Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2011 12:32 - Ще изчезне ли пчеличката Мая.....?
Автор: mikino Категория: Новини   
Прочетен: 11920 Коментари: 25 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

www.avaaz.org/en/save_the_bees/

МОЛЯ, ВСИЧКИ КОИТО СЕ ПОДПИШАТ ДА РАЗПРОСТРАНЯВАТ!!!

image

             1/3 от храната си, ние получаваме от опрашвани от насекомите растения, 80% от които се опрашват от пчелите, по данни на американското министерство на земеделието. За един ден всяка пчела извършва средно 12 полета от кошера до цветните източници на нектар, като през това време опрашва няколко хиляди цвята.
Изследванията свидетелстват, че­ на медоносната пчела се падат 85-90% от кръстосаното опрашване на всички растения на Земята.

            Последните открития сочат, че пчелите са древни колкото динозаврите, ако не и повече. Откритите запечатани в кехлибар древни пчели от изкопаемия тропически вид
Cretotrigona prisca, са живели през периода креда и са практически неразличими от своите съвременни посестрими. Как са успели да преживеят пчелите динозаврите, след като им трябват температури от 31-34 градуса по Целзий, палеонтолозите не знаят.
Но фактът си е факт - живели са и са преживели ледниковите периоди, сблъсъци с метеорити, вулканични изригвания.

            
Както съобщава "Ню Йорк Таймс", само през зимата на 2007г. в около 20 щата са загинали 80% от дивите пчели. Необичайният феномен се наблюдава и в Европа - Германия, Швейцария, Испания, Португалия, Италия и Гърция. От опрашвателна дейност на пчелата зависи реколтата на 90% от основните селскостопански култури. Ефектът от опрашването е 143 пъти по-печеливш от пряката продуктивност на пчелата /състояща се от восък и мед/. Вестникът твърди, че масовата гибел на пчелите би могло да отпуши аграрна криза, а оттам и доста страшен сценарий, за който обществото е неподготвено.

              Те не само умират, а умират с така невероятно бързи темпове, че министерството на селското стопанство на САЩ дори не успява да направи необходимата статистика.

Специалистите безуспешно се опитват да установят причините за странното явление, като за възможни варианти приемат въздействието на пестицидите, промените в климата или заразна болест.

Мистерията е на път да бъде разгадана и резултатите са толкова изненадващи, колкото и логични: причината, според “Индипендът он Санди“ е масовата употреба на мобилни телефони. Изданието цитира данните на изследователите от немския университет Ландау, които са установили, че електромагнитните излъчвания на мобилните апарати и антени, предаващи и приемащи сигнала, разрушават в пчелния организъм естествения механизъм за ориентация. В резултат на това, излетялата от кошера пчела, не може отново да намери пътя към дома си.

Дали хората сме по-устойчивия вид, е спорно. Това, което се знае е, че те могат да живеят без нас, а ние без тях не сме пробвали - дано не ни се налага.

В последните години, в целия свят се наблюдава странно явление - пчелите отлитат на "паша", но така и не се връщат и пчелните кошери мистериозно опустяват. Всеки кошер съдържа от 20 000 (през зимата) до 60 000 (през лятото) пчели работнички. Нищо чудно, че пчеларите остават шокирани, когато видят кошерите си почти празни - в тях остават единствено пчелата-майка и ларвите.

През пролетта на 2007 г. пчеларите в САЩ губят 45% от колониите си. Потърпевши има и в Австралия, Канада, Англия, Франция, Германия, Испания, Португалия, Гърция, Италия. Щетите са както икономически, така и продоволствени, защото с намаляването на пчелите намаляват и възможностите за опрашване на растенията и съответно реколтата.

Миналата година английският министър на земеделието Джеф Рукър предупреди, че пчелите са наистина застрашени и ако нищо не се направи за тях, в близките 10 години популациите медоносни пчели могат да изчезнат.

