Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2011 13:27 - ОПАСНО ЛИ Е?
Автор: mikino Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7479 Коментари: 27 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Поредната панацея, с което стратезите с временно облекчение изтласкат в бъдещето неизбежното преструктуриране на икономиката към устойчивата енергия. Тази „панацея” се нарича шистов газ. Много от енергийно - зависимите държави като нас, започват сериозно да се замислят върху добива на шистов газ, с желанието да станат независими.

Предоставям малко повече информация на всички ви, тъй като считам, че това е въпрос с национално значение!

В последните две години се чуват такива оценки за него като „най-големият енергиен джакпот от години насам”, „ресурс, който ще обърне цялата игра”, „тихата енергийна революция”, „преобръщане на геополитиката”.

И наистина дялът на шистовия газ в общата газова продукция на САЩ вече настигна 20%. Източниците са сухоземни – няма скъпоструващите усложнения, свързани с офшорните газови находища. При това шистовият газ се намира в големи количества в непосредствена близост до големите енергоинтензивни градове като Ню Йорк. Земеделци в САЩ се облагодетелстват с хиляди долара дневно чрез отдаване на правото на тяхната земя да се прокарат кладенци за шистов газ.

Шистовият газ се намира почти навсякъде

Шистът е широко разпространена скала в земната кора, формирана от натрупването на тинести утайки в продължение на милиони години и съдържаща метан от органичните вещества в тинята.

Съвсем нови технологии позволяват отделянето на метана, като в кладенеца се „разбива” скалата със силни водни струи (т. нар „fracking”). Находищата са вече достъпни, благодарение на нови технологии за пробиване на хоризонтални сондажи (виж видео клипа на http://marcelluscoalition.org/2009/01/drilling-process-video/ 

По прогнозите на геолозите само едно находище в източните щати на САЩ би могло да задоволи търсенето в целите Съединени щати за едно десетилетие. В Европа се оценява, че шистовият газ би могъл да задоволи пазара за 50 години напред. 

Шистовият газ по света

В Канада, където производството на природния газ отдавна е в спад, се намира ново находище на шистов газ на Хорн Ривер, което може да наподобява успеха в САЩ. Намерени са потенциални находища и в Испания, Полша, Франция и Германия. Петролните гиганти Шеврон, Коноко и Ексон вече имат разрешителни за сондиране в Полша. Изследванията продължават в Австрия (OMV), Германия (Ексон), Унгария и други европейски държави.

Ефекти

При цена на въглеродни емисии от 30 щатски долара/тон, интересът нараства въглищните централи да се подменят с газ. Иронията е, че петролните гиганти вече инвестират в шистовия газ и започват да лобират за налагане на въглероден данък - очевидно с цел отстраняване от конкуренцията на въглищните интереси.

Шистовият газ изглежда способен да преобърне геополитическия баланс. Със своята технологична преднина САЩ могат да се върнат във водеща позиция, като повсеместното присъствие на шистовия газ подкопава пазарната доминация на Газпром, която почива на големи и скъпи находища на конвенционален природен газ в труднодостъпни места. Европейските държави, неохотно изпаднали в зависимост от руските енергийни източници, гледат на шистовия газ с настървен интерес.

Икономиката на шистовия газ

Оказва се, че експлоатирането на шистовият газ е по-рентабилно от петрола, най-вече защото находищата (засега) са сухоземни. Цената на кладенец за шистов газ се равнява на около 4 милиона щатски долара, докато един петролен кладенец в мексиканския залив струва над 300 милиона долара.

От друга страна себестойността на шистовия газ е по-висока от тази на конвенционалния газ и въглищата. Експлоатацията му налага пробиването на огрпомен брой сондажи. Това е по-проблемно в Европа, където населението е по-гъсто отколкото в Америка.

За да може експлоатацията на шистовия газ да бъде рентабилна, цената на природния газ трябва да надхвърля 7,5 до 8 щатски долара на 1000 кубически фута. В САЩ пазарната цена в момента е около 4 щ.д.

Екологични последствия

Експлоатацията на шистовия газ изисква огромно влагане на ценните водни ресурси. За производството на газ в един кладенец се употребяват 19 милиона литра вода (от която 40% изтича обратно в кладенеца).

