Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2010 11:23 - Земетресенията...
Автор: mikino Категория: Новини   
Прочетен: 8328 Коментари: 9 Гласове:
4

Последна промяна: 10.09.2010 11:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Софийското поле е земетръсна зона. Разположено е между Витоша и Стара планина. Планините по принцип са ефект от движението на земните маси (в нашия частен случай те са ефект от субдукцията (подпъхването) на африканската континентална плоча под евроазиатската). Самият факт, че те са две, макар и част от карпатския масив, показва, че те се нагъват с различна скорост. В земята между тях се натрупва напрежение, което се удържа от силата на триене и вискозността на каменната маса. Когато напрежението започне да достига и изравнява тази сила, следва бързо приплъзване и освобождаване на енергия, натрупвана с години.

Хората много често строят градовете си точно върху разломи. През средата на Лос Анжелис минава един суперразлом, закачен за един супервулкан. През средата на София също минава също един такъв, само че много по-малък.Тъй като движението на земните маси е относително постоянно в малките времеви интервали, в които съществува човешкият род, то и породените от това земетресения са постоянни, на относително равни интервали като по геологически часовник.

Те са пропорционални на силата на триене на материала в разлома.Но земетресенията не са с еднаква сила. Често не се освобождава цялата натрупана енергия и тя „се запазва” за следващото земетресение, което естествено става по-силно. Отделно няма точна дата кога ще се случи, то може да се случи по-рано (отключено от други фактори като съседно голямо земетресение, голямото топене, трусове от бомби и т.н.) или по-късно, натрупвайки повече енергия.

В района на София се случва по едно голямо земетресение (6-7-а степен по скалата на Рихтер) на около 80 години. Предното е било преди повече от 100 и не е било чак толкова силно, колкото по-предното. Това грубо означава, че има натрупана изключително много енергия, която носи потенциала за едно екстра голямо земетресение със сила, невиждана скоро у нас. И с всяка закъсняваща година рискът става все по-голям и все по-голям. А то вече доста закъснява. Ако енергията се изпразни наведнъж, е много вероятно почти цялото Софийско поле да бъде засегнато с удар от над 7 по скалата на Рихтер, вероятно 8. За пример 7 е около 1000 пъти по-силно земетресение отколкото това, на което бяхме свидетели миналия 5 ноември.

Земетресение в София е нещо изключително комплексно. Геоложкият институт на БАН заедно с други е изграждал неведнъж карта на земетръсността в района. Проблемът е не просто от факта, че земетресението има определена натрупана сила. Тя намалява от епицентъра, който се движи по разломите. Но вълната от тръсването на земните маси се разпространява с различна скорост в зависимост от твърдостта на материала, отразява се на места и се самопогасява, или се събира с други отразени вълни и нараства. А София е била дъно на езеро (сега не е, точно благодарение на земетресение) и тук е пълно с пясъци и скали. Отделно под нивото на Искърския пролом и сега има езеро, макар и подземно, и то създава един мокър участък, който засилва хлъзгането на горните слоеве и създава или катализира свлачища.

Така погледнато на земетръсната карта на София се вижда една плашеща картина на кипене на Земята при голямо земетресение. Не просто ще си се лашка, а ще се свлича, покачва, ще отваря дупки и цепнатини, ще засилва или намалява силата на земетресението. Движенията ще бъдат едновременно вертикални и хоризонтални.

Силно земетресение в България с многобройни жертви и големи материални щети, това прогнозира пред Дарик радио през май 2008г., проф. Рангел Гюров от департамента „Земни науки” на Нов български университет.

Порф. Гюров посочи, че земетресение от мащаба на китайското ще удари района на София в обозримо бъдеще. Той каза, че лимитът от време се изчерпил, тъй като предишното голямо земетресение в софийското поле е било преди около 150 години.

Според тезата на професора, колкото по-дълъг е този период, толкова по голяма е вероятността София да бъде ударена от мощно земетресение с магнитуд по висок от 7 степен по скалата на Рихтер.