Мистериозното явление се определя като синдром и се нарича Colony Collapse Disorder (разпадане на пчелните колонии - РПЧ). Причините за него все още са само предположения и теории. Ето най-популярните от тях:

Пестицидите
         Според Американската федерация на пчеларите синтетичните пестициди на основата на никотин (като имидаклоприд и клотианидин) са една от причините за изчезването на пчелите. Неоникотиноидните пестициди са невротоксини. Влиянието им върху насекомите се изразява в дезориентация и намаляване на имунната защита, което може да доведе до РПЧ.

От десет години насам пчеларите във Франция се борят срещу химическия концерн Bayer CropScience. Според тях един от най-продаваните пестициди на компанията, имидаклоприд, който носи търговското име Gaucho, е довел до измирането на 1/3 от 1,5 млн. пчелни колонии в страната.

През 1999 г., след като хиляди души излизат на протест, френското правителство забранява употребата на Gaucho при посевите от слънчоглед. Франция налага забрана върху още два пестицида заради потенциална опасност за пчелите. Въпреки това през отминалата зима смъртността при пчелите във Франция достига 60%.

През май 2008 година Германия забрани осем пестицида, след като пчелари от провинция Баден-Вюртемберг се оплакаха, че 2/3 от насекомите им са измрели след третиране на посевите с клотианидин, който се продава от Bayer под търговското име Poncho.

Направените тестове на умрели пчели показват, че при 99% от тях има натрупване на клотианидин. От компанията производител обаче твърдят, че става дума за неправилно третиране на посевите с препарата и че при нормална употреба не би трябвало да има риск за пчелите. Въпреки това пчелари от различни краища на света застават зад твърдението, че неоникотиноидните пестициди са едни от главните виновници за изчезването на пчелите.

Генно-модифицираните култури
         Във връзка с тази теория има твърде малко проучвания, но най-известното е това на университета в Йена (Германия), където между 2001 г. и 2004 г. се провежда изследване за установяване на ефекта, който може да има поленът от генно-модифицирана царевица върху
пчелите.

В царевицата са внедрени гени от почвената бактерия Bacillus Thuringiensis, която е силно токсична за някои видове насекоми. Според изследването няма доказателства за токсичен ефект от BТ царевицата върху здрави пчелни популации.

По случайност обаче изследваните пчели (и контролната група, и насекомите, хранени с BТ полен) се заразяват с паразити. Тогава се наблюдава значително намаляване на броя на пчелите при тези, които са били хранени с полен от BТ царевица.

Според Ханс-Хайнрих Каац, професор от университета в Хале и ръководител на изследването, BТ токсинът може да е отслабил имунната система на, пчелите, а паразитите просто да са ги довършили.

Каац обаче твърди, че е твърде възможно да е станало и обратното. Трябва да се има предвид и това, че концентрацията на BТ токсина, даван на, пчелите е била 10 пъти по-голяма отколкото в нормалния BТ полен.

Паразити и болести
         Някои учени твърдят, че РПЧ се дължи на различни болести и вируси, като вароатоза, нозематоза и вирусът IAPV (Israel Acute Paralysis Virus). Често при РПЧ се откриват множество заболявания при
пчелите, но засега не е идентифицирано определено заболяване, което да присъства при всички наблюдавани случаи.

Индустриалното земеделие
         Честа практика в САЩ, а и във все повече други държави, е отдаването под наем на
пчелите с цел опрашване. Пчелните кошери се местят от едно място на друго според цъфтежа на различните култури, като често пътуват хиляди километри, което води до постоянен стрес.

Освен това моно - културите, отличителният белег на съвременното индустриално земеделие, покриват по-голямата част от обработваемите земи. Това осигурява множество предимства за фермерите: насажденията цъфтят по едно и също време, могат да се третират с едни и същи пестициди, намаляват се разходите за труд и може да се оптимизира събирането на реколтата.

