Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2010 16:09 - Какво мислите за Големият Избор и идеята на Васил Харалампиев?
Автор: mikino Категория: Политика   
Прочетен: 3205 Коментари: 13 Гласове:
6

Последна промяна: 27.05.2010 16:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     

      Мили блогъри, понеже постоянно се моля да се появят нови лидери с нови идеи и чисти помисли, започнах живо да се интересувам от "шоуто" на Канал 1 "Големият Избор" Сезон ІІ. Нагледах се на най-различни позиции - с някои от тях съм съгласна, с други не чак толкова. Но ме заинтригува един млад пловдивчанин - Васко Харалампиев, с нестандартната си идея за легализация на марихуаната. Знам, че ще има много коментари и дори е възможно да бъда порицавана, но вЕрвайте ми, няма да се обидя, защото и моята реакция беше отрицателна и ще Ви разбера напълно.
      В самото начало си казах: "Абе тоя луд ли е!?!". В един прекрасен момент обаче започнах да разсъждавам малко по нестандартно в унисон с идеята. Не съм от употребяващите, но реших да се поинтересувам и  да прочета повече за въздействието на наркотичните вещества и ефекта им върху психическото и физическото състояние на човека. Както и това, какво ще се случи, ако в България марихуаната бъде легализирана, както в Холандия.
     Oт канабиса могат да се изкарват пари, които ще влизат не в джобовете на мафията, а ще отиват в полза на държавата. Защо е нужно полицията да си губи времето, в преследване на дребните риби и правенето на смешни гръмки акции – хвърлят се много средства, за това, а големите босове са навън, някъде по Бахамите с коктейл в ръка и гледат сеир. Нека изразходват това време в разкриване на големи и тежки престъпления!
Защо съдебната процедура за един убиец тече с години, а дребният пласьор е осъден за месеци?
Защо след като алкохола е също толкова опасен, че и повече се продава по магазините?
Зад всичко това, дали не стоят бизнес интереси?
Защо не се търсят пласьорите на химия и на опасните и действително пагубните наркотици – амфетамини, хероин и т.н., тези наркотици убиват. не чух, нито прочетох някъде до сега някой да е умрял от една цигара трева… Това растение е дадено от природата и трудно подлежи на обработка, което го прави съвсем естествено и чисто, като тютюна. А някой чел ли е колко е опасен тютюна и дума от него – в пъти повече от този на марихуаната! Нека преди да говорим за вредата от канабиса, да порпорчетем повечко, за това какво уврежда и в какви количества е безвреден. Изобщо, колко хора знаят, че:
- в някои държави го използват вместо болкоуспокоявощо - в по-големи количества замества морфина.
- смолата му, в определени количества е равносилна на лъжица мед
- помага при силна мигрена и безсъние
– расте бързо и достига зрялост за един сезон, докато израстването на едно дърво, от което се прави хартията отнема години.
– пластмасата, произведена от конопа е биологично разграждаща се, следователно не замърсява природата, докато тази, произведена от нефт (всяка пластмаса около вас в днешно време) спомага за разрушаването на природата – не се саморазгражда (опираме от части до глобалното затопляне).
– конопът трябва да се използва за производство на лекарства. Вместо да се тъпчем с химия, когато ни боли главата /например аналгин, който уврежда стомаха/, по-добре да ползваме екологичен и даден от природата канабис.
– семената на конопа са един от най-богатите източници на протеини в природата и съдържат две основни мастни киселини, които изчистват тялото от холестерол.
– конопените дрехи са изключително здрави и издръжливи и това е доказано и до днес в Индия.
– тетрахидроканабинолът, активният агент на канабиса, има положителен ефект, успокояващ астма и глаукома.
– Конопът облекчава гаденето (помага значително много на хората след химиотерапия).
и т.н. неща, които можете да прочетете в книгата “Наркотиците – почти всичко за тях”.
И като финал, искам да Ви кажа, че има вече исторически доказателства, че прабългарите са ползвали канабиса за медицински цели!
      Относно разпространението сред тинейджъри - ами няма нищо по-просто: както законът може да забранява консумация на алкохол под 18г. и вече ходенето по клубове, така може да забрани и продажбата на марихуана да лица под 18години в бъдещите CoffeeShop-ове. Да не говорим, че ако имахме свестни търговци, навсякъде щяха да изискват лична карта, при покупка на такива стоки.
