Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2013 15:59 - Арестуваха 25 блогъри в Турция за туитване на "дезинформация"
Автор: mikino Категория: Новини   
Прочетен: 2185 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 05.06.2013 16:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Въпреки извинението на турския вицепремиер Бюлент Арънч, протестите в Турция не стихват, а продължават с нова сила.

Полицията арестува 25-има блогъри в Измир, Турция заради туитване на "дезинформация", предаде Би Би Си, като се позова на държавната Анадолска информаци. Те са заподозрени, че чрез мрежата са подстрекавали към размирици и антиправителствена пропаганда.

Задържаните са под 30 години. Извършени са обиски в 38 апартамента в пристанищния град.

Още 14 блогъра са обявени за издирване. Двама от арестуваните са от български произход, съобщи Фрог нюз, позовавайки се на наши изселници.

 

Бунтовна песен

Премиер Реджеп Таийп Ердоган заяви преди дни, че пишещите в Twitter са "нарушители на реда и спокойствието" и "източник на дезинформация", а Twitter e напаст. В друго интервю Ердоган е още по-категоричен: "Социалните мрежи бунят обществото".

Резкият тон на Ердоган контрастира с отстъпчивостта, изразена от заместника му Арънч. Арънч поднесе публични извинения на пострадалите от действията на полицията и призова демонстрантите да прекратят протеста. Но той отказа да се извини "пред тези, които предизвикват безредици в турските градове и се опитват да посегнат на свободата на турските граждани".

Протестите обединиха дори такива враждуващи лагери като тези на феновете на футболните отбори на "Галатасарай", "Бешикташ" и "Фенербахче", което доскоро се смяташе за абсурдно.

Протестите вече са обхванали цялата страна. Пострадали са най-малко три хиляди души.

Медии се извиниха за информационното затъмнение

Медии, които доскоро се правеха, че не забелязват какво става на улиците като турската телевизия NTV се извиниха на турските граждани и вече отразяват случващото се. Изпълнителният директор на конгломерата, който притежава телевизията - Сем Айдън, заяви, че критиката към канала до голяма степен е била справедлива.

Нашите зрители се чувстват предадени, каза той след среща със служителите, някои от които подадоха оставки в знак на протест срещу информационното затъмнение.

На площад Таксим в Истанбул още на 31 май излязоха да подкрепят протестиращите и известни актьори от турски сериали. Звездите от телевизионния сериал "Великолепният век", разказващ за султан Сюлейман Великолепни, се присъединиха към протестите.

Халит Ергенч, изпълняващ ролята на султана, поведе колегите си от популярния сериал, който Ердоган се опита да забрани в Турция заради превратната представа, която създавал за една от най-силните фигури на Османската империя. 

Заедно с него още в първите дни пред протестиращите заяви подкрепата си Мехмет Гюнсур, Озан Гювен, Серкан Алтънорак и Дениз Чакър.

Снимки и видео с участието на групата разпространи актрисата Дениз Чакър на страницата си във "Фейсбук".

Междувременно министърът на външните работи Кристиян Вигенин заяви, че засега българското МВнР няма да призове към въздържане от пътуване в Турция, както направиха някои европейски страни.

Засега не смятаме, че трябва да препоръчваме да не се пътува за Турция, каза пред БНР Вигенин. "Няма индикации, че протестите прерастват в неуправляема ситуация. Ще се съберем отново с колегите да решим дали се налагат допълнителни препоръки. Не ми се струва разумно български граждани да се включват в тези протести. Те са национален въпрос на Турция", каза още външният министър.

 

Жената в червено - символ на протеста

В червената си памучна лятна рокля, с гердан и бяла чанта през рамо тя можеше да се разхожда по моравата на някое градинско парти; пред нея обаче е застанал приведен маскиран полицай, който пръска сълзотворен газ, каращ дългата й коса да се надига.

Образът на жената в червено, споделян безкрайно в социалните мрежи и рисуван като карикатурен образ по плакати и стикери, се превърна в лайтмотив за протестиращите жени на антиправителствените демонстрации в Истанбул, пише Александра Хъдсън от "Ройтерс".

"Снимката въплъщава същината на този протест - насилието на полицията срещу мирните протестиращи, хората, които само се опитват да защитят себе си и това, което ценят", казва студентката по математика Есра в квартал "Бешикташ" близо до Босфора, който е един от центровете на протестите през последната седмица.

На едно от изображенията, рисувани върху стени, жената изглежда много по-голяма от полицая. "Колкото повече пръскате, толкова по-големи ставаме", гласи надписът до него.

Гези парк, откъдето тръгна искрата на протеста

Разрушаването на Gezi Park - темата, която предизвика протестите, е част от по-широк проект за градско преустройство в Истанбул. Заради това избухна и недоволството на 28 май.

Правителството иска да облекчи пешеходците и движението около площад Таксим; договорът за изпълнение на проекта е сключен с Kalyon Group - компания, известна с тесните си връзки с правителството.

Проектът включва изграждането на търговски център, за който премиерът Ердоган заяви, че не би било "традиционен мол", а по-скоро ще включва културни центрове, опера и джамия.

Планът включва и възстановяването на казарми от османския период, които са близо до мястото, и разрушаване на историческия Културен център на името на бащата на турската република Ататюрк.

Правителството е обвинявано във вземане на неясни и противоречиви изявления за проекта, който предизвика гнева на протестиращите, които се противопоставят на замяната на зеления градски парк със сив бетон и бездруго презастроения център на Истанбул.

Източник: www.webcafe.bg/id_1422796949



Гласувай:
8



1. joysii - В Турция протестира интелигенц...
06.06.2013 14:22
В Турция протестира интелигенцията.
Учители участващи с стачките са заплашени с уволнение.
Всичките ми приятели от Турция твърдят,че има медийно затъмнение-т.е.-по улиците има огромни тълпи от недоволни хора и тяхното разпръсване съвсем не е безобидно.
Пострадалите са много.
Но и духът им не е сломен, напротив, имат нагласата да извоюват своята победа над закостенелите консервативни нрави и връщането на черните фереджета.
цитирай
2. mikino - В Турция протестира интелигенц...
10.06.2013 08:41
joysii написа:
В Турция протестира интелигенцията.
Учители участващи с стачките са заплашени с уволнение.
Всичките ми приятели от Турция твърдят,че има медийно затъмнение-т.е.-по улиците има огромни тълпи от недоволни хора и тяхното разпръсване съвсем не е безобидно.
Пострадалите са много.
Но и духът им не е сломен, напротив, имат нагласата да извоюват своята победа над закостенелите консервативни нрави и връщането на черните фереджета.

Подкрепям ги!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mikino
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2984834
Постинги: 294
Коментари: 5491
Гласове: 9209
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031