За пчелите обаче, нещата стоят по съвсем друг начин - поленът от една единствена култура не осигурява балансирана и здравословна хранителна диета и това ги прави по-податливи на болести и отравяне с пестициди.

Въпреки всичко това сега учени, спонсорирани от Борда на производителите на бадеми в Калифорния, където се произвеждат 80% от бадемите в света (производство, което е възможно благодарение на наемането на хиляди пчелни колонии за опрашване), експериментират с изкуствени феромони.

Те подмамват пчелите да си мислят, че в кошера има повече ларви, които се нуждаят от храна. Така насекомите се форсират да опрашват повече бадемови цветчета, за да може да се осигури по-голямо производство.

Замърсяването
         Според изследване на университета във Вирджиния ароматните молекули, произвеждани от цветята, се свързват със замърсители от въздуха и вместо уханието да се носи надалеч от вятъра, цветният мирис търпи химическа промяна. Ако допреди 200 години той е можел да се усети от
пчелите на разстояние 1000 -1200 м, днес тази дистанция е само 200 - 300 м.

Глобалното затопляне
         
Климатът се променя - свидетели сме на небивали суши и опустошителни дъждове. В някои части от света температурите стават много по-високи, а в други много по-ниски от нормалните. Пролетта идва по-рано, а цветовете прецъфтяват много по-бързо. Това оказва негативно влияние и върху качествата и хранителната стойност на полена, който събират пчелите.

Мобилните телефони
         През 2006 г. в университета в Ландау (Германия) се провежда изследване на ефектите, които радио честотите могат да окажат върху
пчелите. Предполага се, че когато към кошера има прикрепена DECT (цифрова безжична телекомуникация) базова станция, електромагнитното поле може да повлияе негативно върху способността на а н пчелите, да намерят обратния път към кошера.

По време на изследването се наблюдава разпадане на половината от колониите, към които има прикрепена DECT станция, но това се случва и при някои от контролните колонии, към които няма прикрепена DECT база.

През април 2008., започвайки със статия в "Индипендънт", в целия свят се разпространява новината, че мобилните телефони са отговорни за мистериозното изчезване на пчелите.

В последствие от университета в Ландау се разграничават от това твърдение и става ясно, че изследването е било неправилно интерпретирано от медиите и няма достатъчно надеждни доказателства, подкрепящи връзката между CCD и употребата на мобилни телефони.

Препоръките на евродепутатите

         Евродепутатите настояват за ускоряване на научните изследвания, свързани с паразитите, болестите и техните причини, които водят до масово измиране на пчелите. Те настояват още за създаване на райони за компенсиране на екологичните последствия (като площи под угар, ползвани от пчеларите), особено в основните региони на отглеждане на полски култури. Такива райони биха могли да се разполагат в най-трудните за обработване части, където да се отглеждат растения, които са богат източник на нектар за пчелите.

Първата регистрирана мистериозна загуба на пчели е в САЩ преди 150 години. Според пчеларите, пчелите са барометър на влиянието на човешката дейност върху природата и както животните се държат странно предусещайки земетресение или ураган, така и празните кошери са може би предвестник на разразяваща се екологична криза.

image

Айнщайн: „Ако изчезнат пчелите,

човечеството може да просъществува само 4 години,

преди да изчезне.“

Ванга: „Ще дойде време, да изчезнат пчелите ,

                               а млякото да стане отровно.“





Гласувай:
19


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - За "пчеличката Мая" - не зная...
27.01.2011 13:27
Но ние вървиме към края...
цитирай
2. mikino - Но ние вървиме към края. . . Ще се п...
27.01.2011 14:16
mt46 написа:
Но ние вървиме към края...