Най-силно застрашени са районите на София и Софийското поле, поречието на река Марица и района на Чирпан, района на Кресненското дефиле – там през 1904 г. е регистрирано и най-силното земетресение, усетено някога в континентална Европа с магнитуд 7,9 по скалата на Рихтер; района на Шабла – там по Северното Черноморие при силен земен трус е възможно образуването и на цунами; района на Стражица, районите по поречието на Дунава, изложени на въздействието на Вранчанското сеизмично огнище в Румъния, части от Родопите и Кърджалийско.

Баровските квартали Бояна, Драгалевци, Княжево и Симеоново са в най-земетръсния район на Софийска област, пише в изследване на сеизмичната активност в и около столицата, поръчано от Столична община.

"Сеизмичният коефициент за София е най-високият за страната ­ 0,27, а в подножието на Витоша, където е Витошкият разлом, той достига до 0,35, т.е. там има по-голяма вероятност от земетресения", обясни доцент Георги Франгов, ръководител на екипа, направил изследването. Това са места, засегнати от свлачища, активни разломи, плитки подземни води и т.н.

За България са определени три сеизмични коефициента, които определят степента на заплахата от земетресения. Най-ниският е 0,10, след това е 0,15 и за най-земетръсните райони е по-висок от 0,27. Така че богаташките софийски квартали са най-заплашени от трусове.

Според геолозите, ако се разбере, че Бояна, Драгалевци, Симеоново и Княжево са в сеизмична зона, то цените на имотите ще паднат драстично. Строителните фирми са наясно с опасностите и знаят, че районът, освен че е земетръсен е и свачищен, но едва ли съобщават тези факти на клиентите си. Затова заради опасността от свачища и земни трусове се строят предимно ниски постройки, но за сметка на това широки.

Между Бояна и Драгалевци може да зейне огромна пукнатина, която се е отворила след земетресение през 1858 г. Тогава в "Цариградски вестник" Сава Филаретов е написал, че отворът е бил 4 км дълъг, 1 м широк и 10 м дълбок. После с течение на времето пукнатината се е запълнила. След същото земетресение се е появил и минералният Извор в Овча купел. Геолозите казват, че често след земен трус се появяват или изчезват водни извори.

Преди десетина години в България са изискванията за строеж в сеизмични райони са били завишени. През 1987 г. у нас са приети Норми за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони. Отчетени са осреднени стойности на сеизмичен коефициент в различните райони на страната, т.е. средна опасност от земни трусове. Според експерти трябва да се направи микрорайониране навсякъде и да се знае във всеки град, коя е най-земетръсната зона, за да се строят по-добре укрепени сгради.

И малко статистика...

Големи земетресения по българските земи е имало през I, IХ, ХVI, ХVII, ХVIII и началото на ХХ век.

Най разрушителното е на 18 септември 1858 г. в София. Според историческите източници то е с магнитуд около 9-а степен по Рихтер.

Системни наблюдения на земетресенията в България започват през 1892 г., когато е основана Сеизмологичната служба към Централната метеорологична станция (ЦМС) в София.

Регистрирането с уреди на земетресенията датира от 1905 г., когато е монтиран сеизмограф, тип "Омори-Буш" в ЦМС.

България е с висока сеизмична активност - 97 на сто от територията й е застрашена от сеизмични въздействия. Сеизмично-активните зони са: Крупник, Благоевградска, Софийска, Маришка зона, Шабленска зона, районът на Велико Търново и Горна Оряховица.

Най-силните земетресения в България през ХХ век

Само за първите 30 години на ХХ век в България е имало 11 земетресения с магнитуд над 6.

31 март 1901 г. - Шабла и Калиакра - две земетресения с магнитуд 7,2 и 7,1 по Рихтер.

4 април 1904 г. - долината на р. Струма - две земетресения с магнитуд 7,1 и 7,8 по Рихтер.

Земетресението е най-силното в Европа за последните 150 години. Загиват повече от 200 души, разрушенията и щетите са огромни.

