Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2011 13:02 - Светът помага
Автор: mikino Категория: Новини   
Прочетен: 2765 Коментари: 11 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  "Имаме нужда от помощта на света"
Кметът на град в близост до японската АЕЦ "Фукушима 1" заяви, че отчаяно се нуждае от помощ за хиляди евакуирани хора, установили се в града, предава АФП. Кметът заяви, че властите в града имат нужда от гориво, тежък и лек бензин, вода и храна.
"При нас пристигнаха много хора, които са се евакуирали от района в близост до централата.", заяви Масао Хара, кмет на град Корияма, намиращ се на около 50 километра източно от АЕЦ "Фукушима 1".
В момента около 9 хиляди души са настанени в убежища в града, сред които 200 души се намират в бейзболен стадион, който наскоро променен за приемане на евакуирани заради бедствието.

Европейският съюз получи от Япония детайлна молба за оказване на помощ при ликвидирането на последствията от земетресението, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от Интерфакс.
„Европейският съюз във връзка с това направи консолидирано предложение на японските власти”, се посочва в изявлението на Барозу.
Той увери японския народ и японското правителство в подкрепата на ЕС в този труден момент. Ръководителят на Европейската комисия също така изрази своето възхищение от решимостта и мъжеството, с което японците реагират на застигналата ги беда

Южнокорейските власти съобщиха, че планират изпращането на извънредна пратка с охладител за Япония, за да помогнат в усилията на японските власти в борбата с последствията от авариите в ядрените реактори, предаде АФП.
По-рано Токио се обърна с молба за предоставяне на елемента бор, който е ключов материал за регулиране на верижните ядрени реакции. „Вчера ние изпратихме мостри от елемента бор и вече сме готови да изпратим десетки тонове от него, ако Токио го одобри”, заяви говорител южнокорейското правителство.

Японският император Акихито заяви, че се моли за сигурността на народа си след разрушителното земетресение и последвалото го цунами, предаде АФП. Той се обърна към народа под формата на рядко отправяно от него телевизионно обръщение.
"Броят на загиналите се увеличава с всеки изминал ден и не знаем колко хора са станали жертва на бедствието", заяви императорът.
"Моля се за безопасността на колкото е възможно повече хора", добави той.
78-годишният император заяви и че е "дълбоко загрижен" за непредсказуемата ситуация в авариралата заради земетресението АЕЦ "Фукушима 1", където серия от взривове и пожари засегнаха охладителните системи на реактора.
"Искрено се надявам, че ще можем да предпазим положението от влошаване", добави Акихито.

По последни официални данни, жертва на земетресението в Япония са станали повече от 11 000 души, съобщава радио „Ехото на Москва”. Около 8 000 души все още официално се считат за безследно изчезнали. Местни медии определят бедствието като най-тежкото в историята на Япония след края на Втората световна война.
Днес служителите на АЕЦ „Фукушима-1” се завърнаха на работните си места, като основната им задача е да ограничат аварията в централата, след като земетресението развали системата за охлаждане на реакторите.

Самолет Ан-74 на министерството на извънредните ситуации на Русия се приземи днес в Токио. С него в Япония пристигна екип от 25 руски спасители, предаде РИА Новости.
По-рано Япония поиска помощ от Русия за справяне с последиците от разрушителното земетресение и последвалото цунами. По-рано в зоната на бедствието пристигнаха 79 руски спасители. Освен това руското министерство на извънредните ситуации изпрати в азиатската страна 17 тона хуманитарна помощ.

От вчера в засегнатите региони е и екип на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец начело с председателя на Федерацията Тадатеру Коное – президент на Японския Червен кръст, съобщиха от българския червен кръст (БЧК). Съвместно с МКЧК е създаден специален сайт на пет езика за издирване на изчезнали хора - http://www.familylinks.icrc.org.
За три дни ЯЧК е създал организация за подпомагане и настаняване на пострадалите от североизточните райони на Япония и смята, че капацитетът на националното дружество е достатъчен за осигуряване на местна подкрепа.
От много национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец пристигат съболезнователни адреси и предложения за подкрепа и съдействие. Японският Червен кръст засега няма да обявява национална и международна кампания за помощ, но ще приема дарения в специално открита за целта банкова сметка както от японската общественост, така и от чужбина. Даренията, получени от национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец, ще се използват за отпускане на безвъзмездна помощ на пострадалите или за възстановителни дейности, предприети от Японския Червен кръст.
Българският Червен кръст поддържа непрекъсната връзка с Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (www. ifrc.org) и с посолството на Япония у нас.
Вчера БЧК откри банкова сметка за набиране на средства за подпомагане на пострадалите в Япония вследствие на земетресението и последвалото цунами. Това съобщи Христо Григоров.
Той уточни, че няма да бъде отправен национален апел за събиране на помощи за пострадалата страна и това е банкова сметка за солидарност. „Който желае, може по нея да преведе средства, с които да помогнем на японците”, добави Христо Григоров.
От БЧК по сметката са приведени 8000 швейцарски франка.
Българите могат да превеждат средства на следната сметка:

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД

IBAN: BG 64 UNCR 7630 1078 6609 13;

BIC: UNCRBGSF;

БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
(За пострадалите от земетресението в Япония).