Още по-проблемно е това, че в един кладенец се влагат 82 тона химикали от различно естество за намаляване на корозията и с антибактериална цел. Това поставя сериозен риск за дългосрочно замърсяване на подземните води, при това в райони близки до големите градове.

В някои случаи питейната вода се замърсява с метан до такава степен, че може да се запали (виж видео клип на http://www.youtube.com/watch?v=wwogQWLEqW8)

Тази година Кметът на град Ню Йорк заяви „Твърдо заявяваме, че разработването (на кладенци за шистов газ) не трябва да бъде разрешено във вододайната зона на града”. По същите причини щатът Ню Йорк налага мораториум върху нови разработки.

Дали перспективите не са измамни?

След обещаващо начало реалността започва да разочарова. Например в Хейнсвил (САЩ) производството в 67 кладенци пада с 25% месечно. Само през първата година от екстлоатацията, производството се намали с над 60%. Поради бързото изчерпване се налага все по-честото пробиване на нови сондажи, за да се поддържа нивото на производството на едно ниво.

Но по отношение на климата на Земята всички тези трудности бледнеят пред основния проблем, свързано със шистовия газ, а именно, че отлагайки неизбежното, той отклонява инвестициите от реалните решения за парниковия ефект – възобновяемите енергийни източници, енергийна ефективност и енергийната достатъчност. / от Марк Босани/.

Проучване от 2011 г. на университета Cornell установи, че при процеса по хидравлично разбиване също така се освобождава метан, който е 21 пъти по-вреден парников газ в сравнение с въглеродния диоксид. При проучване, публикувано през април, изследователи от университета Duke откриват в близки до повърхността извори на питейна вода, намиращи се до активни райони за добив на шистов газ., 17 пъти по-високи нива на метан от тези край неразработени райони.

Чрез забраната на хидравличното разбиване преди дни Детройт се присъедини към други 65 американски града, предприели действия срещу тази технология. Вероятно не е случайно, че и Франция преди месец ограничи проучванията и забрани ползването на технологията за добив на шистов газ.

Не може да се пропусне фактът, че шистовия газ е невъзстановим природен ресурс и след изчерпването му, тези сондажи ще бъдат изоставени. А, дори и преди изчерпването на залежите от шистов газ, поради естественото развитие на технологиите, тази технология може да се окаже икономически неизгодна. Не трябва да се пропуска и фактът, че за изпомпването на вода, пясък и флуиди за разбиване на скалите, се използва голямо количество енергия и огромни количества вода.

Фирмата ШЕВРОН, с която преговаря правителството в момента е съдена веднъж за екологична катастрофа от Еквадор: http://bnt.bg/bg/news/view/47067/v_ekvador_osydiha_shevron

Филмът на режисьора Джош Фокс “Газленд“ /има го в ЗАМУНДА, гледайте го! http://zamunda.net/details.php?id=271297&hit=1  / се появи в интернет в превод и на български език. 70-минутната лента е единственото досега сериозно документално разследване за добива на шистов газ в САЩ и по света и показва ефектите от него върху околната среда и хората, живеещи близо до районите на сондиране.

Моля всички българи, родители, хора живеещи в района където ще са сондажите и Вие приятели в блога изразете своето мнение!





Гласувай:
10



1. анонимен - Хайде,
09.09.2011 13:52
кога най-после ще започнем да добиваме шистов газ?!?! Поне след толкова мъки да станем конкурентни на арабите на пазара за горива, че и ние да видим малко просперитет!
цитирай
2. mikino - кога най-после ще започнем да до...
09.09.2011 13:54
pepas написа:
кога най-после ще започнем да добиваме шистов газ?!?! Поне след толкова мъки да станем конкурентни на арабите на пазара за горива, че и ние да видим малко просперитет!

Извинявай, прочете ли целия материал и гледа ли филма? Как ти се струва идеята в държавата ни да не влизат никакви пари, осъдена фирма за екологична катастрофа да прибира всичко и да нямаш никакви ганации, че и тук няма да се случи?
цитирай
3. sparotok - опасно е!
09.09.2011 13:55
Поне за мен добиване на шистов газ в България е нещо опасно и не трябва да се допуска. Територията ни е твърде малка, не можем да си позволим екологически катастрофи!
цитирай
4. mikino - Поне за мен добиване на шистов газ в ...
09.09.2011 13:57
sparotok написа:
Поне за мен добиване на шистов газ в България е нещо опасно и не трябва да се допуска. Територията ни е твърде малка, не можем да си позволим екологически катастрофи!