       Другото почти абсурдно нещо, което ми хрумна е:
В момента България е в криза, безработицата главоломно расте - я си помислете колко работни места ще се открият при легализацията на марихуаната - нужни са хора за обработката и отглеждането, работещи в сферата на търговията /най-засегнатият пазарен сектор от кризата/ - лицензирани фирми за дистрибуцията, работеща администрация за проверка на продажби без лиценз /пример: има хора, които следят за продажба и разпространение на цигарите без бандерол/ и т.н. Хора разберете, че това е цяла индустрия и от нея можем само да печелим!!! Афганистан се храни от печалбите от производство и култивиране на мак - защо България да не е лидер в отглеждането на канабис и то легално. Имате ли представа колко пустеещи земеделски площи могат да бъдат исползвани с цел отглеждане на марихуана??? Колко земеделци се отказаха да чакат европари? Та тези хорица останаха без поминък, защо не им предоставим възможност отново да идат на полето?
       Силно се надявам този пост да не бъде приет като излияния на наркозависим - не, пак ще се повторя не употребявам, просто идеята ми се видя адски нестандартна. Не коментирам другата подобна идея в "Големият Избор", за легализацията на проституцията, защото да продаваш тялото си е грях пред Бог!
       Както казват старите хора: "С прекален светец и Бога не е драг" та дори да бъде легализиран, канабисът във всички случай на предозиране /както едно лекарство може да убие човек/ е вреден. Има хора, които прекаляват и с алкохола и съкращават живота си, а алкохола е легален...
        За финал на нестандартния си пост бих казала: Благодаря на тези, които няма да се съгласят с горенаписаното и ги моля да се обосноват защо! Благодаря и на тези, които ще са съгласни с поста - все пак, има странно и нестандартно мислещи, което никак не е зле за едно общество!




Тагове:   Какво,   мислите,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kasnaprolet9999 - Мисля, че не си достатъчно информирана за
27.05.2010 17:13
вредата от наркотиците, за зависимостта която се придобива от тях, Хората, започнали с марихуана не се задоволяват с нейната употреба, а преминават към хероин, защото в един момент организмът се насища на нея и изисква по-силни наркотици. От тютюнопушене можеш и сам да се откажеш, но от наркозависимост не, пътят е един-в гробищата. Иди в блога на качак, той е основал първата комуна в България за лечение на наркомани, в първите си постинги от миналата година е написал много за вредата от наркотиците. Аз не мога в рамките на един коментар да разкажа всичко, което съм чела по този въпрос.
цитирай
2. mikino - kasnaprolet9999
27.05.2010 17:16
Точно това е причината да пусна този пост - имам нужда от мнения, защото дори и аз самата не мога да преценя. Информацията е много разнообразна, но не бих казала, че тя ще ми е достатъчна, търся мнения на будни хора!
цитирай
3. анонимен - d
27.05.2010 18:39
d
цитирай
4. анонимен - tova koeto se opitvam da kaja e che ...
27.05.2010 18:44
tova koeto se opitvam da kaja e che sun opredeleno za legalizaciya ili dekriminalizaviya.Tova e nai-efektivbiya nachin da se borim s prestupnosta.Shte go podkrepya zaduljitelno tova momche.Izvinyavai za spama neznam shto izlizat takiva karakonjulski bukvi iztrii gi gornite ako iskash.
цитирай
5. alexiev63 - Замисли ме
28.05.2010 11:56
Разбирам за ползите от отглеждането на марихуана, но съм по скоро НЕ на легаризирането.
цитирай
6. анонимен - да не си от петричко микино?
28.05.2010 22:54
да не си от петричко микино?
цитирай
7. анонимен - От Васил Харалампиев до Късна Пролет...
31.05.2010 21:29
Извинете,
но към марихуаната не се развива физическа зависимост! Световната Здравна Организация има изследвания и официални публикации по въпроса, те посочват канабиса като "безвреден" в сравнение с цигарите, които не разбирам как ги отделяш от нарко-зависимостите!?!?
За безумията на българските нарко-комуни и метадонови програми мога да напиша книга. Консултирал съм проекти за немски специализирани и с подържаща психо-терапия комуни, видял съм не само Суходол и Раднево, но и корупцията в центъра за наркомании и психиатричните отделения на Пирогов и Военна... не на последно място съм губил приятели по този път, а ежедневно съм свидетел как амфетамина превзема страната ни!
Вредата от наркотиците!!! Кой я оспорва? А вредата от държава обвързана с мафията? А ползата за болните? А опита на канадци, холандци, чехи, калифорнийци защо не го споменаваш?