8 октомври 1905 - Струма - магнитуд 6,4 по Рихтер, 1908 г. - Велико Търново и Горна Оряховица - магнитуд 7,0 по Рихтер, 15 февруари 1909 г. - Ямбол - магнитуд 5,9 по Рихтер, 14 април 1909 г. - Горна Оряховица - магнитуд 7,0 по Рихтер, 14 юни 1913 г. - Горна Оряховица - магнитуд 7,0 по Рихтер, 18 октомври 1917 г. - София - магнитуд 5,3 по Рихтер.

14 април 1928 г. - Чирпан - магнитуд 6,9 по Рихтер. Разрушени са почти всички сгради в Чирпан и Борисовград (дн. Първомай). Седем хиляди семейства остават без покрив, деформирани са жп линии, изменен е дебитът на кладенците и изворите - за известно време изчезва Меричлерският минерален извор.

18 и 25 април 1928 г.- Поповица и Гълъбово, Пловдивско - магнитуд 7,0 и 5,6 по Рихтер

Двете земетресения засягат една седма от територията на България с над 400 хил. души население. Една трета от Пловдив е разрушен. Загиват към 120 души, над 1000 са ранени. Пострадали са над 240 села.

1942 г. - Разград - магнитуд 7,0 по Рихтер. Има масови разрушения, загиват 102 души.

30 юни 1956 - Шабла - магнитуд 5,5 по Рихтер.

4 март 1977 - епицентър Вранча (Румъния) - В 21.30 ч. е регистрирано земетресение с магнитуд 7.2 по Рихтер. Силно е засегнат Свищов.

Срутени са блокове, под чиито развалини умират над 100 души. 3 ноември 1977 - Велинград - магнитуд 5,3 по Рихтер.

28 февруари и 7 декември 1986 - Стражица и Попово- магнитуд 5,1 и 5,7 по Рихтер.

При второто земетресение загиват трима и са ранени 80 души, 80 на сто от жилищата в Стражица стават необитаеми.

13 август 2001 г. - Ямбол и околните селища - магнитуд 4,3 по Рихтер. Това е вторият трус за района (на 9 август е с магнитуд 3,5 по Рихтер).

13 август 2001 г. - Ямбол и околните селища - магнитуд 4,3 по Рихтер. Това е вторият трус за района (на 9 август е с магнитуд 3,5 по Рихтер).

5 април 2002 г. - На територията на страната са регистрирани три последователни земетресения в два епицентъра. Първото е в 16.14 ч. с епицентър на около 130 км. югоизточно от София, между Пловдив и Асеновград и магнитуд около 4 степен по скалата на Рихтер. Усетено е по-силно на територията на област Пловдив и по-слабо в Кърджали, Смолян, Хасково и Пазарджик.

В 17.22 ч. в същия район е регистрирано второ земетресение с магнитуд около 3,1 по скалата на Рихтер, което е усетено в района на област Пловдив. Третото земетресение е било в 16.20 ч. с епицентър на около 110 км. южно от София и с магнитуд около 3 степен по скалата на Рихтер. Усетено е на територията на Югозападна България.

29 април 2002 г. - земетресение с магнитуд 4,0 по скалата на Рихтер с епицентър на 140 км югозападно от София в района на Кюстендил. 18 декември 2003 г. В 1.15 ч. е регистрирано земетресение с епицентър на около 320 км. североизточно от София с магнитуд около 4,4 по скалата на Рихтер е усетено в района на Шумен, Провадия и Варна. Има данни за нанесени материални щети. Най-силно засегнати от земетресението са селата Манастир, Житница, Староселец, Петров дол, както и градовете Провадия и Девня. Пострадалите са настанени в общински и в обществени сгради.

27 юни 2004 г. - В 14.54 ч. на около 80 км на юг от София е регистрирано земетресение с магнитуд около четвърта степен по скалата на Рихтер. Трусът е усетен в Дупница, Благоевград, Разлог, Кресна, Гоце Делчев, Сандански и Банско.

10 септември 2004 г. - Земетресение в 20.46 ч. с епицентър на 15 км северно от Пловдив между селата Труд и Калековец, на около 130 км в югоизточно от София на територията на България с магнитуд около 4,2 по скалата на Рихтер. Трусът продължава 5 минути и е усетен в Пловдив и общините Куклен, Раковски, Родопи, Марица и Садово, където е бил около 10 - 15 секунди.

