Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2010 17:29 - Колко струва труда на българина?
Автор: mikino Категория: Други   
Прочетен: 3037 Коментари: 8 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Отново се появявам, с моите размисли и страсти. Този път, тези разсъждения са провокирани от реклами на агенции за подбор на персонал , спомени от моето 5-месечно търсене и ходене по мъките, както и от любопитството ми да прегледам някоя и друга обява за работа.

Отварям си аз един сайт за работа и първото нещо, което търся освен самите обяви са парите, които предлагат срещу съответни изисквания, компетенции и задължения. Не знам каква е наредбата за информиране на бъдещи кандидати, но съм разочарована – 90% от обявите нямат обявено възнаграждение и това не е от днес или от вчера, а от години!

Не се ли научиха тия „работодатели”, че хората не пасат патки и дори и да са без образование, търсят т.нар. от мен „число” т.е. числото е трудовото възнаграждение, което се формира от трудовия стаж, компетенциите на работника, неговите квалификации /разбирайте образование и разни допълнителни курсове/ и труда, който той полага. Била съм на доста интервюта и трябва да Ви кажа, че въпросното число е от първостепенна важност, другата информация е просто „местене на въздуха”. Защо? Ами защото кандидата е достатъчно запознат от самата обява, какво се изисква от него!

Е, стигаме и до същината на темата...

Добре де, не са си казали числото, хайде сега на интервюто, както казваше един приятел, да видим „За кфо иде реч!?!”. Сядаш пред интервюиращия и той започва да ти обяснява поне 10 мин. какво ще се иска от теб, да те разпитвам какво можеш и какво не, може и тест даже да попълниш и т.н. Още 10 мин. ти се отнемат, за представяне на компанията – колко са велики, колко са големи, как те са най-добрите и т.н. За 20 минути, ти вече си изтощен, а не са ти отговорили на основният въпрос: „Какво е числото?” И тъй идва заветния момент.................. С надежда очакваш да чуеш заплата, с която можеш поне:

-          да си плащаш сметките, таксите  и данъците към държавата,

-          да върнеш или доплатиш заеми, които си натрупал през времето, когато си бил без работа или си купил някаква трошка, само и само да се движиш с нещо, освен пеша;

-          да гледаш децата си или възрастните ти родители, които държавата е изоставила като безпризорни псета;

-          да си сигурен, че ако изтеглиш кредит за жилище, ще имаш възможност да поемеш вноските и лихвата;

-          поне веднъж годишно за два три дни, да идеш някъде на разтуха;

и т.н.

В един момент оставаш буквално втрещен от въпросното число – къде 400, къде 500, та най-много да достигнем до 1500лв. брутно възнаграждение /1500лв. предлагат много малко компании/. И най-наглото в цялата история е, че интервюиращия ти говори за такива суми, все едно ти дава милиони!!!

Хайде сега да ги попитам всички тия:

1.              Абе хора, Вие наясно ли сте с изследванията на Националния Статистически Институт, колко пари са необходими на българина, за да поеме елементарните си разходи? При все, че тези данни се обявяват публично, поне през 3-4 месеца!!!

2.              Тия пари, дето ми ги хвалите толкова, дали отговарят на изискванията, които поставяте? Кой луд висшист или работар, способен да работи 12ч. ще се навие на такава заплата?

3.              Дали изобщо четете автобиографиите на хората – стаж, дипломи, работа в други елитни компании, вид изпълнявани дейности и трудов опит? Кой ненормалник ще се съгласи, при двайсет годишен опит, да взима тази смешна сума?

4.              Тази заплата, дали отговаря на гръмкото име, на обявената от Вас позиция?

5.              И как изобщо имате наглостта, да стоите пред хора – специалисти, да се усмихвате и да хвърляте прах в очите и накрая да предложите пари, колкото струват три бутилки скъпо 18 годишно уиски?

След като вече си ужасен и събеседника е забелязал недоволството в очите ти, се започва с увещанията, обещанията и гръмките слова. Щяло да има бонуси, щяло да има актуализация на парите след 6 месеца, щял си са израстеш в йерархията, щели да дават материални придобивки ..... ХахАхА!!! Дали???

В крайна сметка си принуден все някъде да почнеш работа и даже не ти трябват 6 месеца, за да докажеш сам на себе си, че за пореден път са те излъгали и с лицемерна усмивка на лицето, са ти дали обещания, които звучат в духа на „Трай коньо за зелена трева!”

