Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2011 14:05 - Близо 50 000 лв. са постъпили по сметката на БЧК в помощ на Япония
Автор: mikino Категория: Новини   
Прочетен: 1593 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ЩАСТЛИВА СЪМ, ЧЕ ИМА И ДОБРИ ДУШИ!

Екип на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) е в Япония и оказва съдействие на Японския Червен кръст (ЯЧК), съобщиха от БЧК. Храна, медикаменти и материали от първа необходимост се доставят по разчистените от армията пътища, а за най-спешните доставки се използва хеликоптерното звено на ЯЧК. МФЧК/ЧП разполага с хуманитарна помощ за 20 000 семейства, която ще бъде раздадена при поискване. Международният комитет на Червен кръст (МКЧК) е създал специален сайт за издирване на изчезнали хора.
Японският Червен кръст, чийто почетен президент е Нейно Величество императрицата на Япония, а президентът Тадатеру Коное, е президент и на МФЧК/ЧП, разполага с голям брой доброволци, повечето от които са със специализирана подготовка. Над 230 екипа на ЯЧК за действия в отговор на бедствия правят оценка на нуждите, оказват медицинска и първа помощ, здравни грижи и психосоциална подкрепа. ЯЧК разполага с болници, кръвни центрове и колежи за медицински сестри.
Националното дружество продължава активно да съдейства на държавните институции и участва в спасителните операции, въпреки затруднената логистика и други усложняващи хуманитарната ситуация фактори.
Доброволците на ЯЧК подпомагат евакуираните, раздават хуманитарна помощ, топла храна, хигиенни материали, предоставя се медицински транспорт. До момента са раздадени над 383 000 одеяла, над 5 млн. литра бутилирана вода, осигурени са над 3000 мобилни тоалетни, предоставено е над 4 700 000 литра гориво. Започнало е производство на сглобяеми къщи, като се очаква до 2 месеца да бъдат построени и предоставени повече от 30 000.
ЯЧК е разположил в центровете с евакуирани 115 медицински екипа, с повече от 800 члена, вкл. медицински персонал – лекари и сестри. Организацията е разгърнала полеви и мобилни клиники, които предоставят първа помощ, медицинска и психосоциална подкрепа на пострадалите. ЯЧК има над 2000 обучени да оказват първа психосоциална помощ. Психологична подкрепа ще е необходима за дълъг период от време тъй като хиляди хора се намират в състояние на стрес. Във всеки екип на Червения кръст, работещи на терен, има по една медицинска сестра – психолог. Тези екипи ще играят изключително важна роля, давайки възможност на оцелелите да споделят чувствата си на притеснение, болка или страх, поради загубата на близки хора. Възрастното население също е тежко засегнато и получава специални грижи, свързани с хронични заболявания и други заболявания причинени от бедствието като хипотермия и пневмония.
Във всички 47 региони (префектури) има звена на ЯЧК и складове със стоки от първа необходимост за бедствени ситуации.
Българският Червен кръст продължава набирането на средства по специално разкритата от организацията банкова сметка в подкрепа на пострадалите от земетресението в Япония


До момента по банковата сметка у нас, са набрани близо 50 000 лева. Активиран е и кратък номер 1255 (за трите мобилни оператора) за набиране на парични дарения чрез SMS съобщения. Дарения могат да се направят и on-line на интернет страницата на БЧК – www.redcross.bg.

В централата на БЧК и в областните червенокръстки организации непрекъснато постъпват запитвания за актуалните нужди и възможностите за дарения. Националното дружество приема с благодарност финансови средства, които ще бъдат предоставени по специална банкова сметка на Японския Червен кръст за дейностите, свързани с подпомагане на засегнатите от природното бедствие и за възстановителните работи след острата фаза на бедствието


Даренията, получени от национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец, ще се използват за отпускане на безвъзмездна помощ на пострадалите или за възстановителни дейности, предприети от Японския Червен кръст.

Българският Червен кръст поддържа непрекъсната връзка с Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (www. ifrc.org) и с посолството на Япония у нас.
Вчера БЧК откри банкова сметка за набиране на средства за подпомагане на пострадалите в Япония вследствие на земетресението и последвалото цунами. Това съобщи Христо Григоров.
Той уточни, че няма да бъде отправен национален апел за събиране на помощи за пострадалата страна и това е банкова сметка за солидарност. „Който желае, може по нея да преведе средства, с които да помогнем на японците”, добави Христо Григоров.
От БЧК по сметката са приведени 8000 швейцарски франка.
Българите могат да превеждат средства на следната сметка:

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД

IBAN: BG 64 UNCR 7630 1078 6609 13;

BIC: UNCRBGSF;

БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
(За пострадалите от земетресението в Япония).

Банковата сметка е публикувана на сайта на БЧК: www.redcross.bg

Българският червен кръст поддържа непрекъсната връзка с Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (www.ifrc.org) и с посолството на Япония в България.

Приятели и неприятели,
Нека да си спомним всички неща, които Япония направи за нас. Всичко, каквото тези хора правят за нас, можете да откриете на този линк

www.bg.emb-japan.go.jp/bg/news/index.html




Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mikino
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2984179
Постинги: 294
Коментари: 5491
Гласове: 9209
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031