Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2010 12:51 - Интригантите – паразитни и зловредни!!!
Автор: mikino Категория: Други   
Прочетен: 6142 Коментари: 4 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Какво се случва когато между двама души има личен спор и го отнася трети!?!

Не знам дали, ровенето и гледането в чуждата паница е българска черта, но от паразити ми дойде до гуша! На където и да се обърна, където и да ида, не минава ден, без някаква заплетена история или интрига, от която страдат хора!

Когато някой си има проблем, обикновено нормалният подход е да тръгне сам да търси решения. Когато в този проблем е намесена друга личност и с нея умишлено липсва комуникация, вече нещата „миришат” на конфликт. ОК! До тук добре....

Вместо тези двамата да седнат и да разрешат проблема, на единият му скимва, че за да му е чиста работата пред останалата част от колектива, може да си изтрие ръцете с трети, нищо не подозиращ човечец. Търси се „удобен балама” /обикновено жертвата е добронамерена и съвестна душица, която съобразява действията си с колкото се може повече хора, да не би да засегне някой/. После започва и търсенето на повода: Как тъй да извъртим нещата, че третият да е виновен....? И естествено повод се намира – неволно действие или дума, без умисъл вкарва „третия” в конфликта между другите двама...

Въпросният „трети” се чуди от къде му е дошло и как да тушира конфликта. Той прави всичко възможно, но понеже вече има повод, другите двама са му ядосани,  наливат масло в огъня и той става „виновният”. „Ощипания” или по-простичко казано, този от който е възникнал проблема се старае да замаже работите, но за съжаление вече се е оплескал и вони и няма как да „оправи” нещата, тъй като е станало твърде късно. В крайна сметка, вторият остава безмълвен, защото решава, че конфликта се е пренесъл между другите двама, а причината е че „баламата” се е усетил и съответно предприема някакви действия, за да реши нещата по свой начин.

Какво се случва от тук нататък?

С разширяването на конфликта се спира нормалното протичане на работния процес. Започват мръсни номера и разни уж незначителни грешки, които бавят или объркват работата на по-високо ниво. Твърде възможно е да достигне огромни размери и да повлече още хора и да се добавят още негативи. Възможно е, да се стигне и до това, някой от участниците в конфликта, да загуби работата си или грубо казано да „изгори”.

Вариант 1 – интригата става все по-дълбока, докато един тримата не му писне и не се разприказва.

Последствие:  някой „изгаря”, но не се знае кой от тримата.

Вариант 2 – отново имаме разрастване на интригата, но този път благодарение на първия, който е поставил началото.

Тук имаме два вида последствия:

-          „изгаря” последният „трети”, поради факта, че върху него се е изляла цялата помия, от двустранния конфликт;

-          „изгаря” първият, защото рано или късно се оплита сам в собствените си мрежи;

Вариант 3 /който ми се струва невъзможен и граничи с утопия/ - тримата сядат и се разбират кой какво го „сърби”.

Последствие:  тук нещата са най чисти, защото понякога в спора се ражда истината. Ако този спор бъде достатъчно дискретен, всеки поема своята отговорност без фанфари и излишни приказки.

Защо изложих всичко това?

Ами защото това е често срещано явление и е все по-характерно за българина.

Имам усещането, че интригата е хоби за много хора, които явно нямат друга работа и са решили, че за да си запълнят времето, трябва да пречат по този начин и да забъркват каши, усложнявайки живота на околните със собствените си проблеми.

Кое е решението, как да се пресече това още в зародиш?

Единият вариант е колектива да „изхвърли” или игнорира, човека от който е тръгнал проблема, за да не пречи на работата.

Вторият вариант е „Право куме в очи!” или просто проблема се поставя на масата и се говори.

Третият вариант, който не е много желателен, е проблема да бъде поставен на по-високо ниво и там да кажат какво е решението.

Четвъртият вариант е радикален, но понякога доста ефективен – просто да се отсече гнилия клон или по-просто – създаващият интригите да затвори вратата отвън. Но тук вече идва и обективната оценка на по-високо ниво – кой е действителният виновник, за създалата се ситуация.

Ето до какво може да Ви докара един паразит! Зловредно създание, което не само, че вреди на себе си, а и на околните.

Значението на думата в Българския език е нарицателно за човек, който не умее да борави с факти , кой преиначава,"украсява",хиперболизира, като спестява допълнителна информация, която не е в негова полза, след което натрапва на близък с цел вреда на друг.

Наричам тези хора паразити, защото поведението им е заразно, дори е възможно и Вие да бъдете заразени.

Паразитът се развива за сметка на гостоприемника, който губи постепенно жизнеността си. Терминът произлиза от гръцки език:  рarassitos - някой, който се храни от чужда трапеза.

 Лечението на болестта „интрига”, причинена от тези паразити е дълго, мъчително и обикновено остават следи, като от тумор. Тези зловредни буквално изяждат психиката и нервите Ви, което ако е продължително би могло да навреди и на физическото Ви здраве. Единствената ваксина е истината – когато боравим с нея, рано или късно се вижда кой е първоизточника. Тя ни предпазва от вмешателства, защото както казват хората: „Когато фактите говорят, и боговете мълчат”. Понякога дори се налага да „влезете” в интригата, за да не пострадате. Дори и да се е случило и вече да сте част от подобна воня, бъдете ваксинирани. Вярно, че не винаги да се каже истината е лесно, дори боли..... Въпросът е как ще си изиграете картите и дали дипломацията и търпението са едни от талантите Ви!





Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zahariada - Много сложен казус.
30.03.2010 01:05
Никой не те коментира. Само един цитат от мен, който може би обобщава. Ако искаш друг път ще ти кажа от кого го чух. Каква е разликата между умния и мъдрия човек? Отговорът е: "Умният влиза в ситуацията, а мъдрият седи отстрани и наблюдава."
цитирай
2. mikino - Ами...
30.03.2010 08:56
Който иска коментира, който не, поне съм благодарна, че някои се е постарал да прочете този пост.
А по повод "влизането" в подобна ситуация - понякога става принудително, поради факта, че се пречи на работата. Тези интриги "удрят" хем личностно, хем объркват нещата.
цитирай
3. zafirov - Mi...
30.03.2010 10:20
Има си хора, за които това е спорт и при успешно завъртане на нещата изпитват извратено удоволствие от резулатата. Според мен най-доброто в такъв случай е да бягаш далече от такива хора или да поставиш въпроса на по-високо ниво директно и без колебание. Един вид да удариш безмилостно интриганта в момента, когато е все още слаб. Колкото и грубо да звучи психологическият профил на този тип хора казва, че те страдат от проблеми със самочувствието и нагласата си за ролята си в колектива. Чрез създаването на дребни конфликти несъзнателно се опитват да дирижират поведението на другите и ако не бъдат поставени на място рязко и точно то промяна в поведенито няма да има и някой невинен ще продължи да си го отнася вместо интриганта :)
цитирай
4. mikino - 3. zafirov - Mi...
30.03.2010 10:38
Аз на това му казвам избиване на комплекси. Тези "хора" много добре осъзнават, че не са лидери, нямат уменията да бъдат такива, вършат малко работа и това е техният начин да се изтъкнат.
Слагам "хора" в кавички, защото тяхното поведение изобщо няма нищо общо с хуманност и разбиране към околните.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mikino
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2993270
Постинги: 294
Коментари: 5491
Гласове: 9209
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930