Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2010 11:21 - Евровизия – къде сме ние?
Автор: mikino Категория: Музика   
Прочетен: 3081 Коментари: 10 Гласове:
7

Последна промяна: 31.05.2010 11:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Защо поредна година България не стига до финал на конкурса Евровизия? Много хора си задават този въпрос и умуват върху причината. Няма какво да умувате Дами и Господа!!! Нищо учудващо и странно няма!

            Анализирайки всичко, случило се до момента, започвам да си мисля, че всяко участие на България в Евровизия е придружено със скандали и някакви конспирации.

           За петте години, през които се опитваме да представим на Европа запомняща се и качествена в музикално отношение песен, като че ли не е имало случай, в който българският конкурс да протече без сътресения.

           Елица и Студжи с песента "Вода" може би, бяха единственото изключение.Те не само че накараха Стария континент да си тананика нашенска мелодия, но и събудиха самочувствието, че и ние можем да дадем нещо на света и да се гордеем поне за малко, че сме българи.

              Първото участие на България в конкурса беше през 2005 г. с "Лорейн" на разпадналата се вече група "Каффе", а скандалът - повече от сочен. Оказа се , че вотът е купен и именно "Каффе" ще спечелят правото да ни представят на песенния конкурс. Предсказанието беше на Слави Трифонов, който участваше със Софи Маринова и песента "Единствени". Те се оттеглиха заради предполагаемата манипулация. Но това не беше всичко. Изведнъж се разбра, че "Лорейн" поразително много прилича на още няколко български песни и музикантите бяха обвинени в плагиатство. Разкритието дойде от шоуто за телевизионни гафове "Господари на ефира".

                През 2006 г. първенството се падна на Мариана Попова. Тя спечели с песента Let Me Cry в дует с Азис. Отново не се разминахме без скандали. Още преди финалното гласуване от участие се оттеглиха Мариана Пашалиева и победителят от шоуто "Стар академи" Марин, които се представяха с песента "Невъзможна тишина". Продуцентът им Дони ги убедил да го направят с аргумента, че конкурсът е предрешен и победител ще стане жена. Други участници пък оспориха избора на Мариана, защото имало технически проблем при гласуването, и настояха то да бъде повторено.

                2007 г. беше годината на Елица Тодорова и Стоян Янкулов. Най-успешното ни пердставяне! Те бяха безапелационни на българския финал, но най-интересното предстоеше. Елица и Стунджи взривиха Европа с "Вода” и се класираха на пето място на големия финал в Хелзинки.

               През 2008 г. сменихме стила, което за мен лично бе огромна грешка и в Белград изпратихме "Дийп зоун проджект" с Балтазар и Йоана с парчето DJ Take Me Away. Обидени и недоволни нямаше, само дето информацията за победителя се появи на сайта на конкурса половин час преди името му и резултатите от гласуването да бъдат обявени.

               Миналата година за малко да не участваме, защото изборът на Illusion и Краси Аврамов се превърна в своеобразна война. Т. нар. "Човекът глас", завършил пантомима в НАТФИЗ, се върна в България след повече от 10 години в САЩ с амбицията да спечели любовта на българите и европейците. Уви – ДА ама НЕ. "Въоръжен" с нетрадиционна песен и клип, режисиран от Валери Милев, той атакува и спечели българския конкурс, но срещу него се изправи половината музикантска гилдия  /и с право/, както и поддръжниците на младата певица Поли Генова. Самата тя израснала по коридорите на Националната телевизия - с детското музикално предаване "Бон-бон". Поли беше един от първите "бонбони", заедно с останалите момичета дори записаха песен с Борис Гуджунов. На концерта по повод 50-годишнината на БНТ тя представи нов вариант на песента "Песен моя, обич моя" на Йорданка Христова.