27 октомври 2004 г. - В 23.36 часа българско време е регистрирано земетресение с епицентър на около 430 км. североизточно от София, извън територията на страната. Земетресението е с магнитуд около 5.5 по скалата на Рихтер. Няма жертви. Усетено е на територията на цялата страна, с изключение на областите Благоевград и Кюстендил. Има нанесени щети на сгради в Силистра, Разградска област, Русе, Плевен.

20 февруари 2006 г. - в 19,20 часа е регистрирано земетресение с магнитуд около 4,2 по скалата на Рихтер с епицентър на около 200 километра в югоизточна посока от София, на територията на страната.

15 април 2008 г. - в 06.43 часа - земетресение с епицентър на около 170 км източно от София, на територията на страната, с магнитуд около 4,2 по скалата на Рихтер и е усетен в района северно от гр. Габрово.

12 май 2008 г. - в 13.12 ч. е регистрирано земетресение с магнитуд 4.3 по скалата на Рихтер с епицентър на около 270 километра североизточно от София.

15 ноември 2008 г. - в 22 часа и 08 българско време е регистрирано земетресение с епицентър южните квартали на гр. София, с магнитуд четвърта степен по скалата на Рихтер и е усетено в района на гр. София.

Няколко земетресения бяха усетени в България от началото на годината. Ето какво показва справката в архива на Агенция “Фокус” .

Агенция “Фокус” припомня:

05 февруари 2010
Три слаби земни труса са регистрирани на територията на България. Първите са със сила 2 по Рихтер - съответно в 08:03 часа и 08:29 часа. Епицентъра на първия трус е на 56 км югоизточно от Стара Загора, а на втория - на 22 километра западно от Елхово. Третото земетресение е със сила 2,7 по Рихтер и е регистрирано в 8,33 часа на 19 км северозападно от Свиленград. През нощта са регистрирани и земни трусове в Албания, както и в Егейско море.

13 февруари 2010
Земетресение с магнитуд 2,7 по Рихтер е регистрирано на територията на България в 17.36 часа, съобщават от Геофизичния институт при Българската академия на науките. Земетресението е с епицентър на около 165 километра източно от София. Трусът е слаб и затова е усетен леко от гражданите на Първомай.

16 февруари 2010
Земетресение с магнитуд 3,2 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, съобщава Европейският сеизмологичен център. Епицентърът на земния турс е на 42 километра от София и е регистриран в 5.13 часа сутринта.

10 март 2010 г.
Слаб земетръс е усетен по високите етажи в София малко сред 15,30 часа. Епицентърът на труса е в Косово, западно от Прищина. Магнитудът му е около 5 по Рихтер, съобщават от Геофизическия институт на БАН.

16 март 2010 г.
Земетресение с магнитуд от 2,8 степен по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България в 7,25 часа сутринта, съобщава Европейски средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът на труса е на 3 км източно от Антоново, 22 км южно от Попово, 79 км южно от Русе.

21 април 2010
Два слаби земни труса са регистрирани на територията на България, съобщава Европейски средиземноморски сеизмологичен център. Първото земетресение е с магнитуд 2,7 по Рихтер и е регистрирано в 4,13 часа, с епицентър на 13 км югозападно от Попово и 65 км южно от Русе. Второто земетресение е с магнитуд от 2,4-та степен, в 4,27 часа. Епицентърът на земния трус е на 3 км южно от Антоново, 26 км южно от Попово и 82 км южно от Русе. Двата земни труса са на 10 км дълбочина.

27 април 2010 г.
Земетресение с магнитут около 3,2 по скалата на Рихтер е регистрирано в София. По данни на Сеизмологичният център към Геофизичния институт на БАН земния трус става на около 20 километра южно от София, на територията на страната. Няма данни за пострадали и материални щети.

