Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2010 16:12 - 13ти...
Автор: mikino Категория: Забавление   
Прочетен: 2969 Коментари: 5 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
          Във връзка с предният ми пост и това, че винаги ме е вълнувало това число, бидейки дошла на този свят на 13-ти ми се иска да споделя с Вас малко интересни неща, свързани с т.нар. фатално число".
        
          Тези за 13-ската колкото искате... То е особено число... най-малкото заради това, че аз поне, не съм видяла човек, който да няма отношение към него. Някой вярват във фаталното, а други /такива като мен/, вярват че носи късмет.

РОДЕНИТЕ НА ТРИНАДЕСЕТО ЧИСЛО 

Числото 13 е сложно число. За да разберем защо, тряб­ва да разгледаме двете му съставки и техния сбор. Това число се счита за нещастно, но това е заблуда и се основава на чисто су­еверие. От гледна точка на науката за числата, аргументите в полза на тезата, че 13 е нещастно число, не издържат критика.

Съставните числа на числото 13 са 1 и 3. Както видяхме в по-предишните глави, и двете числа са много положителни и при­тежаващите ги успяват в избраната кариера. Те са практични, добри плановици и реализират плановете си енергично и систе­матично, интелигентни и творчески личности са и имат строго определени възгледи. Поради гордостта си не обичат да са задъл­жени на никого и не губят време при изпълнението на задълже­нията си. Амбициозни и целенасочени, не оставят една работа, преди да са я завършили.

Сега идваме до сбора на тези две числа. Ако съберем 1 и 3, по­лучаваме 4. То е диаметрално противоположно по характер и на 1, и на 3. Тук имаме роден песимист и притежаващите това число жи­веят в състояние на постоянна депресия. Тези две враждуващи чер­ти водят до изключително нещастно душевно състояние. От една страна, налице е непреодолима амбиция, желание за успех и изди­гане до най-високото стъпало на стълбата. От друга страна, число­то със своето отношение на несигурност и песимизъм се колебае да поеме рисковете, колкото и безопасни да са те. Възможностите, изгубени по този начин, изключват успеха и може добре да си пред­ставим състоянието на потиснатост в резултат на това.

Числата 13 имат остър ум и са схватливи. Те бързо заучават и са извънредно систематични и методични. Тяхната работоспо­собност е от висок порядък и се справят с работата си с мини­мално усилие. Би могло да се предположи, че с тези качества числата 13 винаги постигат успех. Но не - те са винаги склонни към провал, ако не се овладеят. Рядко са доволни от това, което имат и винаги искат още. Това е амбицията на числата 1 и 3.

Родените на 13-ти имат силна воля, разчитат на себе си и са независими. Обичат да планират. Склонни са да отлагат, могат да диагностират по-добре, отколкото да предписват. Имат добър ум, обичат да разрешават сами нещата си и разчитат повече на ума, отколкото на сърцето. Те са практични и в същото време идеалисти. Способни са на голяма преданост, но не са демонстративни. Обичат да бъдат насърчавани и въпреки своята независимост са много чувствителни. Имат голямо количество неизразена сила.

Емоции и секс. Емоционалният и сексуален живот на числото 13 е сложен и труден. Отново влиза в действие конфликтът на две противоположни числа и виждаме, че на повърхността чис­лото 13 е уверено и дружелюбно. Но това е само на повърхност­та. Вътре в себе си копнее за сигурност и страшно се нуждае от човек, който да му я вдъхне. То се нуждае постоянно от подкре­па.

Числото 4 играе голяма роля в емоционалния живот на роде­ните под числото 13. Числото 4 бавно се привързва емоционал­но, но затова пък веднъж привързало се, остава вярно за цял живот. Така искреността на числото 13 е извън съмнение, защо­то не му е лесно да обича, но когато обича, обича дълбоко.

Колкото и да изглежда странно, когато се дойде до секс, емо­цията играе много малка роля в живота му, ако въобще играе. То е силно сексуално, с огромен апетит, но изпразнено от чувс­тво, когато се дойде до физическия акт. Дори ако е с този, кого­то обича, актът е чисто физичеоки и в този момент то е заето само със собствената си животинска нужда. Желанието му се на­дига бързо и силата му е почти неконтролируема.

Отрицателни качества. Основният недостатък на числата 13 е техният краен песимизъм. Те са в състояние да отрекат всички­те си добри качества. Освен това са ревниви, защото са неувере­ни, въпреки влиянието на числата 1 и 3, дори ако не го проявяват. Макар че не са свадливи по природа, въпреки това си създават врагове, защото техният песимизъм е постоянен дразнител в от­ношенията им с другите.

Те никога не са доволни от това, което имат. Дори ако имат всичко, за което човек може да мечтае, искат още и още. Това може да ги доведе до потиснатост и депресия.