А Аврамов, очевидно не бе в кондиция и фалшът се долавяше и от хора, които изобщо не са професионалисти в музиката. Отново се появиха съмнения, че има манипулация на вота. Котето всъщност, за мен си бе самата истина! Срещу него беше организирана онлайн петиция. Появиха се и коментари, че е безсмислено да участваме, както и че не може да очакваме с тази надпревара всичко да е наред, след като в държавата нещата са обърнати с главата надолу. От БНТ заявиха, че песента ще бъде поправена, но допуснаха и възможността да не се явим в Москва, където се проведе конкурсът, но до такава развръзка не се стигна и той все пак отлетя за руската столица, но Illusion определено не се хареса. Българската песен не се класира за финала и остана трета отзад напред със само седем точки актив.

             За да си спести още един позорен и белязан от скандали национален конкурс за участник на "Евровизия", БНТ подходи радикално и определи Миро да представя  България тази година. След като чух „Ангел си ти” няколко пъти и се опитах да си представя как би изглеждало изпълнението на сцената в Осло, започнах леко да се съмнявам в успеха това парче. От дълги години следя конкурса, поради личен интерес. Защо никой не се сети, че Европа вече обръща гръб на пищните шоу-програми и се връща към по-класическите изпълнения? Европейците най-сетне започнаха да осъзнават, че освен шоу трябва глас, визия и сценично поведение.

             В тази връзка, талантите които излязоха в няколкото сезона на „Мюзик Айдъл”, както и тези от  „България търси талант”, с малко повече работа и обработка спокойно можеха да се мерят с прекрасните изпълнения, които чух в двата полуфинала на Евровизия.

              Защо избраха Миро?

 Ясно е, че от край време всички музикални конкурси в България се опорочават с лобита и пари. Единствената ми надежда бяха „Мюзик Айдъл” и „България търси талант” – тези две предавания все пак показаха на хората, че тук растат децата на Орфей! Неподправени и истински – такива, каквито бяха по-голямата част от изпълнителите на тазгодишната Евровизия.
             Какво стана с тези наши таланти?
             Къде отидоха тези вълшебни гласове?
             Нямам нищо против Миро – човека пее, прави музика, прави шоу... НО не е ли време да позаменим старите муцуни с нови – млади, ерудирани и готови да се борят. Таква, които не са нечий синове и дъщери
              Защо трябва да ги принуждаваме да си събират куфарите и да ходят да пеят в чужбина, а не да им помогнем самите ние?
              Какво правят музикалните среди? Очевидно е, че и между самите музиканти има конфликт, но защо той трябва да се отразява на младите ни таланти?
             Другото, което не направиха нашите дебеловрати бизнесмени – не им помогнаха!
             Защо спонсорството на млади таланти отново е обвързано с лобизъм и връзки?
             И още - какво правят медиите по въпроса с излъчването, продуцирането и медийната подкрепа? Колко пъти се излъчва наша песен в чужди медии?

             Не искам да продължавам да си задавам купища въпроси сама на себе си – търся отговорите им от отговорните за нашето представяне пред Европа. Защото нашите песни, музика и култура са нашата визитна картичка пред света! Нека те да си помислят, как изглеждаме в очите на цял свят!




Тагове:   евровизия,   Ние,


Гласувай:
7



1. smani - mikino
31.05.2010 11:41
Елица и Стунджи се представиха най-успешно, защото парчето беше уникално, представено по уникален начин, заслужаваше да бъде първо, но нали сме малка страна.. Другите ни предложения са пълна боза смесица между поп и стара естрада, включително и песента на Миро.
цитирай
2. анонимен - Малка забележка
31.05.2010 18:18
Моите уважения, но да сложиш в едно изречение млади и ерудирани е меко казано неуместно. Случайното съчетание на думи няма да "подсили" текста, а само го прави смешен.
цитирай
3. анонимен - до номер 2
31.05.2010 21:05
Ти си бил голям ерудит!!! Сигурно говориш чужди езици?

erudite, well-read/-informed, knowledgeable

Къде видя възрастов ценз? Или твоята културност почива на комплекси и ерОдиция?
Без уважение към парвенюшки коментари,
Васил

П.С. Мики, мерси за подкрепата!
цитирай
4. mikino - Моите уважения, но да сложиш в едно ...
01.06.2010 08:54
анонимен написа:
Моите уважения, но да сложиш в едно изречение млади и ерудирани е меко казано неуместно. Случайното съчетание на думи няма да "подсили" текста, а само го прави смешен.