Все пак е добре да се образова човек, когато явно може да използва интернет, иначе започва да прилича на съвременниците на Джордано Бруно!
Ето линк: http://www.who.int/substance_abuse/facts/cannabis/en/index.html
Посочени са както негативите, така и позитивите!
Мир!!!
цитирай
8. анонимен - Здрасти!
01.06.2010 13:59
Интересен пост. Не съм компетентен по отношение твръди и леки наркотици.Знам традициите в тази област в Пиринско. От векове се ползват за какво ли не. Аз бих ти задал един въпрос, обаче. Защо на автомобилите няма стикер "ШОФИРАНЕТО ВРЕДИ НА ВАШЕТО ЗДРАВЕ"."ШОФИРАНЕТО УБИВА" и прочее надписи от цигарени кутии? В края на краищата от катастрофи доказано умират хора. Всички пушачи да се съберат в един град, не могат да замърсят града, колкото го замърсяват колите в него. Един пушач не се просва на тротоара, за да изпуши една цигара.Ако двама пушачи се сблъскат, най-много да си изтърват цигарите.Никой не пуши със 100 цигари в час.И с 30 цигари в час не пуши.Никой непушач не чака един пушач да си изпуши цигарата, за да пресече улицата. Никой шофьор мъж не е подложен на стрес, като прочете на колата си, че шофирането вреди на бременноста му и ще увреди плода му.:-)))))
цитирай
9. mikino - 8. katana - Здрасти!
17.06.2010 15:46
Този ти коментар, още повече доказва колко вредни неща има около нас, за колко не се замисляме, а сме тръгнали да съдим някой, който иска да легаризира канабиса.
цитирай
10. анонимен - браво
07.07.2010 11:56
Браво на отторката на блога-радвам се да видя и други разумно мислещи хора. Идеята не е шашава, просто мисленето на повечето хора в БГ - а и навсякъде - е подвластно на пропагандятя. А тя както е известно служи на бизнес интереси. Така че евалата за статията и продължавайте в същия дух, та дано хората се светнат и започнат да мислят самостоятелно.
цитирай
11. diso - По принцип съм против всякакви забрани за продажба, независимо на какво
12.09.2010 16:12
Забраните дават бизнес в ръцете на организираната престъпност. Прекалено високите акцизи - също. Забраната дава коз в ръцете на престъпниците - пияният щофьор е по-виновен от трезвия, но надрусаният е "зависим, т.е. болен"... и престъпниците се възползват.
Какво би станало, ако марихуаната конкретно се разрешеи за употреба и за СВОБОДНО ПРОИЗВОДСТВО:
- цената й ще падне десетки пъти;
- недоволните от качеството клиенти ще могат да се оплачат в Комисията за защита на потребителите и да съдят търговеца за лошото качество на стоката му;
- "напушен", извършил престъпление ще може да бъде съден, наравно с другите, че и по-строго;
- ще влизат пари в бюджета...
цитирай
12. mikino - Браво на отторката на блога-радвам ...
17.11.2010 14:32
анонимен написа:
Браво на отторката на блога-радвам се да видя и други разумно мислещи хора. Идеята не е шашава, просто мисленето на повечето хора в БГ - а и навсякъде - е подвластно на пропагандятя. А тя както е известно служи на бизнес интереси. Така че евалата за статията и продължавайте в същия дух, та дано хората се светнат и започнат да мислят самостоятелно.

Отдавна не бях отваряла този пост, виждам нови коментари, което ме радва! Държа на дискусия и ви благодаря, че сте се отбили тук! Основното, което винаги е движело тази моя идея е парите, които ще влязат в държавата, в следствие на продажбите, облагането и т.н.
цитирай
13. анонимен - Re:
18.11.2010 11:49
@kasnaprolet9999:
СЗО не определя марихуаната като наркотик. Вие си нямате представа от това което обсъждате, защо въобще войнствате с невежеството си ?!
Какво да кажем за теоброминът в шоколада - и него ли да забраним и наречем наркотик ?! Кофеина и чая и кафето също ли ? А защо не забраним и млечните продукти понеже от тях в организма ни се образува казоморфин, нищо че точно заради това дават млечни продукти на раково болни за намаляване на болките ?!?!?!
И друго: що мафията да не става още по-силна като държи търговията с една билка, нали ? Да живеят наркокартелите !!! Кво като половината ЕС е декриминализирал марихуаната, ние сме си балканци и задръстения манталитет си го къткаме като домашната ракия у село.
Буа !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mikino
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2993223
Постинги: 294
Коментари: 5491
Гласове: 9209
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930