Хармонични взаимоотношения. Числата 13 са сложни характе­ри и се нуждаят от много лица, смесени в едно, което ги прави щастливи. Преди всичко се нуждаят от човек, който да ги подк­репя и да им вдъхва увереността, която им липсва. Душевното им състояние постоянно е мрачно. Ето защо е необходимо парт­ньорът им да разсее тези мисли и да ги накара да мислят по-по­ложително.

Въпреки всичко това, числата 13 са водачи по инстинкт и ко­мандири по природа. Партньорите им трябва да могат да ги следват. Най-лесният начин за приятеля или съпруга на числото 13 е да развие много добри душевни и умствени качества, които той притежава. Високият им душевен тонус, работоспособност и вяр­ност ги правят забележителни и партньорите им са наистина щас­тливи, стига само да могат да разберат нуждите им.

Болести. Най-податливият орган е черният дроб. Числото 13 страда и от болести в гърба и главоболие.

Лекове. Родените под това число трябва да включат в редовна­та си диета джинджифил и чесън и да избягват пикантна и лютива храна.

Съвети. Числата 13 трябва да преодолеят песимизма и да гле­дат на нещата от слънчевата им страна. Те имат късмет да прите­жават много добри качества и трябва да ги развиват, вместо да ги отричат. Успехът е наблизо и не бива да го пропъдят, като оставят възможностите да им се изплъзнат. Те имат водачески и командир­ски качества и са упорити. Няма причина да не преуспеят в живо­та. Единственият им недостатък е, че имат отрицателно отношение към всичко, което вършат. Трябва да преодолеят това с положител­ното усилие да развият сила на волята.

Цветове, носещи щастие. Цветовете, носещи щастие, са син, елек-трик и сив.

Скъпоценен камък, носещ щастие. Скъпоценният камък, носещ щас­тие, е син сапфир. Трябва да се носи така, че камъкът винаги да е в допир с кожата.

Метали, носещи щастие. Носещи щастие за родените под влияни­ето на това число са всички жълти метали, които особено се съчета­ват с наситени камъни.

Щастливи числа. Числата, в най-голяма хармония с числото 13, са:

а)  Простото число 1 и съставящите го числа 10 и 28.

б)  Простото число 3 и съставящите го числа 12, 21 и 30.

Неблагоприятни числа. Числата, антипатични на числото 13, са:

а)  Простото число 4, 13 и 22.

б)  Простото число 5, 23 и 14. Трябва да се помни, че числото 5 ще използва всяка възможност да експлоатира другите. То е вярно само на парите и може да предаде другите без колебание.

Благоприятни дати. Благоприятните дати за числото 13 са 1, 10 и 28 ден от месеца. По-малко, но също благоприятни са 12, 21 и 30.

Неблагоприятни дати. Неблагоприятните дати за родените под влиянието на това число са 4, 5, 14, 23.

Благоприятни дни. Събота, неделя и понеделник са добри дни за родените под това число. Ако тези дни се паднат на някоя от щастливите дати, ефектът се увеличава.

Неблагоприятни дни. Неблагоприятните дни за родените под влиянието на това число са сряда и петък.

Благоприятни месеци. Благоприятните месеци за родените под влиянието на това число са февруари, май и ноември.

 

Неблагоприятни месеци. Числото 13 трябва да внимава за здра­вето си през месеците януари, август и септември.

СТЪЛБА ОТ ТРИНАДЕСЕТ СТЪПАЛА

          Суеверията‚ свързани с „прокълнатата“ тринадесетица, не са от днес. Те водят началото си още от Древния
Египет. Съвременниците на Клеопатра и Тутанкамон предполагали‚ че стълбата‚ водеща към Висшето познание‚ се състои от 13 стъпала‚ последното от които олицетворява задгробния свят и прехода към вечния живот. И нищо чудно‚ че обитателите на долината на Нил по всякакъв начин избягвали “смъртоносното” число във всичките му прояви. Не го понасяли и древните римляни и можем да ги разберем. Числото 13 за тях било символ на нещастията‚ гибелта и разрушенията!

Историята с Тайната вечеря също е изиграла съдбовна роля по отношение на това число. На тържествената трапеза Синът Божий поканил дванадесетте апостоли. Последният‚ тринадесетият‚ бил Юда‚ който по-късно предал Спасителя. Оттогава всички християни смятат това число за носещо нещастие.

Разкази за печални събития‚ подобни на онази с Тайната вечеря‚ могат да се намерят и в древните скандинавски легенди. Някога на пир във Валгале (чертога на върховния бог Один) били поканени дванадесет богове и само Локи – духът на хаоса и раздора‚ проникнал на тържеството неканен‚ като така гостите се оказали тринадесет. В крайна сметка един от поканените‚ Балдър‚ бил убит по време на вечерята. Не е трудно да се досетим кой от присъстващите му е посегнал. Оттогава потомците на викингите взели да се боят от тринадесетицата като от огън.