В началото от първи раз идеята за енергийна независимост звучи повече от прекрасна! До момента, в който човек не се порови повече и стигне до този филм на Джош Фокс... Хора мислете за децата си!
цитирай
5. mikino - Ще добавя само:
09.09.2011 14:00
В Украйна преди години са започнали добив, по метода, който искат да използват и у нас. Гледах клип /в момента не мога да намеря линка/, в който показват как в момента на сондаж става взрив... Знаете ли какво се случва после...? Потърсете сами!
цитирай
6. анонимен - Прочетох целия текст и вникнах д...
09.09.2011 14:06
Прочетох целия текст и вникнах дълбоко в съдържанието. Филма го гледах два пъти - веднъж нормално и веднъж на забавен каданс. Идеята да не влизат никакви пари в държавата ми се струва ужасна, но ако заочнем добив на шистов газ, ще потекат реки от пари. Това е т. нар. черно злато. Осъдената фирма не дава гаранции, но това е невъзможно да се случи у нас според мен.
цитирай
7. mikino - Прочетох целия текст и вникнах д...
09.09.2011 14:12
pepas написа:
Прочетох целия текст и вникнах дълбоко в съдържанието. Филма го гледах два пъти - веднъж нормално и веднъж на забавен каданс. Идеята да не влизат никакви пари в държавата ми се струва ужасна, но ако заочнем добив на шистов газ, ще потекат реки от пари. Това е т. нар. черно злато. Осъдената фирма не дава гаранции, но това е невъзможно да се случи у нас според мен.

След като няколко пъти се е случвало, значи няма никаква гаранция, че няма да се повтори. Реки от пари ще потекат само ако БЪЛГАРСКА фирма или специалисти /имаме такива/ започнат сондажа и всичко влиза в държавната хазна. Плюс това земните пластове в този район не са сигурни и това се потвъждава не само от наши учени. По соц времената са парвили проучвания, които са спрени - а защо? Отговорете си и защо Франция забрани този тип добив?
цитирай
8. анонимен - Имам усещането,
09.09.2011 14:17
че някой Ви подвежда и заблуждава. Вие, госпожо, бягате от късмета си, както и обричате целия български народ на едно жалко съществуване.
цитирай
9. mikino - че някой Ви подвежда и заблуждава. ...
09.09.2011 14:30
pepas написа:
че някой Ви подвежда и заблуждава. Вие, госпожо, бягате от късмета си, както и обричате целия български народ на едно жалко съществуване.

Не ме заблуждава никой - в началото и аз бях за тази идея, докато не се порових. Не бягам от късмета си - късметът е нещо лично, тук говорим за Житницата на България, където освен малкото останала обработваема земя живеят и хора!
цитирай
10. mikino - И един въпрос Пепи,
09.09.2011 14:35
Защо си толкова убедена? Кое те кара да имаш доверие в нещо, за което 90% от българите изобщо си нямат и понятие?
Ще добавя и още нещо, не прокарвам чужди идеи и от никого не черпя инфо, а сама го търся, защото смятам, че политиканстването е излишно. Някои си позволиха да го използвот в предизборната си кампания, но и те не знаят и грам за метода на добив и състава на почвите в района!
цитирай
11. анонимен - Благодаря за дискусията!
09.09.2011 14:43
цитирай
12. mikino - Пепи, аз също ти благодаря, но ...
09.09.2011 14:53
pepas написа:

Пепи, аз също ти благодаря, но остави въпросът ми без отговор. За това мога да предположа три причини:
1. Уишлено отбягване на отговор, защото въпросът е конкретен.
2. Незнание
3. Нежелание просто ей така...
За мен е интересно да чуя хората и от двете страни. Едната е ясна - има опасност, но до сега нямам доводи за другата. Само слушам за някаква независимост, в която не вярвам, след като фирмата е чужда...
цитирай
13. pevetsa - НЕ, не бих искал да ровят и тровят ...
09.09.2011 15:17
НЕ, не бих искал да ровят и тровят земята на моите деди и деца, независимо на каква цена, нека ходим пеша!
цитирай
14. mikino - НЕ, не бих искал да ровят и тровят ...
09.09.2011 15:30
pevetsa написа:
НЕ, не бих искал да ровят и тровят земята на моите деди и деца, независимо на каква цена, нека ходим пеша!