Ще се повторя сигурно за енти път - всичко зависи от хората!
цитирай
3. estirbg - Подписахме се,
27.01.2011 17:53
но това едва ли ще промени нещата. Проблемите и причините са глобални и комплексни. Разрешаването на един или друг не е гаранция за успех. Скоро и човекът като колективно същество ще иска да избяга от земния си дом, но няма да има къде да отиде - толкова бързи са промените. Чуйте Библейската прогноза:

"Ето, Господ изпразва земята и я запустява, Превръща я разпръсва жителите й.
2 И ще стане, както на людете, така и на свещеника; Както на слугата така и на господаря му; Както на слугинята, така и на господарката й; Както на купувача, така и на продавача; Както на заемодавеца, така и на заемача; Както на приемача с лихва, така и на оня, който му дава с лихва.
3 Съвсем ще се изпразни земята, и съвършено ще се оголи; Защото Господ е изговорил това слово.
4 Земята жалее и повяхва; Светът изнемощява и повяхва; Високопоставените между людете на земята са изнемощели.
5 Земята тоже е осквернена под жителите си, Защото престъпиха законите, не зачитаха повелението, Нарушиха вечния завет. " Исая 24
От тази критична ситуация спасение има единствено в обещанието на Господ Исус.
цитирай
4. yanev - estirbg
27.01.2011 20:34
Помогни си сам, за да ти помогне и господ.
цитирай
5. estirbg - "Помогни си сам, за да ти помогне и господ."
29.01.2011 16:05
Янев, там е цялата беда, че нито питаме, нито търсим Господа, щото направихме сами себе си като Него...но това е друга тема за много дълъг разговор.
цитирай
6. pevetsa - За пчеличките и децата ни, е моят ...
29.01.2011 16:58
За пчеличките и децата ни, е моят глас!

В момента са 1,127,130 ще се съберат, после, политиците да му мислят ...
1,127,130 have signed the petition. Help us get to 1,250,000
цитирай
7. makont - Няма да изчезне,
29.01.2011 19:56
закъде сме без пчелички. Ще си ги опазим, ще видиш.
цитирай
8. kasnaprolet9999 - В къщи всички сме дали гласа си, н...
31.01.2011 09:23
В къщи всички сме дали гласа си, най-добрите ми приятели също, непрекъснато напомням за това, последният ми постинг пак е на тази тема, радвам се, че и ти не ги забравяш. Много изчерпателно си посочила всички причини за изчезването на пчелите.Сложих постинга ти в моята блогвълна: http://blog.bg/theme.php?theme=16599&success=1
цитирай
9. mikino - :)
01.02.2011 11:03
Знам, че много хора ще се замислят и се надявам нещата да се променят! Пак ще се повторя, но всичко зависи от нас. До колко ние съзнаваме съществуването си на Земята и колко я ценим като наш дом!
Поздрави на всички!
цитирай
10. анонимен - Сега ще ти разкажа нещо съвсем сериозно.
06.02.2011 11:17
Имам вила с един декар двор и най-различни овощни дървета. От няколко години се получава нещо странно. Напоролет дърветата се покриват целите с цвят, но после всичко опадва и се оказва, че няма завързали цветове. Чудил съм на какво може да се дължи. Дали на внезапно застудяване, киселинни дъждове или липса на пчели, които да опрашват цветовете. Защото пчели наистина няма или са съвсем малко. Един комшия ме научи да вземам една четка с дълга дръжка, да удрям лекичко цнетовете за да се опрашват, но така и много се повреждат. След твоята статия като че ли почна да ми просветва. Преди три години от цялото село премахнаха домошните телефони с кабелна мрежа и ги замениха с такива със сим карти. На центъра има една голяма клетка за цялото село. Но оттогава няма и плодове. Може да е съвпадение. Тая пролет нарочно ще гледам дали има пчели.
цитирай
11. анонимен - Рiч Харвест - Продаж пестицидів і агрохімії в Україні
05.03.2012 11:18
<img>http://i077.radikal.ru/1203/50/5eb5ee1ee30d.jpg</img>

«Річ Харвест» в перекладі означає «щедрий урожай». Так ми вирішили назвати нашу компанію, бо саме щедрий урожай є запорукою благополуччя як сільськогосподарських підприємств і фермерів, так і держави.