През мрачното Средновековие лошата слава на числото само укрепнала. Народът неистово вярвал‚ че на сборищата си вещиците се събират винаги по тринадесет и в това има някакъв смисъл – те си устройват пародия на тайната вечеря. И въпреки че протоколите в съдилищата невинаги потвърждавали подобни изводи‚ да се убеди простия народ в обратното било невъзможно. Още повече‚ че според дълбокото народно убеждение‚ тези “симпозиуми” били председателствани от представител на Сатаната или лично от него.

ТРИНАДЕСЕТИЯТ, КОЙТО ВИ ЖЕЛАЕ ДОБРОТО

            Поради страх от прокълнатото число още в древни времена се оформила една своеобразна традиция – на масата никога да не се събират тринадесет души. Смятало се‚ че в повечето случаи това може да докара на домакина големи неприятности‚ като най-лошата от тях може да бъде някой от присъстващите да почине до една година. В различните краища на света детайлите също не съвпадат – според едни поверия при прадедите си щял да се отправи онзи‚ който първи стане от масата‚ според други – който остане последен. В Оксфордшир пък твърдели‚ че няма да му върви на онзи‚ който е седял най-близо до вратата. Не е за чудене‚ че всяка уважаваща себе си домакиня била готова да направи чудеса‚ само и само да избегне събирането на “опасна” компания. Ако това се случело‚ спешно се канели съседи‚ роднини‚ живеещи наблизо, дори случайни минувачи. През 60-те години на миналия век предприемчиви нюйоркчани дори се опитали да извлекат максимална изгода от суеверията‚ свързани с тринадесеторката. Щом у дома се съберял “опасен” брой гости‚ стопаните веднага набирали един специален телефонен номер и произнасяли нужните слова. Тогава‚ като след замахване с вълшебна пръчица в къщата се явявал някой си Фред Хорес – елегантен мъж на средна възраст. Той вземал някакви си двадесет долара и помагал да се “промени създалото се положение”. Всички били доволни!

О, АПОЛОНЕ!

          От незапомнени времена прокълнатото число се смятало за крайно неудачно като ден за начало на каквито и да било дела‚ включително семеен живот‚ пътешествия‚ нова работа. Във Великобритания например нито един суеверно настроен гражданин за нищо на света и до ден-днешен не би застраховал живота си‚ ако е тринадесети в списъка на клиентите на компанията. В мъгливия Албион застрахователните агенти са публикували ужасяваща статистика – всеки тринадесети техен клиент умирал в рамките на една година след сключването на застраховката. Но нали застрахователното дело се е появило много по-късно от легендите за пиршеството на скандинавските богове и преданията за Тайната вечеря! И все пак…

В САЩ също не бързат да променят нищо‚ свързано с числото 13. В паметта на американците е жив споменът за историята с космическия кораб “Аполо 13”. На 13 април 1970 година на него се взриви кислородният резервоар‚ което едва не причини гибелта на тримата астронавти. И макар че специалистите отдавна са установили причината за аварията‚ хората смятат‚ че вината за нея е на коварната цифра.

№13

            Ако съдбата ви застигне във Франция‚ не търсете там къщи с номер 13‚ защото такива няма! В нито един тамошен град‚ нито селце! Прословутият номер няма да срещнете и в нито един хотел. Едва ли ще се намери врата‚ украсена с числото 13, и в някой британски хотел. Неприязънта на надутите англичани към прокълнатото число направо минава всички разумни граници. Свидетелство за това е и случай‚ който преди време се появи на страниците на вестниците.

Преди много години на една от улиците на малък английски град се състояла официална преномерация на къщите. Една от собствениците‚ за нещастие‚ получила номер 13. Бедната жена отправила писмен протест срещу това решение‚ а когато той бил отклонен‚ се оплакала във Върховния съд. Все пак агентите по наемане на жилища един по един заявили под клетва‚ че 13-ият номер наистина е навлякъл на къщата куп неприятности. В резултат на това станало почти невъзможно да се даде тази къща под наем. И как мислите – дали жената е спечелила процеса? Да‚ само че още на следващия ден починала от сърдечен пристъп и въпреки че на вратата на дома й закачили табелка с числото 12‚ той още дълги месеци стоял празен. Дали това не е било отмъщението на прокълнатото число? Защо пък не! Така или иначе през 1930 година във Великобритания била подписана петиция за сваляне от вратите на къщите на “нещастното число”. По същата причина в лондонските киносалони няма 13-о място на нито един ред. За да са по-далеч от греха!

