с мъжете". Умствено ограничен, но по селски мазен и хитър. За да не го плюят, предпочита да лиже плюнките на плюещите на далеко. Трол мечта, но само негова си мечта. Модерацията - задължителна!

в основата на всички разправии в блога е оня даскал олигофрен от Бургас и клонираните му профили. Гответе се да го трепаме. Намерих му адреЗа и ИП-то. Рустаме, пази се. Като те свършим ще почнем Турбото.
IP address: 93.155.227.200 в училището
IP address: 77.77.128.127 дом.
цитирай
48. get - - Ами първо трябва да се оправи трудовото законодателство - поне така мисля !?
03.07.2011 18:31
mikino написа:
Кажи ми в Гърция дали им трябват пари, за да излязат да кажат исканията си? Никой не финансира недоволството на хората и никой не е длъжен да гоправи. Инициативата си е на самите хора и тя не се прави с пари!
За Апокалипсиси изобщо няма място - живеем тук и сега! Кога ще бъде краят ни, това го решава Господ! Ако ще и всички учени и ясновидци да го предричат , ничие мнение не е меродавно! Ми да седнем тогава, да не правим нищо, децата ни да гладуват или да хващат пътя някъде вън, да се примирим с всичко А?

- В битността си на служител в МВР, от време на време ми се е случвало да попадам на форуми организирани от предпресъединяването ни, към ЕС.
- Повечето от лекторите застъпваха именно тази теза - Да се оправи, тоест унифицира нашето с европейското социално законодателство(трудово, пенсионно, здравно и т.н.) !! Допълваха, че не е от толкова от значение, примерно че, работим и законодателството ни(наказателно правното и др.) е с белези от времето на Вишински. Пак казвам наблягаха най-вече на социалното !!
- Ако бе станало това, нямаше да има притеснения за обикновенният човек, да излезе на улицата и да отстоява социалните си права, примерно като в Гърция. Относно нея ... доколкото знам, те са си колективни трудови договори, право на стачка и др. Но най-общо казано, когато те стачкуват(основателно) им се изплаща към 80% от трудовото възнаграждение. Ако не стане това, на база утвърдено законодателство браншовите профсъюзи ще скъсат от дела и др. санкции работодателя или държавата.
- В Турция е същото още през 90-те години на миналия век, те успяха да си извоюват, колективни трудови договори и др. социални права ... а ние наивниците им се присмиваме, че били изостанали азиатци.
- В днешна Европа май останахме само и единствено ние, които живеем при условията на див азиатски ФЕОДАЛИЗЪМ ?
- После дойде Лисабонският договор, който е в угода на работодателите и едрият капитал ... поради това, говорех толкова натъртено - защото с него проблема става не само балкаански но започна да броди и из европата.
- Ерго, на база познаването на тези пробрлеми, какво следва да се направи от нас. Вие по-младите мисля следва на първо време да разяснявате на останалите българи, как е било, когато Европа бе действително социална. Да се обяснява с факти и документи. Така че, на читателя да му "светне" в главата. Съзнателно не споменавам журналистиката, тя е зависима и обслужва интереси, които са против създаване на гражданско общество при нас !!

- С уважение !

П.П. Моля пишещите да се въздържат от лични нападки и вулгарен език.
Микино мисля, това съзнателно се прави от хора, които като видят че някъде се заформя конструктивна беседа, ангажират вниманието ни с провокационно вулгарното си поведение ?! - поради това "жълт картон" и след това триеш !!
цитирай
49. hamstera - Гет, колега...
04.07.2011 12:59
Тия работи са истина, обаче работата е там, че тук и да бяхме опитали, никой нямаше да ни позволи! Дори си мисля, че ако сега народа скочи и направи т.нар. революция, пак ще дойдат същите кретени и пак ще ни излъжат. Много добер си спомням надеждите говежди, които се въртяха в доста глави, докато крещяхме по площадите през 90та. Какво стана? Същите дойдоха, фалшифицираха изборите и надеждите на хората отидоха по дяволите! Подозирам, че това е причината много хора да не искат да излязат сега. Страх ги е! Не защото куките ще ги бият, а защото отново ще бъдат излъгани!
цитирай
50. get - - Уважаеми приятелю !
04.07.2011 17:59
- Това което стана през 1989 г. в България бе замисляно много по-отрано и на много по-високо, даже не национално равнише !!
- Французите имат следната максима от времето на буржоазната им революция - Революциите се подготвят от мъдреци, осъществяват от храбреци а ползват от подлеци !!
Ще отделя още малко внимание на този действително съществен момент в човешката история - Малко известен факт е че, "революционната тълпа", която опустошаваша дворци и казарми. Гавреше се с аристокрация и духовенство, нито един не посмя да посегне на имоти и имуществото на банкера Ротшийлд !! В тази връзка мога и следва още да обяснявам, че тези социални кризиси, се подготвят и обслужват интересите на едрият финансов капитал ! Така че, еволюция - Да, революция - Не, това е противоестествено против самата природа на света !
hamstera написа:
Тия работи са истина, обаче работата е там, че тук и да бяхме опитали, никой нямаше да ни позволи! Дори си мисля, че ако сега народа скочи и направи т.нар. революция, пак ще дойдат същите кретени и пак ще ни излъжат. Много добер си спомням надеждите говежди, които се въртяха в доста глави, докато крещяхме по площадите през 90та. Какво стана? Същите дойдоха, фалшифицираха изборите и надеждите на хората отидоха по дяволите! Подозирам, че това е причината много хора да не искат да излязат сега. Страх ги е! Не защото куките ще ги бият, а защото отново ще бъдат излъгани!

- Отново се връщам към нашите съдбини - Десетоноемврийската "Революция" в България, бе подготвяна много по-отрано и бе част от единен процес, който целеше демонтиране на социалистическият модел, в света.
- Твърде показателно за това, бе и поведението на главният "революционер-перестройчик" Горбачов, към Чаушеско и Живков, които той наричаше последните феодални владетели на балканите !
- Ако не бе руската намеса, вероятно социализма в България щеше да съществува и до момента ? ... но той на практика Е ! - защото, това което ви обясняват, че е в страната носи все още чертите на социалистическото ни минало - командно-административен модел на управление, съсредоточаване властта в ръцете на малок кръг от хора, централизирано събиране и разпределение на бюджета и ред др. неща, които са си едно към едно, както по времето на социализма. Плюс това, че бившите съциалисти или техни наследници държат ключовете места и лостовете на държавно управление !

- С уважение !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mikino
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2992456
Постинги: 294
Коментари: 5491
Гласове: 9209
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930