29 април 2010
Земетресение с магнитуд 4 степен е регистрирано на територията на България, съобщав сайта на Европейски средиземноморски сеизмологичен център. Трусът е регистриран в 17,15 часа. Епицентърът му е бил на 13 км западно от Доспат, 24 км източно от Гоце Делчев, 84 км югозападно от Пловдив, на 2 км дълбочина. От Геофизичния институт към БАН съобщават, че земетресението е с магнитуд 3,5 степен. Епицентърът на труса е между Сърница и Гоце Делчев, в планински район на 110 км югоизточно от София.

08 юни 2010
Слаб земен трус е регистриран на територията на България в 05.02 часа сутринта, съобщава Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът е на 17 км североизточно от Гоце Делчев, 88 км югозападно от Пловдив. Трусът е с магнитуд от 2,6 степен, на 5 км дълбочина.

11 юни 2010
Слаб земен трус е регистриран на територията на България в 13,13 часа, съобщава Европейски средиземноморски сеизмологичен център. Трусът е с магнитуд от 2,3 степен. Епицентърът му е на 13 км югозападно от Благоевград, 87 км южно от София.

16 юни 2010
На територията на Доспат е усетен слаб трус.

28 юни 2010
Земен трус с магнитуд от 1,9 степен е регистриран на територията на България в 8,21 часа, сочи Европейски средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът е на 11 км северозападно от Тополовград, 26 км западно от Елхово, 59 км югоизточно от Стара Загора. Трусът е бил на 3 км дълбочина.

10 юли 2010
Два земни труса са регистрирани на територията на България, съобщават от Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Първото земетресение е с магнитуд 2,5 и е регистрирано в 5.33 часа. Трусът е с епицентър на 56 км югоизточно от Стара Загора, на 23 км югоизточно от Раднево и на 13 км северозападно от Тополовград. Второто земетресение с магнитуд 3 и е регистрирано в 7.33 часа. Трусът е с епицентър на 89 км югозападно от Пловдив и на 16 км североизточно от Гоце Делчев.

08 август 2010
Две земетресения са усетени относително слабо в голяма част от Югозападна България – Благоевград и Кърджали, Сандански, Петрич, Гоце Делчев. В 12.00 часа е регистрирано земетресение близо до Солун, на 240 км южно от София, с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер. Последващото земетресение е от 12.15 часа е с магнитуд около 4,8 по Рихтер.

21 август 2010
Две земетресения са регистрирани на територията на България. Първото земетресение с магнитуд 4 по скалата на Рихтер е регистрирано в 5.34 часа сутринта. Трусът е с епицентър на 57 км югоизточно от Стара Загора, на 26 км западно от Елхово и на 15 км северозападно от Тополовград. Дълбочината на земния трус е 2 км. Вторият земен трус е регистриран в 5.44 часа. Земетресението е с магнитуд 2,6 по скалата на Рихтер и е на 25 км дълбочина. Епицентърът му е на 77 км северозападно от Бургас, на 28 км североизточно от Сливен и на 13 км западно от Сунгурларе.

27 август 2010 г.
Земетресение със сила 2,8 по скалата на Рихтер е усетено на територията на София в 13,16 часа. Епицентърът на труса е на 10 километра на юг-югоизток от столицата. Земетресението е от средна степен и няма пострадали или нанесени материални щети.

09 септември 2010
Земетресение с магнитуд 2,5 по скалата на Рихтер е усетено в София в 14.29 часа. Епицентърът на земетресението е югоизточно от София, в югоизточните квартали на града, на дълбочина 2 км. Трусът е със сила 2,6 по скалата на Рихтер, съобщава Европейския средиземноморски сеизмологичен център.





Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mikino - Мили приятели,
10.09.2010 11:42
Имам съмнения в истинноста на данните, които даде БАН за този трус. Беше доста по-силен от предишния и в това са убедени доста хора!
цитирай
2. анонимен - през 100 години??
10.09.2010 19:02
е как се е установило че стават големи земетресения през 100 години като началото на статистиката е през 1900г приблизително.......
цитирай
3. анонимен - boli me stepsela da razdrusa ama qko ...
11.09.2010 10:09
boli me stepsela da razdrusa ama qko tova trqbva da stane 7,5 po rihter ste ni opravi
цитирай
4. анонимен - а земетресенияте в София през 1990?
11.09.2010 10:12
Защо не ги споменавате? Спомям си, че имаше няколко - и то доста силни. През ден излизахме навън. Това са може би най-силните земетресения след това в Стражица.
цитирай
5. анонимен - много късно ми го казвате това
11.09.2010 13:23
жалко,че изкарах 10 год.в строителството за соф.жителство и жилище.от 40 год.съм в софия,май ще трябва да си ходя в сливен.за там нищо не е написано....или това е написано,за да си ходим наистина в провинцията и да облекчим трафика?
цитирай
6. анонимен - shte pravim sex kato qponcite, l...
11.09.2010 14:01
shte pravim sex kato qponcite, lqgame i 4akame zemetresenieto
цитирай
7. mikino - Защо не ги споменавате? Спомям си, ...
11.09.2010 22:43
анонимен написа:
Защо не ги споменавате? Спомям си, че имаше няколко - и то доста силни. През ден излизахме навън. Това са може би най-силните земетресения след това в Стражица.

Ами дайте ми информация и обещавам, че ще я добавя в статистиката!
цитирай
8. анонимен - От 2010 насам са станали земетресения около елхово тополовград,защо не добавите и всички нови които стават напоследък.
29.06.2011 23:11
Нещо сериозно според мен се завихря не около софия ами около провинцията,кажете си го!!!Когато земетресенията зачестяват в един и съш район нещата не са на добре!!!!!
цитирай
9. анонимен - В тази статия доста некомпетентно е ...
28.09.2012 15:32
В тази статия доста некомпетентно е объркан магнитуда (скалата на Рихтер) с макросеизмичната скала МШК-64. Да, в София през 1858г. е станало опустошително земетресение, обаче:
1. МАГНИТУДА (отделената енергия) се оценява на 6,5 по Рихтер;
2. ИНТЕНЗИТЕТА се оценява на 9-та степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник.
Моля, преди да пишете глупости, посъветвайте се с някой, който разбира от материята. Едно земетресение от 9 по Рихтер с епицентър Софийско би изравнило площ, колкото България със земята. Това грубо отговаря на интензитет 11-12 по МШК, което означава драстични промени в релефа - не пукнатината от 35 см. наблюдавана през 1858г. между Бояна и Драгалевци, а такава, дето има размери 3-6 метра. Усещате ли разликата? Най-силните земетресения в България са регистрирани в района на Кресна (7,8 по Рихтер/ 10 МШК), Шабла (7-8Р /10 МШК) и Чирпан/Пловдив (съответно 6,8/7,0 Рихтер, което е 9-10/10-11 МШК).
Скалата на Рихтер дава оценка за енергията, която се освобождава при едно земетресение, а макросеизмичната скала дава ефекта от труса върху земята (разрушения, реакции на хора и животни, разпукване на земната повърхност, амплитуда на люлеене и вибрации). От голямо значение е дълбочината, на която възниква едно земетресение. Например, едно земетрсение с магнитуд 7,3 по Рихтер (Вранча, 1977), с огнище (хипоцентър) на дълбочина 150 км. дава интензитет 8-9 по скалата на МШК. Ако същото се случи на по-малка дълбочина (както в с.Поповица, Пловдивско, а там е и по-слабо - 7,0 по Рихтер - дълбочина 15 км.), тогава цялата енергия е съсредоточена на по-малка площ и съответно ефекта е по-силен - 10-11 МШК. Първото, вранчанското земетресение се е усетило на огромна плош, а второто - на значително по-малка. Трябва много да се внимава, когато се говори за скалите на Рихтер, МШК, Меркали-Канкани-Зиберг, Европейската макросеизмична скала и др., щото мнооого ги мешате, бре хора, и си плямпате кат' папагали, нищо не разбрали (е - даже има рима!).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mikino
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2984850
Постинги: 294
Коментари: 5491
Гласове: 9209
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031