Всъщност заглавието на темата е въпрос, на който отговора е:

Толкова, с колкото можеш да живееш нормално ....... НО за всеки от нас, думата „нормално” е с различни стойности и не за всеки числото е едно и също. Нека отново се обърнем тогава, към данните на НСИ и от време на време ги следим. А според нуждите ни, си слагаме малко отгоре.

От изписаното до тук обаче, се вижда наглия отговор на работодателите:

Трудът ти струва жълти стотинки! Който плаща, той поръчва музиката и хич няма да си променям изискванията, докато не се появи някой закъсал балама, който ще работи за тия пари! Дреме ми на мен, че си квалифициран, че си със стаж и т.н.! На мен толкова ми е изгодно, да ти дам! Ако ти харесва – заповядай, ако не – затвори вратата отвън!





Гласувай:
12



1. eien - С едно изречение, казано и отговорено на въпроса Ви:
31.03.2010 04:51
има математичска формула на английски професор, която може да Ви отговори начаса.
цитирай
2. mikino - има математичска формула на анг...
31.03.2010 09:14
eien написа:
има математичска формула на английски професор, която може да Ви отговори начаса.

Дай да я разпространим, моля те! Май 99% от работодателите имат нужда да я погледнат поне!
цитирай
3. rpatel - Ох! Познато, познато! Но най-тр...
31.03.2010 09:52
Ох! Познато, познато! Но най-трагичната обява на която съм попадала беше: търсим човек за работа в редакция, с (забележи!): английски, немски, френски, испански (не или, а трябва да владее всичките езици!!!, защото явно не им се плащат заплати на няколко човека всеки със съответния език), висше образование, компютър, стаж (това си се подразбира, нали така) и запалта... 500 лв!!! Вярно, тази култова обява я видях преди 2 години, сега може и да са вдигнали малко парите, ама извинявай, аз, която съвсем наскоро съм завършила и имам само 2 години стаж (т.е. си знам мястото и не съм хипер претенциозна) дори и аз се шашнах от наглостта им. Не че отговарям на критериите, но дори и да отговарях, посмътно нямаше да се подложа на такова унижение! Така, че някои работодатели, хъм пардон, бивши мутри, настоящи "бизнесмени" доста ще има да учат как се наемат хора и как да се отнасят с тях. И това е само една от култовите обяви. Има и други. За някои работодатели наемането на човек е "досадна необходимост", а плащането на заплата е цяло бедствие. И никой не се сеща, че ако иска качествена работа и лоялност трябва да заплати съответната цена. Това е все едно да искаш Ферари за 100 лева. Е, няма да намериш. Като искаш образован, интелигентен и знаещ служител трябва да си платиш. Другото е да наемеш някой с начално образование и да се надяваш, че ще се справи. :-))
цитирай
4. bowman - ; )
31.03.2010 11:34
Гладна мечка хоро не играе, сложи транспорта, 10лв три пъти на ден за ядене и ,ако живееш на палатка в работата и живееш като скот, под 300 не можеш да слезеш стига да не ти хрумне да ходиш с дрехи или да ползваш тоалетна ...
цитирай
5. eien - По темата:
31.03.2010 13:46
2,90 евро на час – толкова са средните разходи на работодателите в България за надниците и заплатите на работниците. Това поставя страната на последното място в поредната класация на страните от ЕС.
Германската статистическа служба във Висбаден представи сравнителни данни от 27-те държави за 2009 година.Частният сектор на германската икономика заплаща един час труд средно по 30,90 евро. С това Германия заема осмото място след Дания, Белгия, Люксембург, Франция, Австрия, Финландия и Холандия.
България е на последното място с по-малко от 3 евро на час.
цитирай
6. mikino - 3 евро, за някои...
31.03.2010 16:06
Искам да Ви кажа, че медицинска сестра в спешен център, взима лев и нещо на нощно дежурство!!!! А работи нощен труд и спасява човешки животи! Това нормално ли е?!?
цитирай
7. анонимен - Колко струва труда на българина?
31.03.2010 20:51
Българският работник или служител който получава заплата се 'заяда' с работодателя си за стотинката а не се замисля като плаща от заплатата си данък на данъка върху данъка това го няма никаде само в Бг. заплатите ама си малчите защо а, а що не подскочите а, не си струва няма да прогледнете никога.
цитирай
8. анонимен - VynttoEAgGMHvHfdTT
01.11.2012 17:33
Uipbqr <a href="http://mthsmlysnfqn.com/">mthsmlysnfqn</a>, [url=http://cttfccfhkrex.com/]cttfccfhkrex[/url], [link=http://nvnhgarivodr.com/]nvnhgarivodr[/link], http://ktvofufogots.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mikino
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2993076
Постинги: 294
Коментари: 5491
Гласове: 9209
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930