Банковата сметка е публикувана на сайта на БЧК: www.redcross.bg

Българският червен кръст поддържа непрекъсната връзка с Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (www.ifrc.org) и с посолството на Япония в България.

Приятели и неприятели,
Нека да си спомним всички неща, които Япония направи за нас. Всичко, каквото тези хора правят за нас, можете да откриете на този линк

www.bg.emb-japan.go.jp/bg/news/index.html

Не искам да прозвучи като "Дайте пари!"
НЕ!!!
Не искам този постинг, да се тълкува, като поредната тъпа благотворителна акция... Просто съпричастност...
Зная, че много българи нямат възможност, да отделят дори лев и за това се надявам тези които имат, да отделят мъничка сума - просто ей така, без ангажимент - от човечност!



Гласувай:
15


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mikino - От днес.бг
16.03.2011 13:08
Пред лицето на трагедията японците проявяват не само мъжество, но и алтруизъм. Магазините намаляват цените, компаниите собственици на търговски автомати раздават питейна вода безплатно, отбелязва британският журналист Ед Уест в „Дейли телеграф“.

Но най-забележително е, че няма никакви грабежи и мародерства, е удивен той.

А мародерството е характерно за други народи, включително и смятащи себе си за цивилизовани. Грабежи имаше и във Великобритания при наводненията през 2007 г., и в Чили след земетресението, и в САЩ под удара на урагана „Катрина“ през 2005 г.

Въпреки ужасяващата картина на разрушенията в района на бедствието мнозинството японци запазват хладнокръвие.

Руснаци, оказали се в разрушената префектура Мияги, са поразени от търпението и спокойствието на местните жители. „За тях е неприлично да се плаче пред хората“.

Мъжеството и взаимопомощта на японците отбелязват и руски студенти, които учат в Япония, пише NEWSru.

Онези, чиито домове не са пострадали от земетресението и вълните цунами, отварят вратите си за останалите без покрив, хранят ги.

В пострадалите райони непрекъснато се изпращат пратки с помощи. С всички сили се стараят да помогнат както обикновени хора, така и големи предприятия.

„Японците продължават да се държат с голямо достойнство. Външно можеш да си помислиш, че няма никаква паника. Но почти всеки признава, че се вълнува, изплашен е, притеснява се. Японците се държат много дисциплинирано, изпълняват всички молби на властите и спасителите. Благодарение на това успяват да избегнат сериозни проблеми, каквито биха възникнали при паника в която и да е друга страна по света. Мародерство, безредици, масово безумие – японците не са заплашени от това. Това е нация, от която сега целият свят взима пример“, съобщава кореспондентът на „Комсомолская правда“ от Токио.

Дори известните с издръжливостта и трудолюбието си японци са поразени обаче от удивителната устойчивост на секретаря на правителството Юкио Едано, който постоянно информира японската и световната общественост за работата по преодоляването на последиците от земетресението, вълните цунами и взривовете в АЕЦ.
Блогъри са изчислили, че Едано не е спал 105 часа, пише „Дейли телеграф“.

Едано наистина се появяваше на екраните на всеки час, а понякога и по няколко пъти на час, отбелязва „Уолстрийт джърнъл“.

Неравнодушни потребители на Twitter пишат за edano_nero: "Неро" на японски значи „отивай да спиш“, а за войниците пък, които вероятно няма кога да хапнат: jietai – tabero, което означава "Яжте".

