Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2011 12:18 - Супер Луната
Автор: mikino Категория: Новини   
Прочетен: 6247 Коментари: 7 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Астрономите предупреждават . че на 19 март 2011 ще може да се наблюдава необичайно ( рядко ) явление , такана реченото - "супер Луна" . Луната ще се намира на минимално разстояние до Земята.

image

На 19 март 2011г , нашият естествен спътник Луната, ще се приближи на минимално за последните 18 години , разстояние , което ще бъде около 356 577км. Освен това , в този момент , Луната ще бъде в пълна фаза , което още повече ще увеличи нейния физически размер. По думи на Ричард Нолла , редактор на сайта astropro.com, пълната Луна , намираща се по отношение на Земята в перихелий , ще представлява "екстремална суперлуна"

Някои учени изказват предположения , че близката и пълна Луна , ще повлияе на Земята и може да предизвика негативни природни последствия. Нолл казва , че в момента на сближаването на Луната и Земята, моеж да станат непредвидени изменения на магнитните полета на двете космически тела , което може да провоцира силни бури в океана , вулканична активност и даже да предизвика земтресения.

Независимо от това , че подобни прогнози може да изглеждат малко фантастични , учените не ги отхвърлят като варианти. По време на предишни "супер Луни" на Земята вече са ставали земетресения , наводнения и цунами. ИЗвестно е , че по време на обикновенно пълнолуние , в океаните и моретатаможе да се сменят теченията и да стават отливи . В случай на пълна супер-Луна , може да се говори , че въздействието на гравитационното поле на Земята е гарантирано.

По думи на Джон Видейл, сеизмолог от Университета "Вашингтон" в Сеатъл, сега на науката е известно , че колебанията на океанските течения , оказват пряко влияние на тектоничните плочи на Земята , което може да провоцира земтресение. Ученият отбелязват, че подобно въздействие на тектоничните плочи на Земята може да става и по време на слънчеви затъмнения , когато Земята , Луната и Слънцето са изравнени на една линия и гравитацията на Луната и Слънцето , въздействат на нашата планета с удвоена сила.

При това , сейзмолога казва, че не трябва да се подаваме на паника, тъй като вероятноста от катаклизми , макар и да съществува - е минимална. На много по голяма опасност са подложени жителите на особенните зони - места на планетата , където едната тектонична плоча се подпъхва под другата. Там влиянието на такива събития може да е наистина опасно.

По думи на специалистите , в "суперпозиция" Луната ще се намира малко повече от денонощие, и по всяка вероятност , това време няма да е достатъчно за въздействие на големите тектонични плочи , поради това , ефекта който се очаква е ускоряване на процесите, свързани с тектоничните плочи, които така или иначе биха се случили в близко бъдеще.

"На текущият момент , няма никакви статистически дани , показващи ясна зависимост от "супер-Луна" и катаклизми на Земята. Говорейки на сухият език на статистиката, този ефект , на основание на предишните наблудения , ще бъде нищожно малък. " - лазва Джон Беллини , геофизик от Гелогичната служба на САЩ.

Източник:

http://www.spacenewsbg.com/news/11/March/2011/2357/1/   

Мощното земетресение в Япония не е било провокирано от положението на Луната спрямо Земята, смятат сеизмолози от Руската академия на науките, пише електронното издание Нюз.Ру.

По-рано днес беше изказано предположение, че стихийното бедствие е станало, защото Луната в този момент е разположена от десетилетия наред в най-близка точка на своята орбита до Земята и нейната маса оказва въздействие върху литосферата на планетата.

Руският сеизмолог Александър Мараханов счита, че е малко вероятно предизвиканите от Луната приливно-отливни сили да са повлияли, защото земетресенията са резултат на дълбоки тектонични процеси дори не в земната кора, а в мантията.

През следващата неделя, на 19 март, Луната ще се доближи до Земята на дистанция 356,600 км, което се случва веднъж на няколко десетилетия. Тогава спътникът ще мине край Земята със 7 хиляди км по-близо от обичайното, посочват астрономите. Максималното отдалечаване на Луната от земята пък е 406,395 км

Според тях в този момент Земята наистина може да усети върху себе си максимално възможно влияние на лунно-слънчев прилив. Според тях може да се очаква неголямо засилване на честотата на земетресенията около 19 март, но няма причина за нещо катастрофално.

Източник:

http://mystics.eu/astronomia-kosmos/153-blizosta-na-lunata-do-zemiata-koeto-se-sluchva-na-niakolko-desitiletia-moje-da-povliae-na-zemnata-aktivnost.html

Мили приятели,

След този кратък материал, си мисля, че каквото и да се случи, трябва да вярваме в Бог и в себе си. Съдбата е предопределила разни събития, които не винаги можем да предотвратим.

Това, което трябва да знаем обаче е, че всеки един от нас е човешко същество, създадено с любов и тази любов е вътре в нас винаги! Тя е живецът! Тя е движещата сила и енергия, с която можем да си помогнем. Когато бъдем добри едни към други и когато се обичаме.

Лошите помисли, действия и думи влияят не само на нас, а и на Земята! Винаги съм била на мнение, че Земята е жива и попива всяка една отрицателна или положителна частица мисъл и енергия произведена от нас. В такъв случай, за да запазим себе си и Земята по-дълго, нека се опитаме да бъдем добри, дори и с враговете си!

Ако Бог е отредил лоши събития и пострадат много хора, останалите трябва да си помагаме и да не забравяме какво е казал Бог:

„Ако имаш две ризи – дай едната на ближния си!”





Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sparotok - добра мисъл
18.03.2011 12:59
Да се надяваме, че този път няма да се случат катаклизми, японците се настрадаха достатъчно...

За енергията в хората имаш право, трябва да я използваме за добро, а и да си помагаме един на друг!

Поздрави!
цитирай
2. анонимен - мисля че човечеството има още много ...
18.03.2011 18:40
мисля че човечеството има още много хилядолетия живот пред себи си
цитирай
3. makont - Просто си мисли,
19.03.2011 13:50
колко ли ще е красиво довечера, непременно трябва да погледам тази Луна. Сигурна съ, че ще е така, само положителни емоции ще има от съзерцанието на Голямото светило. Хубав уикенд!
цитирай
4. zahariada - Поздрави!
19.03.2011 14:02
Вишдя ли обратната страна на луната?
http://zahariada.blog.bg/technology/2011/03/16/obratnata-strana-na-lunata-veche-ne-e-samo-pesen-snimki.70927
цитирай
5. hristo27 - Жалко, че ще е облачно и няма да се ...
19.03.2011 15:14
Жалко, че ще е облачно и няма да се вижда.
цитирай
6. mikino - Жалко, че ще е облачно и няма да се ...
19.03.2011 15:35
hristo27 написа:
Жалко, че ще е облачно и няма да се вижда.

Заредила съм се с няколко кила техника и се моля да дойде ветрец, да отвее тези облаци! Просто наистина искам да я видя! Страхотна е! Тя е също част от циклите на природата и влияе върху нас!
цитирай
7. hristo27 - Жалко, че ще е облачно и няма да се ...
19.03.2011 15:51
mikino написа:
hristo27 написа:
Жалко, че ще е облачно и няма да се вижда.

Заредила съм се с няколко кила техника и се моля да дойде ветрец, да отвее тези облаци! Просто наистина искам да я видя! Страхотна е! Тя е също част от циклите на природата и влияе върху нас!


Успех ако вятърът пропъди облаците!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mikino
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2990875
Постинги: 294
Коментари: 5491
Гласове: 9209
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930