Продаж пестицидів в Україні: «Річ Харвест» є партнером, а також ексклюзивним представником ТОВ «Франдеса» - виробника засобів захисту рослин в Республіці Білорусія. Завод «Франдеса» побудовано з дотриманням усіх необхідних сучасних вимог по забезпеченню високої ефективності препаратів і екологічної безпеки. Сучасне обладнання дозволяє виробляти різні препаративні форми пестицидів: концентрати емульсій, концентрати суспензій, водні розчини і водорозчинні концентрати.

<a href=http://richharvest.com.ua/ru/catalog/rangoli/insecticides/bishka/>бишка производитель</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/pesticides/pest-control/>біологічні методи боротьби з шкідниками</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/ru/pesticides/herbicides/>довсходовый гербицид сплошной</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/ru/>агрохимикаты купить продать в украине</a>
цитирай
12. анонимен - payday loans online 838 5055
17.10.2012 06:57
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#6137>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#611>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#3991 payday loans online
цитирай
13. анонимен - generic levitra
20.10.2012 23:46
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#6277 - buy cheap levitra, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#4171>levitra 20 mg</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#9924 online
цитирай
14. анонимен - buy cheap viagra 2617
21.10.2012 00:17
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#wkgob>viagra 25 mg</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#fgmwk >generic viagra</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#ahask viagra without prescription
цитирай
15. анонимен - generic levitra 17945
21.10.2012 01:35
<a href=http://orderlevitrahere.com/#xbpnq>levitra 40 mg</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#gclgq >buy levitra</a> , http://orderlevitrahere.com/#enotr levitra 10 mg
цитирай
16. анонимен - buy kamagra cheap 15795
21.10.2012 07:10
<a href=http://orderkamagranow.com/#imsxg>kamagra soft</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#bzyxr >buy kamagra cheap</a> , http://orderkamagranow.com/#qiadl buy kamagra online
цитирай
17. анонимен - viagra online 766 9371
21.10.2012 10:48
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#8829>buy viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#5694>generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#14657 generic viagra
цитирай
18. анонимен - payday loans 874 14698
21.10.2012 17:53
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#11964>payday loans</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#8375>payday loan</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#2885 payday loans
цитирай
19. анонимен - cialis 10 mg 16274
21.10.2012 19:34
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#ehuav>cialis 10 mg</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#jmwnu >cialis without prescription</a> , http://ordercheapcialishere.com/#zalpn generic cialis
цитирай
20. анонимен - buy cialis online 613 2609
23.10.2012 03:17
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#17336>buy cialis online</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#13886>generic cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#4785 generic cialis
цитирай
21. анонимен - payday loans 387 21163
23.10.2012 04:36
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#6241>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#15476>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#18534 payday loans
цитирай
22. анонимен - viagra online 1626
24.10.2012 21:36
<a href=http://viagrastorehere.com/#wefet>generic viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#jjzwv >cheap viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#lszzc generic viagra
цитирай
23. анонимен - cheap levitra 15066
24.10.2012 21:50
<a href=http://levitrastorehere.com/#gvsiy>levitra online</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#daobh >generic levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#ilcui cheap levitra
цитирай
24. анонимен - buy cialis 7377
25.10.2012 02:29
<a href=http://cialisstorehere.com/#ntfph>generic cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#rnghx >cialis online</a> , http://cialisstorehere.com/#krjcg buy cialis online
цитирай
25. анонимен - generic kamagra 15759
25.10.2012 12:23
<a href=http://kamagrastorehere.com/#mhttj>buy kamagra</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#htiou >generic kamagra</a> , http://kamagrastorehere.com/#anvmm kamagra online
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mikino
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2992482
Постинги: 294
Коментари: 5491
Гласове: 9209
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930