Накрая, когато Едано изчезна от екраните на телевизорите, в профилите си въздъхнаха: след 105 часа той очевидно е легнал да поспи. Но в 5 часа във вторник Едано отново застана пред камерите, за да отговаря на въпросите на журналистите. Следващото му появяване беше в 16,30 часа.
цитирай
2. mikino - добавка към предния коментар:
16.03.2011 13:09
Ето защо тази нация не заслужаваше това! Някои хора ме обвиниха в идолизиране на японците... Има за какво да ги харесвам!
цитирай
3. kasnaprolet9999 - Следя със затаен дъх какво става в ...
16.03.2011 13:45
Следя със затаен дъх какво става в Япония и им се възхищавам за силата на духа, човечността, която проявяват един към друг, взаимопомощат която си оказват и още много неща. Жалко за многото загинали хора, които нещо ня може да ги върне, но поне да се помогне на оцелелите да преживеят и да се стабилизират. Трябва да бъдем съпричастни към страданията на другите, независимо от религия, цвят на кожата и т.н., защото ние всички сме едно цяло, жители на една планета и трябва да си помагаме, утре това може да се случи и на нас.
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Последните новини(агенция фокус) не са обнадеждаващи, молете се за японския народ
16.03.2011 15:19
Токио. Япония постави като свой основен приоритет усилията за охлаждането на захранвания с плутоний ядрен реактор, след неуспешен опит за бомбардиране с вода на реактора, като властите остават с все по-ограничен брой възможности за избягване на бедствие, коментира агенция Ройтерс.
Трети реактор е единственият в АЕЦ „Фукушима-1”, който е захранван с плутоний, който е далеч по-опасен за човешкото здраве от урана, използван в останалите пет енергоблока.
Високото ниво на радиация попречи на опита на военен хеликоптер да излее вода от въздуха върху реактора, съобщават местни медии. Операторът на АЕЦ-а, „Токио илектрик пауър ко” отказа да коментира ситуацията.
Не е ясно дали хеликоптерът е трябвало да излее водата върху самия реактор, или върху резервоара за охлаждане на прътовете с отработено ядрено гориво до енергоблока. Според обществената телевизия „Ен Ейч Кей” водата е била предназначена за охлаждане на резервоара с отработено гориво.
цитирай
5. mikino - Да се молим! Дано им помогне Бог!
16.03.2011 17:02
Мисля, че нещата, които се пишат и говорят тук са малко преувеличени. Следя световните агенции, както и новините от Русия - доста по-подробни са. Не ми се ще да вярвам, че ще настъпи "втори Чернобил". Някак звучи истеризирано. Има опасност наистина, не мога да кажа, че няма, но не забравайте, че ветровете, които духат там, са в следствие на топло океанско течение с посока Тихия океан. Докато дойде този облак, първо ще мине през малките острови, ще достигне САЩ, след това ще премине през Атлантика и чак тогава е дойде в Европа. Недейте да вадите предварителни изводи! Сега има достатъчно инфо, за разлика от времето на Чернобил. Не само медиите са източник на информация - вижте движението на ветровете, границите на климатичните пояси и теченията на океана. Четете информация, извън новините - що за реактори са тези във Фукушима и т.н. Знам, че е малко трудно да отделиш емоцията от мисълта, но трябва!
цитирай
6. kasnaprolet9999 - За нас няма да настъпи нов Чернобил с ...
16.03.2011 17:19
За нас няма да настъпи нов Чернобил с причина авария в японската централа, това го заявявам съвсем отговорно, завършила съм топло и ядрена янергетика и знам за какво става въпрос. За това съм написарла-молете се за японския народ, дано да овладеят положението в третия реактор с плутониево гориво.
цитирай
7. pevetsa - БЪДИ ДО ТЯХ МОЙ БОЖЕ!
16.03.2011 17:25
Прости ни Господи греховете, и помогни им, днес те моля за това!
На колене пред теб смирено заставам, и те моля, и благодаря!
цитирай
8. pevetsa - ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКОТО ПРАВ...
16.03.2011 20:16
ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО, БЪЛГАРИЯ ДА ПРИЕМЕ БЕЖАНЦИ ОТ ЯПОНИЯ!

http://pevetsa.blog.bg/politika/2011/03/16/obryshtenie-kym-bylgarskoto-pravitelstvo.709154
цитирай
9. 4aiotgluhar4e - Все по-страшно става. За съжале...
16.03.2011 23:19
Все по-страшно става. За съжаление! Не спирам да се моля, но не помага.
Мисля си, че май трябва да се размърдаме и да не чакаме като телета да ни обесят на врата бомбата Белене.
цитирай
10. анонимен - Да командироваме в Япония мангалите,
17.03.2011 05:13
та да събират там вехтории и старо желязо. Па ега им хареса и си останат там.
цитирай
11. mikino - Относно АЕЦ Белене
17.03.2011 09:00
Най-голямата глупост, която ще сътвори това правителство е да се съгласи на този проект. Зоната Белене е сеизмична - там е разлом! Рисковано е. Няма сигурен АЕЦ и Фукушима го доказа!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mikino
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2992957
Постинги: 294
Коментари: 5491
Гласове: 9209
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930