Хахахах! И какво нередно видя? Че нещо не разбрах, може би ти е трудно да повярваш, че има млади ерудирани хора??? Хаххахаа не знам в случая кой е смешен, дали поста ми или неуместният ти коментар.
Някои хора явно ги дразни истината и търсят повод за заяждане и понеже нямат какво да кажат се хващат за една дума! Хахахаха!
Значение на думата ерудиция
Ерудираност - Начетеност, задълбочени познания в някоя научна област, в областта на литературата, изкуството, културата.
И да ти задам въпрос, след като виждаш значението на тази дума:
Смяташ ли, че в България няма такива музиканти?
Аз смятам, че такива има!
цитирай
5. fireball - Виж...
01.06.2010 09:35
Най-ценното на младите хора е ... че не са ерудирани! Когато имаш задълбочени познания в нещо, оригиналността изчезва! Но това не е толкова важно и е друга тема.
Най-ценното на Елица и Стунджи е това, че те представиха СЕБЕ СИ! А това безусловно печели.
Млади изпълнители има, но трябва да се даде път и на млади композитори (по възможност - не ерудирани, не утвърдени и пр. и пр.) защото сегашните са толкова схематизирани и обладани от желанието да направят НЕЩО КАТО...., че нищо не се получава.
цитирай
6. lubara - И като се има впредвид регламента, ...
01.06.2010 18:33
И като се има впредвид регламента, всичко е ясно. Обидно е да сме в апашката, по -добре да се оттеглим, както някои други страни.
цитирай
7. анонимен - здравей
05.06.2010 12:35
Мнго добър блог: http://eurovisiontimes.wordpress.com
цитирай
8. анонимен - евровизия
06.06.2010 11:05
Смятам , че е дошло времето да збравим протекциите ! Имаме много таланти .Ако продължава така наистина по добре да не участва нашата страна .
Или участието да бъде за сметка на изпълнителя със събрани от неговото изпълнение средства ?Да бъде променен начина на класиране .
цитирай
9. анонимен - Евровизия
07.06.2010 10:42
Ами,докато не се научим каква музика да правим,няма да минем и пурвия кръг,а имаме толкова хубав фолклор и талантливи певци.Знаетели каква музика ште излезне от фолклора в комбинациа от електронно или техно музика или денс,а защто не и само фолклорна,вярвам че ще стигнем поне до полуфинал,нека да се замислят следваштия път когато измислят някоя песен за Евровизия,за там трябва да може песента да те грабне с първите ноти и освен това да се испее от певец,а не"певец"-без глас.Само,ако го направят това,какво ще излезе като резултат ще е върховно.
цитирай
10. mikino - 9. анонимен
16.06.2010 13:56
Всичко е много комплексно. Съжалявам, че чак сега чета коментарите Ви.
Един изпълнител, преди да излезе на сцената, според мен трябва да помисливърху много неща:
- вида си като цяло - облекло, грим и т.н.
- песента, която е избрал дали подхожда да аудиторията, а и за самия него
- дали се чувства добре когато изпълнява определена песен.
- сценичното си поведение /като в това включвам т-нар. от мен "пеене от душа"/
- усмивката
- душевното си състояние - каква енергия излъчва самия той по време на изпълнението и дали е игнорирал онова притеснение, което предизвиква треперене на глса
- една от грешките им: да мислят за резултата - не, те трябва да мислят са песента, за да пресъздадат качествено настроението в нея
- дали обичат публиката си?
- и най-важното: вярата, че могат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mikino
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2992886
Постинги: 294
Коментари: 5491
Гласове: 9209
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930