Здравей певецо, ами пак ще кажа - изглежда апетитно, докато човек не реши да се поинтересува.
цитирай
15. анонимен - В моя блог
09.09.2011 19:11
съм отговорил подробно на въпроса Ви.
цитирай
16. bven - Звучи много обещаващо, но какво се крие от нас?
09.09.2011 20:22
http://www.dnes.bg/politika/2011/06/15/shevron-shte-prouchva-za-shistov-gaz-v-bylgariia.121422 -
ето това не ми допада! Хубаво е , че биеш камбаната , mikino , вече трябва да се съобщава на всички!
цитирай
17. dolsineq - че някой Ви подвежда и заблуждава. ...
09.09.2011 22:27
pepas написа:
че някой Ви подвежда и заблуждава. Вие, госпожо, бягате от късмета си, както и обричате целия български народ на едно жалко съществуване.

..............................
Има и други източници за енергия, а шистовият газ няма място по нашите земи.
цитирай
18. mikino - http://www. dnes. bg/politika...
09.09.2011 23:47
bven написа:
http://www.dnes.bg/politika/2011/06/15/shevron-shte-prouchva-za-shistov-gaz-v-bylgariia.121422 -
ето това не ми допада! Хубаво е , че биеш камбаната , mikino , вече трябва да се съобщава на всички!

Здрасти приятелче! Считам това за необходимо, защото интересува всички, не само хората от района. Става дума за Добруджа - житницата, от която се храним! Ако има някой, който да ми даде пълна гаранция, че няма да прострада Земята, бих се съгласила.
цитирай
19. mikino - че някой Ви подвежда и заблуждава. ...
09.09.2011 23:50
dolsineq написа:
pepas написа:
че някой Ви подвежда и заблуждава. Вие, госпожо, бягате от късмета си, както и обричате целия български народ на едно жалко съществуване.

..............................
Има и други източници за енергия, а шистовият газ няма място по нашите земи.

Т.нар. ВЕИ -възобновяеми енергийни източници. Шиста и да го добиват, не е възобновяем. Имаме си слънце, вода /Дай Боже да я има още/ има и места с ветрове... Това вече е инвестиция!
цитирай
20. mikino - Само да отбележа, че "проу...
09.09.2011 23:53
Само да отбележа, че "проучването" си е чист добив. Защо? Ами няма друг метод да провериш, ако не ползваш сонди. Отделно, че почвата в района не е подходяща, а земните пластове са разломни. Трябва да си луд да пробиваш! А шиста у нас е дълбоко, не е като в САЩ.
цитирай
21. анонимен - Напротив, има метод да провериш и без да използваш сонди.
10.09.2011 07:49
Нарича се "безсондов метод на проверяване".
цитирай
22. анонимен - Убеден съм, че добиването на шистов газ
10.09.2011 08:58
е една прекрасна перспектива за България!
цитирай
23. mikino - Нарича се "безсондов метод на ...
10.09.2011 10:54
pepas написа:
Нарича се "безсондов метод на проверяване".

Е да, но тук са избрали този! А на всичкото отгоре в света има още три фирми, някой дали им е предлагал? Или Шеврон е единствената????
цитирай
24. daimyo - Имах статия за протестите срещу ...
11.09.2011 00:52
Имах статия за протестите срещу шистовия газ, като молих популярни блогъри да се включат в кампанията, но те отказаха. Всички. Не знам какво повече да кажа... Все едно нищо не става.
цитирай
25. анонимен - Свиркай
11.09.2011 11:15
ако правите кампания за добиване на шистов газ. Ще се включа с удоволствие.
цитирай
26. mikino - Имах статия за протестите срещу ...
11.09.2011 12:03
daimyo написа:
Имах статия за протестите срещу шистовия газ, като молих популярни блогъри да се включат в кампанията, но те отказаха. Всички. Не знам какво повече да кажа... Все едно нищо не става.