Не са пожалили номер 13 и в Италия‚ Испания и Северна Америка. В задокеанските небостъргачи например не съществува 13-и етаж и след 12 веднага идва 14. Някои авиокомпании не продават билети за място под номер 13 – в салоните на самолетите след 12 място следва 14. Пътниците са във възторг или поне така твърдят психолозите‚ защото хората‚ които панически се страхуват от прокълнатото число‚ все още са доста. Неслучайно за този страх е измислен и специален термин – “тринадесетофобия”.

КАКВОТО И ДА ПРАВЯ, ВСЕ НЕ МИ ВЪРВИ

           Историята познава немалко примери от живота на знаменитости‚ чийто страхът пред прокълнатото число минавало всякакви рамки. Един от тях е Рихард Вагнер. Числото 13 го съпровождало постоянно. Той е роден през 1813 година, сумата от цифрите на което (1+8+1+3) е равна на 13. Написал е тринадесет /!/ опери. Когато Рихард навършил тринадесет години‚ починал неговият любим композитор Вебер‚ чиято опера “Волният стрелец” Вагнер чул за първи път на 13 октомври 1824 година. След тринадесет години‚ на 13 септември‚ Вагнер станал диригент на оперния театър в Рига. На 13 април 1844 година композиторът завършил операта си “Танхойзер”‚ а на 13 март 1861 тя с трясък се провалила в Париж. Вагнер живял в изгнание тринадесет години. На 13 юли 1882 година завършил партитурата на мистерията “Парсифал”. На 13 септември същата година заминал за Венеция‚ където починал на 13 февруари 1882-ра . Впрочем великият музикант е имал всички основания да направи такава тъжна равносметка на своя живот: “Ако от самото ми раждане не ме преследваше това прокълнато число‚ към тридесетата си година щях да съм покорил целия музикален свят!…”.

КЛУБОВЕ ПО ИНТЕРЕСИ

            Независимо от всичко‚ свързано с числото 13, и въпреки разпространените суеверия в някои страни съществуват странни на пръв поглед обединения‚ наричащи се “Клуб на тринайсетте”! Техните членове се събират точно по тринадесет души‚ точно на 13-то число и с особено удоволствие‚ когато то се падне в петък! Това обаче не им носи никакви беди!

Кой още може да погледне с пренебрежение на „фаталното“ число от висотата на положението си? Колкото и да е странно‚ всички родени на 13-и. Тези щастливци веднага получават здрав имунитет към лошото влияние на оскверненото число. В този ден те могат без никакви опасения да правят всичко‚ което им хрумне. Нещо повече – любимците на прокълнатото число непременно ще имат успех във всички начинания‚ насрочени именно за 13-ти. Какво да се прави – на някои щастието направо им се лее върху главите!

Друго любопитно:

- Знаците на обратната страна на доларовата банкнота включват 13 нива на пирамидата, 13 звезди над главата на орела, 13 стрели в лапите на лъва;

- Алфред Хичкок е роден на 13-ти август 1899 година в лондонското предградие Лейтънстоун в семейството на Уилям и Ема Хичкок.

- Каръшкият космически кораб Apollo 13 излетял в 13:13 часа по централноевропейско време на 11 април 1970 година. Сборът от цифрите на датата също е 13 (4+1+1+7+0 = 13). Взривът, повредил кораба, станал на 13 април, но не и в петък. Въпреки всичко екипажът успява да се върне на Земята;

- На 13.09.1929г. е роден Николай Георгиев Гяуров - български оперен певец, бас.

- 13 са листчетата на маслиновото клонче.

- Буч Касиди, печално известният грабител на банки и влакови композиции, е роден в петък, 13-ти април 1866 година.

 





Гласувай:
4



1. анонимен - 13-ти си е едно СТРАХОТНО число!!:)
13.09.2010 16:17
Най-малкото защото и аз съм родена на 13-ти:)))))))
Фаталистите да си гледат работата....:)))
цитирай
2. mikino - Най-малкото защото и аз съм родена ...
13.09.2010 16:20
vihra13 написа:
Най-малкото защото и аз съм родена на 13-ти:)))))))
Фаталистите да си гледат работата....:)))

Ами и аз така им казвам! Нищо, че рожденият ми ден през 4г. се пада в петък! А пък колко ми върви, ако мине черен котак простооооо!
цитирай
3. tili - Хубав постинг!
13.09.2010 16:52
Аз пък съм 8-мица - двойна четворка. Карам я някак си:)))
Нищо случайно няма, трябва да си отработваме някои неща, нали?
цитирай
4. tili - И да не забравя!
13.09.2010 17:09
Честит рожден ден! Здрава и щастлива бъди!!!
цитирай
5. bluebe - Честит рожден ден!
13.09.2010 18:50
Здрава,щастлива и благодарна бъди!Всеки с късмета си!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mikino
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2993175
Постинги: 294
Коментари: 5491
Гласове: 9209
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930