Еми ще прозвучи много грубо, но овцете явно не ги интересува шистовия газ - дай им едини, иебани и чалга! И вечно да реват, че не са доволни, без да осъзнават, че от тях зависи!
цитирай
27. pevetsa - ОБЩОНАЦИОНАЛНО ШЕСТВИЕ И ПРОТЕСТ В СОФИЯ ПРОТИВ ШИСТОВИЯ ГАЗ
19.09.2011 18:31
Протестът е съгласуван със Столична община.

Ще се проведе на 8 ОКТОМВРИ 2011 г., от 13.00 ч., в гр. София.

Денят е събота, и това ще позволи хора от цялата страна да се организират и вземат участие в протеста.
...
Програмата предвижда:

СБОРЕН ПУНКТ – пл. "Александър Невски".

Шествието е с начален час 13.00 ч. и има следния

МАРШРУТ:

пл. “Александър Невски” – ул. “Г.С. Раковски” – Министерски съвет на Република България – Президентство – пл. “Народно събрание”

Предвижда се шествието да приключи пред сградата на Парламента, където от 14.30 до 17.00 ч. ще се проведе протестен митинг.

Отправени са покани към режисьора на филма „Газленд” Джош Фокс, както и към представители на няколко международни организации, които да запознаят участниците в протеста с последиците от добива на шистов газ в държавите, в които технологията на хидравличния разрив вече се прилага.

Протестът е граждански, и съответно не могат да бъдат издигани знамена на политически партии.

Нека се съберем всички заедно, за да изискаме от управляващите да забранят проучванията и добива на шистов газ по метода на хидравличното разбиване на скалите със закон, както това бе сторено във Франция!

Тъй като дотогава има цял месец, нека не спираме с дейността си и протестите по места, а да се възползваме от тях, за да изразяваме мнението си, и да привличаме възможно повече съмишленици, желаещи да участват в Общонационалния митинг-шествие в столицата.

Нека всички заедно да издигнем гласа си срещу тази доказано опасна технология! Да спасим България и нашите деца!

* * *

Ако желаете да помогнете за организирането на протеста, моля, прочетете следния документ:
http://www.facebook.com/groups/237267752976497/doc/245660375470568/

* * *

ГРУПА ВЪВ ФЕЙСБУК С НАД 21 000 участващи в нея българи - от всички краищана страната и чужбина:


"НИЕ СМЕ ПРОТИВ БЪЛГАРСКИЯ ЧЕРНОБИЛ - ДОБИВА НА ШИСТОВ ГАЗ":

https://www.facebook.com/groups/ecobg/



РЕГИОНАЛНИ ГРУПИ:

- София:
https://www.facebook.com/groups/SOFIAvsHydraulicFracturingShaleGasExtraction/

- Варна+Разград: "Чиста България без шистов газ - Варна, Разград": http://www.facebook.com/groups/ecovarna/

- Велико Търново:
https://www.facebook.com/groups/4ista.bg.veliko.tarnovo/

- Пловдив:
http://www.facebook.com/groups/PlovdivEcoBg/

- Силистра:
http://www.facebook.com/groups/nebesenfontan/

- Добрич:
http://www.facebook.com/groups/253971907955813/

- Шумен
https://www.facebook.com/groups/196711253725114/

- Бургас, Сливен, Ямбол:
http://www.facebook.com/groups/ecoburgas/

- Плевен:
http://www.facebook.com/groups/231649176877717/

- Нови пазар:
http://www.facebook.com/groups/186141724784951/

- Стара Загора:
http://www.facebook.com/groups/175553945850052/

- Враца, Монтана, Видин:
https://www.facebook.com/groups/4ista.bg.severozapad/

- Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик:
https://www.facebook.com/groups/4ista.bg.iugozapad/

- Асеновград, Хасково, Кърджали
https://www.facebook.com/groups/256826981017790/

- Русе:
https://www.facebook.com/groups/165730540168684/

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mikino
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2984899
Постинги: 294
Коментари: 5491
Гласове: 9209
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031